Güncelleme Tarihi:
İngiliz damatla ABD'li gelin, nikah törenleri için İstanbul'u ve Çırağan Sarayı'nı seçti
İngiliz bankacı Henry Gabay ile Amerikalı Synthia Kaufmann'ın önceki akşam Çırağan Sarayı'nın bahçesinde Osmanlı ihtişamıyla gerçekleşen düğünü, batı dünyasında uzun süre konuşulacak. ABD'li basın kuruluşları arasında sadece ünlü Vogue Dergisi'nin bir foto muhabirinin görüntü almasına izin verilen düğünü, Hürriyet muhabirleri de görüntülemeyi başardı.
Çırağan Sarayı, önceki gece muhteşem geçmişine yakışan bir düğün törenine daha tanık oldu. İngiliz bankacı Henry Gabay ve ABD'li Synthia Kaufmann çifti, en mutlu günleri için özellikle seçtikleri İstanbul'da Çırağan Sarayı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun ihtişamını yansıtan muhteşem bir düğün töreniyle evlendiler. Musevi asıllı çiftin nikáhını Amerika'dan gelen bir haham kıydı. Damat Henry Gabay, düğün yemeğinin başlangıcında yaptığı konuşmada Türkiye'de evlenmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Yemeğe katılan yabancılara seslenen Gabay, ‘‘Türkiye'nin güvenliği konusunda ve başka konularda birçok söylentiler oluyor. Ama görüyorsunuz ki bugün hepimiz buradayız. Her şey çok yolunda ve burası mükemmel bir ülke’’ dedi. Damat, daha sonra eşi Synthia, ailesi ve konuklarla birlikte kadeh kaldırdı.
İSTANBUL'A HAYRANLAR
ABD, İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinden jet sosyeteye mensup 300'ü aşkın davetlilinin buluştuğu dini tören sonrasında, sarayın önünde İstanbul Boğazı'na bakan bahçede, Osmanlı motifleriyle süslü bir ortamda yemek verildi. Sekiz aydır hazırlıkları süren düğünün yapıldığı alanın dekorasyonunu üstlenen tasarım şirketinin sahibi Zeynep Fadıllıoğlu, düğün vasıtasıyla 700. kuruluş yılı kutlanan Osmanlı kültürünün tanıtılmasına hizmet etmekten mçok mutlu olduğunu söyledi. Genç çiftin İstanbul'a hayran olduklarını söyleyen Zeynep Fadıllıoğlu, düğün yemeği için ayrılan masaların ve sandalyelerin, Anadolu'da özel olarak dokutulan simli ve Osmanlı motifli kumaşlarla süslendiğini belirtti.
DÜĞÜNDEN NOTLAR
İsmail Acar'ın tabloları Düğün yemeği verilen bahçenin bir yanına otağ kurulurken, diğer yanı İsmail Acar'ın tabloları ve otantik Osmanlı eşyalarıyla süslendi. Masaların her birine Hürrem Sultan, Fatih Sultan Mehmet ve Kariye gibi tarihte önemli yeri bulunan kişi ve yerlerin adları verilirken masaları süsleyen şamdanlar göz kamaştırdı.
Her masaya bir ad Çoğunluğunu yabancı konukların oluşturduğu masalar meyveler ve çiçeklerle süslendi. Gelin, damat ve ailelerinin İstanbul'u çok sevdikleri ve sık sık geldikleri belirtildi. Otantik bir ortamda evlenmek isteyen gelinin sadece düğün hazırlıkları için 8 kez İstanbul'a geldiği öğrenildi. Davetlilerle ilgilenmek için özel makyaj ve kıyafetlerle hizmet eden 8 genç kız büyük ilgi gördü.
Geleneksel tören Nikáh töreninin başladığı saat 20.30 sıralarında gelin ve damatın yanı sıra, aileleri hahamın yanında yerlerini aldı. Musevi geleneklerine uyan 30 yaşındaki damat Henry Gabay nikáh sonrasında bir cam şişe kırdı. Haham ise genç çiftin nikahını kıydıktan sonra üstlerine bir şal örttü, genç çiftler ise birbirlerini öperek nikahı kutladılar.
Fatih Erkoç'un müziği Törene katılanlar saat 21.00'den sonra düğün yemeğinin verildiği alana geçtiler. Birbirinden şık davetliler, Fatih Erkoç ve orkestrasının verdiği konserde eğlendiler. Erkoç, büyük alkış aldı.
Kral dairesinde balayı Yeni evlilerin, balayı için Çırağan Oteli'nin Kral Dairesi'nde birkaç gün kaldıktan sonra yaşamlarını sürdürecekleri Londra'ya dönecekleri belirtildi.
Türk davetliler Düğünde Oryantal Asena büyük beğeni topladı. Türk davetliler arasında Ali Koç, Mehmet Emin Karamehmet, Ömer Karacan, Burhan Karaçam da yer aldı. konuklar, gece aydınlatılan camilerin Boğaz'a yansıyan görüntülerine hayran kaldı. Bu arada Kabotaj Bayramı sonrası düdüklerini çalarak geçen gemilerini gören konuklar, ‘‘Düğünü kutluyorlar’’ diye espri yaptılar.
Türk müziği istiyoruz
Gelin ve damat, törene gelirken orkestra ‘‘New York-New York’’ şarkısı çalınınca, ‘‘Biz zaten oradan geliyoruz. Buraya ait müzikleri dinlemek isteriz’’ diye konuştular. Bunun üzerine, düğünde sürekli Türk müziği dinlendi. Gece boyunca çalınan Türk sanat ve Türk pop müziği, davetlilerce çok beğenildi... İstanbul hayranı olan çift için Çırağan Sarayı'nın bahçesinde geleneksel Türk dekorasyonunu yansıtan düzenlemeler yapıldı. Çevreye İsmail Acar'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki gündelik yaşamı yansıtan büyük boy tabloları yerleştirildi.