Osmanlı eserlerine görkemli müzayede

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı eserlerine görkemli müzayede
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Portakal Sanat ve Kültür Evi, 1998'in en görkemli müzayedesine hazır. 29 Kasım Pazar günü Conrad Istanbul International'de gerçekleştirilecek olan Osmanlı Sanat Eserleri Heykel, Tablo ve Hat müzayedesinde 300 civarında eser açık artırma yoluyla satılacak.

Fikret Adil, Kılıç Ali, Eyüboğlu, Halil Edhem bey, Türkân Giray, Harika Lifij ve Avni Meserretçioğlu gibi isimlerin koleskiyonlarından eserlerin de yer aldığı müzayedeye katılan eserler, 28 Kasım'a kadar Portakal Sanat ve Kültür Evi'nde sergilenecek.

Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin '98 Sonbahar müzayedesi'nde satışa sunulacak en önemli eser Osman Hamdi'nin hocası Jean-Leon Gerome'un Timurlenk heykeli. Çiğdem Simavi'nin babası Avni Meseretçioğlu koleksiyonunda bulunan Timurlenk Heykeli teklif yoluyla satılacak. Çok nadir bir parça olarak nitelendirilen bronz Timurlenk Heykeli; mine, firuze ve yarı kıymetli taşlarla süslü...

Müzayedeyi yönetecek olan Raffi Portakal, pazar günkü müzayedeyle ilgili olarak şunları söyledi: ‘‘Türkiye'de uzun süredir bu kadar önemli ve güzel eserler bir araya gelmedi. Özellikle Gerome'un Timurlenk Heykeli'nin dünyada bir örneği olmadığını düşünüyoruz. Kaynaklarda başka bir örnek göremedik. Gerome'un tabloları dünyada 1 milyon, 1.5 milyon dolardan satılıyor. Bunu heykele fiyat biçmek için değil, önemini vurgulamak için söylüyorum. Bir başka hoş tesadüf de, Gerome'un öğrencisi olan Şeker Ahmed Paşa'nın bir tablosunun da müzayedeye katılıyor olması...’’

Müzayedede Şeyh Hamdullah, hafız Osman, Kazaskâr Mustafa İzzed, Mahmud Celaleddin, İsmail Zühdi, Kamil Akdik gibi hat ustalarının Kuran, hilye ve levhaları ve Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Avni Lifij, Şevket dağ gibi ressamların tabloları da satışa sunulacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!