Osmanlı çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yapı Kredi yazılı, görsel, işitsel iletişim alanlarının tümünü Osmanlı'ya ayırdı.

Osmanlı Devleti'nin 700. kuruluş yıldönümünü, devraldığımız bu kültür mirasını değerlendirmek için bir fırsat olarak gören ve bir mirası değerlendirmenin en doğru yolunun, onun üzerinde çalışmaktan, üretmekten geçtiğine inanan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, bu amaçla bir dizi etkinlik düzenliyor. Yazılı, görsel, işitsel iletişim araçlarının tümünü seferber ederek, sempozyum ve sergiler düzenleyen, kitaplar, dergiler ve müzik ürünleri yayımlayan Yapı Kredi kültür Sanat Yayıncılık, herkesi Osmanlı kültürünü yeniden düşünmeye ve değerlendirmeye davet ediyor.

Küçük bir Anadolu beyliği iken, 200 yıl içinde yeryüzünün en büyük imparatorluklarından birine dönüşen Osmanlı Devleti, ulaştığı her yere kendi mührünü vurdu. Orta Asya'dan anadolu'ya ulaşan göç yollarında biçimlenen Türk boyutu, Arap ve Acem uygarlığı'nın belirleyici damarı olan İslam boyutu ve başta Bizans olmak üzere, Anadolu yarımadasının zengin kültürü ile biçimlenen, gittiği her yerde, o yörenin kültürünü de devşirerek zenginleşen bu mühür, taşıdığı etkileri kendi bünyesinde eriterek Osmanlı kültürü/Osmanlı sanatı adı verilen özel bir alaşıma dönüştü.

Gökkuşağında Yolculuk

Osmanlı sanatında klasik yaratıcılık alanlarında gelişen biçim örneklerini incelemeyi amaçlayan bu sergi, hat, edebiyat, nakış, müzik, mimarlık ve küçük sanatlar bölümünden oluşuyor. Biçim ve biçem örnekleriyle Osmanlı Sanatı Sergisi 5 Kasım-25 Aralık 1999 tarihleri arasında İstanbul Yapı Kredi Kültür Merkezi- Vedat Nedim Tör Müzesi'nde görülebilir.

Osmanlı Esiniyle Çağdaş Türk Sanatı

İstanbul Kazım Taşkent Galerisi'nde düzenlenen bu sergide, hattan minyatüre, mimariden gündelik yaşama, saraydan nakışa bir dizi Osmanlı alanının çağdaş sanatta biçimleniş örnekleri sergileniyor. Yüksel Aslan, Ömer Uluç, Sabri Berkel, Mehmet Güleryüz, Hüsamettin Koçan, Gülsun Karamustafa, Murat Morova, Oya Katoğlu gibi sanatçılardan 80 eserin sergilendiği sergide, günümüz sanatçılarının Osmanlı'ya bakışlarını anlatan bir de belgesel film yer alıyor.

Osmanlı Divan Şiiri Antolojisi

Yayınlara gelince... Süleyman Çelebi'den Osman Şems'e, 14. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar üç bini aşkın ismin arasından seçilmiş 66 şairin güzel örneklerinden oluşan ‘‘Osmanlı Divan Şiiri Antolojisi’’, yüzlerce görsel malzemeyle zenginleştirildi.

Osmanlı Divan Şiiri Üzerine Metinler

Divan şiiri, büyük bir dil ve kültür birikiminin edebiyat geleneği içinde var oldu, biçimlendi, yükseldi ve çağını kapattı. Bugün okuyanın kendince tadlar aldığı bu şiir üzerine beş yüz yıl içinde dünyanın dört bir yanında yazılanlardan seçilmiş temel metinler var.

Osmanlı’da Şiir

Osmanlı Devleti'nin 700. kuruluş yıldönümü nedeniyle Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın düzenlediği etkinliklerden biri de ‘‘Osmanlı Dünyasında Şiir’’ Uluslararası Sempozyumu. Divan, Halk ve Tasavvuf şiirini kültürel, siyasal ve toplumsal boyutlarıyla ele alan 46 bildirinin sunulacağı sempozyum, her biri farklı konuları içeren 8 ayrı oturumu kapsıyor. Divan şiirinin coğrafyası, Abdalların Mirası: Tasavvuf Şiiri, Bir Muhalefet Odağı olarak Halk Şiiri, Geleneksel Poetika, Şiirin İktidarı ve iktidarın Şiiri bu sempozyumda yer alan konular. Bu sempozyum 19-22 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da Askeri Müze Konferans Salonu'nda yapılıyor.

Kantemiroğlu

Kantemiroğlu, Osmanlı tarihi ve Türk musikisi üzerine çalışmalarıyla ün kazanan Boğdan prensi. Onun Türk musikisi üzerine kaleme aldığı ve kısaca Kantemiroğlu Edvarı diye bilinen eserin, çevrim yazısı, günümüz Türkçesine çevirisi, tıpkı basımı birarada. Ayrıca Kantemiroğlu notası diye bilinen sistemle tespit edilmiş dört yüze yakın eser günümüz nota sistemiyle ilk kez bu kitapta yayımlanıyor. Ve yine ilk kez seslendirilen musiki eserlerdinden oluşan iki CD eşliğinde.

Sanat Dünyamız

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık süreli yayınlarda Sanat Dünyamız dergisinin 73. sayısını ‘‘Osmanlı Özel sayısı’’ olarak tasarladı. Dosya konusu her biri kendi uzmanlık alanında iz bırakmış isimlere ayrıldı. Matrakçı Nasuh'dan azatlı Sinan'a, Dede Efendi'den III. Selim'e, Ali Kuşçu'dan Mimar Sinan'a, Tamburi Cemil Bey'den Nakkaş Osman'a, Osman Hamdi Bey'den Levni'ye, Itri'den Karahisari'ye nice Osmanlı münevveri, yaşam öyküleri ve yaşadıkları dörnemle kurdukları ilişki ve etki alanları çerçevesinde dosyada yerini aldı.

Cogito Osmanlılar Özel Sayısı

Cogito Dergisi, Yaz' 99 sayısını Osmanlı Devleti'nin kuruluşunun 700. yıldönümü vesilesiyle Osmanlılar'a ayırdı. Yerli-yabancı önemli bilimadamı ve uzmanların yazı ve görüşlerine yer veren Cogito dergisinin bu sayısı dört bölümden oluşuyor. İki Osmanlı Klasiği-Kuruluşa Dair-Osmanlıları Tanımak-Osmanlı Devleti'ne Bakış.

Çağdaş Türk Edebiyatında Osmanlı

Yapı Kredi Yayınları'nın üç ayda bir yayımlanan edebiyat dergisi Kitap-lık, Osmanlı'nın 700. yılına bakıyor ve ‘‘Çağdaş Türk edebiyatında Osmanlının İzleri’’ni sürüyor. Bugünün edebiyat coğrafyasından geçmişe bakan dosyada Tunca Kortantamer'in Türk edebiyatında Gelenek ve Modernlik üzerine, Füsun Akatlı' nın ‘‘Osmanlı'ya Romandan bakmak’’ ve bunların yanı sıra çeşitli makaleler yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!