Güncelleme Tarihi:
Oskanyan, ülkesinde yayımlanan “Haykakan Zamanak” gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye ile ilişkilere değinerek, “Türkiye'nin SSCB'nin dağılmasından sonra yaklaşımını göstermek için iyi bir fırsatı olduğunu, ancak bir hata yaparak bu şansı yitirdiğini” ileri sürdü. “AB ile üyelik müzakerelerinin bu konuda Türkiye için ikinci bir şans olduğunu” iddia eden Oskanyan, “Henüz geç değil. Türkiye, önceki yanlışlarını düzeltebilir ve Ermenistan ile normal ilişkiler kurabilir. Biz engel koymayacağız” dedi.
Sözde soykırımın, uluslararası toplum ve Türkiye tarafından tanınmasının “sadece insanlarına ve kurbanlara değil, aynı zamanda uluslararası toplum ve insanlık için bir ahlaki borç” olduğunu öne süren Oskanyan, “Ermenistan soykırım suçlarının tanınması ve önlenmesinde standart taşıyıcı rolünü bırakırsa, insanlık ahlakını kaybetmiş olur” diye konuştu.
“ABD'NİN YENİ NÜKLEER SANTRAL KURULMASINA YAKLAŞIMI OLUMLU”
“Ermenistan'ın yeni bir nükleer santral kurulmasını ciddi olarak planladığını, bu santralin bölgesel sorunların çözümüne de yardımcı olacağını” söyleyen Oskanyan, “ABD'nin Ermenistan'da yeni nükleer santral kurulmasına yaklaşımının da olumlu olduğunu” kaydetti.
“ABD'nin bu konuda hiçbir şey duymak istemediği zamanlar da olduğunu” belirten Oskanyan, “Bugün ABD bu konuyla ilgileniyor, görüş alışverişinde bulunuyor ve bence eskisinin (Metzamor) yerine yeni bir nükleer santral kurulması şansı var” dedi.
Merkezi Erivan'da bulunan Mediamax ajansının haberine göre, ”nükleer santral aracılığıyla bölgesel sorunların çözülmesi düşüncesinin ABD tarafından da paylaşıldığını” söyleyen Oskanyan, ”Bu nedenle yeni santral inşası gerçekçi görünüyor ve bu nedenle onlar (ABD) bu konuyu ciddi olarak düşünüyor” ifadesini kullandı.
İŞGAL ALTINDAKİ YUKARI KARABAĞ
Oskanyan, Erivan'da yapılan Ermenistan-AB parlamentolar arası işbirliği toplantısında da, işgal altında tutulan Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun gelecek aylarda çözülebileceğine yönelik “ümitlerin sürdüğünü” kaydetti.
Çözümde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanlarının yakın zamanda bölgeyi yeniden ziyaret edeceğini ve müzakereler sürecine engel olan pürüzleri gidermeye yönelik bazı önerileri gündeme getireceklerini söyledi.
Ermenistan'ın, “Sorunun tek çözümü, Yukarı Karabağ'ın kendi kaderini tayin edebilmesiyle mümkün olur” yönündeki görüşünü anımsatan Oskanyan, şöyle devam etti.
“Son döneme kadar Ermeni tarafı, statünün ilk aşamada belirlenmesinin, daha sonraki aşamalarda diğerlerinin; mültecilerin geri dönüşü, güvenliğin sağlanması gibi konuların ele alınmasından yanaydı. Ancak bu konuda taviz verildi. Şimdi biz diyoruz ki, Azerbaycan Yukarı Karabağ'ın kedi kaderini tayin etme hakkını tanırsa, hatta bu hak gelecekte kullanılacaksa bile, Ermeni tarafı savaşın sonuçlarının giderilmesi için konuyu görüşmeye hazırdır. Ancak Azerbaycan, Ermeni tarafının bu tavizine henüz karşılık vermedi.”
Merkezi Erivan'da bulunan Arminfo ajansının haberine göre de, ”Azerbaycan'ın 'çözümün askeri yollarla olabileceği' yönündeki açıklamaları, cephe bölgesindeki ateşkes ihlallerinin sıklıkla meydana gelmesi gibi gelişmelerin rahatsızlık uyandırdığını” söyleyen Oskanyan, AB ve diğer uluslararası kuruluşların bu konuda Bakü'ye tepki göstermesi gerektiğini ileri sürdü.
“Bakü, sorunun barışçı yollarla çözümünden başka seçenek olmadığını bilmeli” diyen Oskanyan, Azerbaycan topraklarındaki işgalin sona erdirilmesi konusu içinse henüz erken olduğunu söyledi.