Oscar’da ilkler gecesi

Güncelleme Tarihi:

Oscar’da ilkler gecesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2010 01:00

82. Oscar Ödülleri, pazar gecesi sahiplerini buldu. Los Angeles Kodak Theatre’da düzenlenen törende birçok ilk yaşandı. “The Hurt Locker”ın yönetmeni Kathryn Bigelow, En İyi Yönetmen Oscar’ını kazanan ilk kadın olurken, “and the Oscar goes to...” (Oscar gidiyor) sunumu tarihe karıştı ve onun yerini “The Winner is...” (kazanan) sözü aldı.

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLARLA OSCAR ÖDÜL TÖRENİ

OSCARLARINI BÖYLE ALDILAR - WEB TV

Sinema dünyasının en prestijli ödülü kabul edilen Oscar’lar, ABD’nin Los Angeles kentindeki 3 bin 500 kişilik Kodak Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. En İyi Film ödülünü Kathryn Bigelow’un yönettiği “The Hurt Locker” kazanırken, Bigelow aynı yapımla En İyi Yönetmen ödülünü de alarak Oscar tarihinde bu ödüle layık görülen ilk kadın oldu.    

Oyuncu ödüllerinde ise sürpriz yaşanmadı, favori gösterilen isimler Oscar’ı rakiplerine kaptırmadı. En İyi Erkek Oyuncu dalında usta aktör Jeff Bridges, En İyi Kadın Oyuncu dalında ise “The Blind Side”daki rolüyle Sandra Bullock altın heykelciği kucakladı.

Aynı şekilde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde de sürpriz yaşanmadı. Bu kategorilerde ödül, beklendiği üzere “Soysuzlar Çetesi”ndeki rolüyle Christoph Waltz ve “Precious”taki performansıyla ses getiren Mo’Nique’e gitti.

Kadının fendi kocasını yendi: 6-3

Dokuzar adaylıkla birbirlerinin rakibi olan James Cameron ve eski eşi Kathryn Bigelow’un kıyasıya mücadelesinde, zafer Bigelow’un oldu. “The Hurt Locker” (Ölümcül Tuzak) filmi Kathryn Bigelow’a aralarında “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Film”in de bulunduğu altı ödül kazandırdı. Cameron’ın bugüne kadar 2.5 milyar dolar hasılat yapan “Avatar”ı ise üç heykelle yetinmek zorunda kaldı. Törende arka arkaya oturan eski eşlerin son derece gergin oldukları ise dikkatlerden kaçmadı.

Haberin Devamı

Oscar’lı ilk kadın yönetmen

Kathryn Bigelow, 82 yıllık Oscar tarihinde “En İyi Yönetmen” ödülü alan ilk kadın oldu. Daha önce 1976 yılında ıtalyan Lina Werthmüller (Pasquilino Settebellezza), 1993 yılında Jane Campion (Piyano Dersi) ve 2003 yılında da Sofia Coppola (Lost in Translation) Oscar’a aday gösterilmiş, ancak ödül alamamışlardı.

“Kötü oyuncu” diyenlere Sandra’dan Oscar’lı yanıt

Sandra Bullock, “En Kötü Kadın Oyuncu” dalında “Ahududu” ödülü aldıktan sadece 48 saat sonra Oscar’ı kazanarak bir ilke imza attı. “All About Steve” (Steve Hakkında) filmi ile “Ahududu” ödülüne layık bulunan Bullock, “The Blind Side” ile “En İyi Kadın Oyuncu” seçildi.

Haberin Devamı

Oscar kazanan beşinci Afro-Amerikalı

“Ey İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” dalında “Precious” ile mutlu sona ulaşan Mo’Nique, bugüne kadar Oscar kazanan beşinci Afro- Amerikan oyuncu oldu. 1940 yılında Hattie McDaniels “Rüzgar Gibi Geçti” ile, 1990’da Whoopi Goldberg “Ghost” ile, 2001’de Halle Berry “Monster’s Ball” ile ve 2006’da Jennifer Hudson “Dreamgirls” ile bu ödülün sahibu olmuştu.

Kabus gibi 6 dakika

Akademinin başkanı Tom Sherak, hayatının en zor anlarını muhtemelen önceki gün yaşadı. Sürekli Meteoroloji Enstitüsü ile irtibatta olan Başkan, “Kırmızı Halı”nın üzerine kurulan şeffaf çadırın yağmur ihtimaline karşı orada bırakılıp bırakılmaması konusunda Oscar töreni yapımcıları ile toplantı yapıp durdu. Sonunda Los Angeles’a 15.00 sularında yağmur yağacağı haberi gelince çadıra dokunulmaması kararı çıktı. Bu da yayıncı kuruluş ABC’nin dört kamera eksikle çalışması demekti. Nitekim saatler 15.12’yi gösterirken birden gökyüzü karardı, sağanak yağmur başladı. Yağmur tam 6 dakika sürdü, ardından güneş açtı. Ve o 6 dakika, bu yılki Oscar töreninin üzerine kabus gibi çöktü.

Haberin Devamı

Sunuculara süre kısıtlaması

Akademi, bu yılki törende tek kişilik şov yerine iki kişilik sit-com’u uygun gördüğünden iki sunucu birden kullandı. Daha önce iki kez Oscar sunan Steve Martin ile partneri Alec Baldwin’e geçmiş yıllara oranla daha az süre ayrıldığı gözden kaçmadı. Kısacası bu kez şamataya kısıtlama geldi ve tören akışı daha çok akademik ağırlıklı oldu.

“And the Oscar goes to...” tarihe karıştı

Artık Oscar’ın kalıp cümlesi olan ve her yıl ödül sunumunda kullanılan “...and the Oscar goes to” yani “.. ve Oscar gidiyor” sözü tarihe karıştı. Ödüller tüm kategorilerde eski kalıp yerine “The winner is..” yani “Kazanan” sözüyle ilan edildi.

Kazananların primi düşürüldü

Film şirketleri Oscar ödülü kazanan oyuncuların primlerini düşürdü. Anlaşmalara göre film şirketleri, Oscar ödülü alan oyuculara aldıkları ücretin yüzde 15 kadarını ek prim olarak veriyordu. Ancak bu yıl söz konusu oran, ekonomik kriz göz önünde tutularak yüzde 10’a çekildi.

Haberin Devamı

Clooney’den iletişim dersi

“Up in the Air” filmi ile “En İyi Erkek Oyuncu” dalında Oscar’a aday gösterilen George Clooney, törene ıtalyan nişanlısı Elisabetta Canalis ile geldi. Ancak Kodak Tiyatrosu önünde limuzinden indikten sonra, elinde bir kalemle caddenin karşısından kırmızı halı törenini izleyenlerin yanına koştu. Orada hayranlarına imza dağıtan, birlikte poz veren, şakalar yapan Clooney’nin bu samimiyeti coşkuyla karşılandı.

Streep yine kazanamadı

Meryl Streep, bu yıl “Julie&Julia”daki rolüyle 16’ncı kez Oscar’a aday gösterildi ama bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı. Adaylık rekoruna rağmen bugüne kadar sadece 1980 yılında “Kramer Kramer’e Karşı” ve 1983’te “Sofie’nin Seçimi” ile ödül kazanan Streep, yine törenden eli boş ayrıldı.

Haberin Devamı

Kıyafet Oscar’ı Mulligan’a

Kırmızı Halı törenini yayıncı kuruluş ABC adına izleyen tasarımcı eleştirmen Randolph Duke, “An Education” filmi ile “En İyi Kadın Oyuncu” dalında aday gösterilen çaylak Carey Mulligan’ın Prada marka tuvaletini “en güzel kostüm” seçti. Siyah tuvaletin üzerindeki Swarowski bıçak ve makasları çok beğenen Duke, Sarah Jessica Parker’in Chanel’ini de “en kötü seçim” olarak değerlendirdi. Bu arada Jennifer Lopez’in Armani Prive, Julianne Moore’un Calvin Klein, Cameron Diaz’ın Oscar de la Renta, Charlize Theron’un John Galliano for Dior, Kate Winslet’ın Yves Saint Laurent, Miley Cyrus’un Jenny Peckham’ı tercih ettikleri gözlendi. Duke, “en iyi giyinen erkek” unvanını ise geceye Gucci smokin ile katılan Jeff Bridges’a layık gördü.

ÖDÜL LİSTESİ

En İyi Film: The Hurt Locker
En İyi Yönetmen: Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
En İyi Erkek Oyuncu: Jeff Bridges (Crazy Heart)
En İyi Kadın Oyuncu: Sandra Bullock (The Blind Side)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz (Soysuzlar Çetesi)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Mo’Nique (Precious)
En İyi Orijinal Senaryo: The Hurt Locker (Mark Boal)
En İyi Uyarlama Senaryo: Precious (Geoffrey Flechter)
En İyi Animasyon: Up (Pete Docter)
En İyi Yabancı Film: El Secreto de sus Ojos (Arjantin)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Avatar (Mauro Fiore)
En İyi Sanat Yönetmeni: Avatar (Rick Carter, Robert Stromberg, Kim Sinclair)
En İyi Kostüm Tasarımı: The Young Victoria (Sandy Powell)
En İyi Kurgu: The Hurt Locker (Bob Murawski, Chris Innis)
En İyi Makyaj: Star Trek (Barney Burman, Mindy Hall, Joel Harlow)
En İyi şarkı: The Weary Kind (Ryan Bingham) ve T-Bone Burnett (Crazy Heart)
En İyi Müzik: Up (Michael Giacchino)
En İyi Görsel Efekt: Avatar (Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham, Andrew R. Jones)
En İyi Ses Kurgusu: The Hurt Locker (Paul N.J. Ottosson)
En İyi Ses Miksajı: The Hurt Locker (Paul N.J. Ottosson, Ray Beckett)
En İyi Belgesel (Uzun): The Cove (Louie Psihoyos)
En İyi Belgesel (Kısa): Music by Prudence (Roger Ross Williams ve Elinor Burkett)
En İyi Kısa Film: The New Tenants (Joachim Back and Tivi Magnusson)
En İyi Animasyon (Kısa): Logorama (Nicolas Schmerkin)

GECEDEN NOTLAR

* Hollywood yıldızlarının şıklık yarışına girdiği Kırmızı Halı geçidinden sonra başlayan törenin sunuculuğunu Steve Martin ve Alec Baldwin yaptı.
* Gecede Michelle Pfeiffer, Tim Robbins, Julianne Moore, Ben Stiller, Steve Carell, Robin Williams, Pedro Almodovar, Demi Moore, Robert Downey J.R., Barbra Streisand, Charlize Theron, Samuel L. Jackson, Queen Latifah, Tina Fey, Kristen Stewart ve Zac Efron gibi birçok ünlü isim ödül sunmak üzere sahneye çıktı.
* 2009 yılında hayatını kaybeden Karl Malden, Jennifer Jones, Patrick Swayze, Brittany Murphy ve Ron Silver, James Taylor’ın müziği eşliğinde hazırlanan özel bir bölümle, yönetmen John Hughes ise bir videoyla anıldı.
* Onur ödülleri daha önce açıklandığı üzere Roger Corman, Gordon Wellis, Lauren Bacall ve John Calley’e verildi.
* Törende korku ve gerilim sinemasının en önemli örneklerinin yer aldığı kolaj bir video gösterildi. Gecenin komik anlarından biri de Steve Martin ile Alec Baldwin’in yılın en çok konuşulan korku filmi “Paranormal Activity” ile dalga geçtikleri bölüm oldu.
* Komedyen Ben Stiller, sahneye “Avatar”daki Navi ırkı gibi masmavi bir makyajla çıktı. Konuşmasını Navi dilinde yapan, Stiller, ardından sözlerini ıngilizceye çevirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!