Güncelleme Tarihi:
Ankara Cumhuriyet Savcısı İsmail Akdoğan'ın Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne açtığı davanın iki sayfalık iddianamesinde, Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ''Örümcek Ağı''operasyonu soruşturmasında, 10 sanık yönünden ''görevsizlik'' kararı verdiği anımsatıldı.
İddianamede, İzmir'de yakalanarak cezaevine konulan Hakser firmasının müdürü Hoylu'nun, aynı zamanda Mutlular Gıda Sanayi, Ticaret ve Dış Ticaret A.Ş'nin, Mersin Serbest Bölgesi'nde yaptığı işlemlerde yetkili kişi olduğu belirtilerek, Hoylu'nun diğer sanıklarla sürekli dayanışma içerisinde ve disiplinli görev dağılımıyla teşekkül oluşturduğu bildirildi. Hakser firması adına Eximbank'tan ihracat kredisi alındığı ifade edilen iddianamede, ihracat taahhüt hesabının, yurt dışında olmayan firmalara mal ihraç etme, ihraç bedellerinin yurtdışından değil de kendi açtıkları hesaplardan gönderilmesini sağlama ve sahte döviz alım belgeleriyle kapatıldığı kaydedildi.
Sanıkların, teşekkül oluşturarak banka aracılığıyla devleti dolandırdıkları, sahte belge düzenledikleri ve kullandıkları ifade edilen iddianamede, tutuklu sanık Hoylu'nun, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''cürüm işlemek için oluşturulan teşekkülün yöneticisi olma'' hükmünü içeren 313/4, ''dolandırıcılık'' fiilini düzenleyen 504/1-3, ''cezayı artıran veya azaltan haller'' başlıklı 522, ''memur olmayan kimsenin resmi belgede sahteciliği'' hükmünü içeren 342/2. maddeleri uyarınca 14 yıl 4 aydan 20 yıl 6 aya kadar ağır hapsi istendi.
İddianamede, sanıklar Bülent Dum, Bülent Öndeş, Reşat Kürekçioğlu,Enver Oğuz, Ömer Bilici, Mehmet Fatih Doğan, Çetin Menekşe, Mehmet AliKarakhouja ve Aydın Özalp'in de TCK'nın ''cürüm işlemek için oluşturulan teşekkülün üyesi olma'' fiilini düzenleyen 313/1 ve 504/1-3, 522 ve 342/2. maddeleri uyarınca 8'er yıldan 19 yıl 6'şar ayakadar ağır hapisleri talep edildi. İddianamede, sanıkların haksız edindikleri menfaatin iki katı ağır para cezasına çarptırılmaları da istendi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yapılan yasal değişiklikle TCK'nın313 ve 314. maddelerin DGM'lerin görev alanından çıkarılmasından sonra, ilk defa TCK'nın 313. maddesinden dava açtı.
YETKİSİZLİK KARARI VERİLMİŞTİ
Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, hayali ihracata ilişkin yürüttüğü ''Örümcek Operasyonu'' soruşturması sonunda, Çıkar Amaçlı Suç Örgütü'nün lideri Erol Maks Kohen'in de aralarında bulunduğu 85 sanık hakkında, ''çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve örgüt adına faaliyette bulunmak, bu örgüte yardım etmek, sahte evrak düzenlemek vebu suça iştirak, nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından açtığı davada,''yetkisizlik'' kararı verilmişti.
Ankara 2 No'lu DGM, suç yerini dikkate alarak dosyayı İstanbul DGM'ye göndermişti.