Güncelleme Tarihi:
90’ların en sevilen çocuk programlarından Susam Sokağı’nda aynı evde yaşayan Edi (Earnie) ile Büdü’nün (Bert) evlenmesi için geçen ay change.org’un başlattığı imza kampanyasının 5 binin üzerinde katılımcısı var. Programın yaratıcı ekibi Sesame Workshop ise Facebook sayfalarında; “Edi ile Büdü çok yakın iki arkadaş. Okul öncesi çocuklara, farklı özellikler taşıyanların da iyi arkadaş olabildiğini öğretmek için yaratıldı. Cinsel tercihleri yok; erkek olarak sunulmaları onların kukla olduğu gerçeğini değiştirmez” açıklamasını yaptı.
İmza kampanyasında karakterlerin evlendirilerek çocuklarda eşcinsellere karşı hoşgörü aşılamak istendiği belirtilmesi, çizgi karakterlerin cinsel tercihleri konusunu yeniden gündeme getirdi.
GAY VE SİYAH ÖRÜMCEK ADAM
Edi ve Büdü hakkındaki spekülasyonlardan kısa süre önce de ünlü çizgi roman karakteri Örümcek Adam’ın da (Spider Man) cinsel yöneliminde değişiklik oldu. Biz onu amcası Ben’le yaşayan bilim meraklısı beyaz bir genç olarak tanırken, Spider Man’in haklarını elinde bulunduran Marvel meşhur maskenin arkasındaki yüzü değiştirdiğini açıkladı. Peter Parker’ın yerini Afro-Amerikalı Miles Morales aldı. Yeni Örümcek Adam’ın siyah, Latin ve eşcinsel bir adam olması planlanıyor. ‘Marvel’s Ultimate Fallout’ adlı seride ilk kez maskesini çıkaran süper kahramanın ne tür ‘Örümcek Adam’ olduğunu öğrenmek için gelecek ayı beklememiz gerekiyor.
Çizgi karakterler dünyası aslında son derece maço. Süper kahramanlar genellikle beyaz, orta/üst sınıftan, uzun boylu ve yapılı heteroseksüel erkekler. Çizgi romanların yaygınlaşmaya başladığı yıllarda, özellikle ABD’de 9-14 yaşta olduğu varsayılan erkek çizgi roman okuyucuları kendini süper kahramanla özdeşleştirip onun gibi olmak isterdi. Gerçek dünyada ikinci sınıf kabul edilen siyahlara, kadınlara ve eşcinsellere çizgi evrende de yer yoktu. Kadınlarla siyahlar bu çemberi kırmayı başardılarsa da, eşcinseller için durum uzun süre değişmedi. Gerçi kadınların ve siyahların varlığı da konunun uzmanlarına göre hâlâ çizgi dünyanın ‘sosu’.
Eşcinsel çizgi kahramanların varlığından ancak 1990’lı yıllarda bahsedilebildi. Gerçi eşcinsel olduğundan şüphelenilen ama bu konuya hiçbir zaman açıklama getirilmeyen karakterler de vardı. Batman’in Robin’i gibi. Alman asıllı psikiyatr Frederic Wertham, ‘Seduction of the Innocent’ (Masumiyetin Cazibesi) kitabında Batman ve Robin’in homo-erotik eğilimler gösterdiğini ve çocuklar için sakıncalı olduğunu iddia etmişti. Bu dedikoduların dallanıp budaklanmasında baş rollerini George Clooney ve Chris O’Donnell’ın paylaştıkları 1997 yapımı ‘Batman ve Robin’in etkisi büyük. Eşcinselliği bilinen yönetmen Joel Schumacher’in biraz iddialı kostümler kullanması ve eşcinsel göndermeler yapması filmin bu şekilde ünlenmesine neden oldu.
BAŞLARINA GELMEYEN KALMADI
Hero’nun yazarı Perry Moore, çizgi roman dünyasındaki eşcinsel kahramanların listesini yapmış ve başlarına gelenleri de eklemiş. Aralarında maceraya koşan ve sevilenler çok az.
AMAZON: Sakat bırakıldı, süper
kötü bir teröriste dönüştürüldü ve öldürüldü.
APOLLO: Çete tecavüzüne uğradı.
YARASA KADIN: Lezbiyen olduğu ifşa edildi, kaçırıldı, işkence edildi.
NED CAMPBELL: Karısı tarafından bir erkekle sevişirken yakalandıktan sonra parça parça edildi.
CAPTAIN METROPOLIS: Başı kesildi.
CAPTAIN POWER: Patlamada ağır yaralandı, ruh sağlığını kaybetti, öldürüldü.
EL EXTRANO: AIDS’li bir vampirin saldırısına uğradı.
JETMAN: Kötü adam eşcinsel olduğunu açıklamakla tehdit etti.
KARMA: Çocukken tecavüze uğradı, kaçırıldı, yıllar sonra ortaya çıktığında hareket edemeyecek kadar şişmanlamıştı.
MADAM FATAL: Öldü, drag queen’lerin katıldığı cenazesi alay konusu oldu.
MOONDRAGON: Kaçırıldı, kulağı kötü adamlarca kesilip bir fidye notuyla babasına yollandı.
NORTHSTAR: Üç farklı gerçeklikte öldürüldü, zombi suikastçı oldu.
ROBIN: Batman’e duyduğu karşılıksız aşk nedeniyle karanlık tarafa geçti.
SHATTERSTAR: Heteroseksüel bir karakter olarak baştan yazıldı.
SÜNGER BOB’DAN RED KİT’E KADAR
Eşcinsel söylentisi çıkartılan çok sayıda çizgi karakter var: Bikini Adası’nda yaşayan mutlu Sünger Bob’un en yakın arkadaşı Patrick ile eşcinsel ilişkisi olduğuna dair dedikodular bitmiyor. Tenten ile Kaptan Haddock, Asteriks ile Obeliks, Red Kit, Pembe Panter ve Süslü Şirin de eşcinsel yakıştırması yapılanlar arasında.
SANSASYON İŞTAHI
Çizgi roman uzmanı Levent Cantek “Bu haberler sansasyon ve spekülasyonlara yönelik iştah sebebiyle yaratılıyor. Foyasını çıkarmak, çekilip gürültüyü seyretmek insanların daha çok hoşuna gidiyor. Aseksüel kahramanı azgın bir erkek, masum bir dostluğu örtük bir eşcinsel ilişki diye tanımlamak espri olarak da ilgi çekiyor. Çocuklar için üretilmiş ve popüler her kahraman için istisnasız eşcinsellik iması ve ifşaatı yapıldı. Ardındaki homofobiyi, alaycılığı veya habis enerjiyi anlamaya çalışıyorum. Saçma demek istemiyorum ama bu kadarı da fazla” diyor.
Çocuk ve ergen psikoloğu Dr. Murat Sarısoy ise şunları söylüyor: “Eşcinsellik bir patoloji olmasa da karakterler
üzerinden eşcinsellik göndermesi
yapılması genç beyinler için kafa karıştırıcı. Normal ve anormal kavramları 13-14 yaşına kadar etkili değil ve öncesinde
karışık mesajlara maruz kalmaları
tavsiye edilmiyor. Spekülasyonlar pazarlama stratejisi ancak karakterlerin diğer vasıflarını görünmez hale getirip zihinleri kirletiyor.”