Güncelleme Tarihi:
Öncelikle şunu ifade etmek gerekir, oruç Ramazan ayında tutulur. Yani bir kişi ben Ramazan ayının uzun günlerde Ramazan'da oruç tutmayayım sonra kışın kısa günlerde orucu tutarım diyemez. Bu Ramazan orucunu tutmamış olur onun yerine geçmez. Ancak şöyle ki Bakara suresi 184. ayette orucun sayılı günlerde olduğu, hastalık veya yolculuk gibi bir durum varsa tutulamayan oruçların, tutlamadığı gün sayısı kadar başka günelerde tutulması ifade edilir. Dolasıyla Ramazan'da hastalık veya bir yolculuk durumu yani oruç tutmaya engel olabilecek bir durumda tutulamayan oruç sayısı kadar başka günlerde oruç tutulur.
Oruç bozulduğunda bunun cezası 61. gündür şeklindeki iddia Kuran'dan temel olan bir iddia değildir. Çünkü orucun bozulması gibi bir şey olmaz. Oruç tutulacağı zaman içerisinde yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmak temelinde bir takım yasaklar vardır. Oruçlu olan kişi bunlardan birini bilerek veya bilmeyerek yaptığında
o günkü orucunu tutmamış olur. Ancak bu keyfi bir şey değildir şüphesiz. Yani ben bu gün uzun olduğu için orucumu tamamlayamıyorum o yüzden bugün su içeyim, yemek yiyeyim ve orucumu tutmamış olayım bunu başka bir günde kaza edeyim diyemez insan. Ama tutamama gibi bir durumu olduğunda bu tutamamasının cezası kaç gün tutamadıysa o kadar gün başka günlerde oruç tutmasıdır. Yani 1 güne karşılık bir gün, 2 güne karşılık iki gündür. Bir gün tutulmayan veya bozulan orucun cezası 61 gün değildir.