Güncelleme Tarihi:
Boğaziçi'nin Anadolu yakasında, Ortaköy İskele meydanında boğazın en panoramik görüntüsüne giren Ortaköy Cami, boğaza doğru uzanan küçük bir burnun üzerindedir. Büyük Mecidiye Camii olarakda bilinen Ortaköy Camii, Abdülmecit tarafından 1853 yılında yaptırılmıştır. Giriş kapısının üzerindeki kitabede Abdülmecit tuğrası ile birlikte caminin bitirilişini belirten bir tarih vardır. Caminin mimarı Nigoğos Balyan'dır. Cami 1894 depreminde önemli ölçüde zarar görmüş, minarelerinin petek ve külah bölümleri yeniden yapılmıştır.
Ortaköy Camii, statik açıdan oldukça narin yapılardandır. Cami, 19 yüzyılda sultan camilerinin tümünde olduğu gibi iki bölümden, asıl ibadet mekanı olan, harim bölümü ile girişin önünde yer alan hünkar kasrından oluşmaktadır.
Caminin bulunduğu zeminde yaşanan sorunlar sonrası, Vakıflar Genel Müdürlüğü çeşitli restorasyon çalışmaları yaptı. Yürüttüğü önemli bir restorasyon projesi olarak bilinen bu çalışmalarda 64 fore kazık, cami beden duvarları boyunca karşılıklı olarak kullanılarak ve 80 ton çimento şerbeti enjekte edilerek zemin takviye edildi. Duvar araları oyularak içinden demir putreller geçirildi. Ortaköy bu büyük restorasyondan sonra 1984 yılında büyük bir yangın geçirdi ve yeniden onarıldı.
Caminin bulunduğu yerde daha önce Vezir İbrahim Paşa'nın damadı Mahmut Ağa'nın yaptırdığı bir mescit vardı. 1721'de yapılmış olan mescit, Mahmut Ağa'nın, Patrona Halil Ayaklanması'nda ölümünden sonra yıkılmış olmalı.Cami 1810'lardaki Bostancıbaşı Defterleri'nde de ‘‘Mehmet Kethüda Cami-i Şerifi’’ olarak kayıtlıdır.