A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2006 12:23
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkenin katılımıyla geliştirilen Ortak Taarruz Uçağı'nın (JSF) ilk deneme uçuşu yapıldı.
Taarruz uçağı F-35 Lightning II'nin (Şimşek II), askeri havacılık tarihindeki en kapsamlı uçuş testi programını başlatarak, uçuşunu başarıyla tamamladığı belirtildi. Uçuşun ardından Şimşek II'nin çok iyi bir performans sergilediğini söyleyen F-35 Kaptan Pilotu Jon Beesley, "Uçuş, test programı için muhteşem bir başlangıç oldu. İlk uçuş bu olayı gerçekleştirebilmek için çalışan insanların da başarısının kanıtı oldu" dedi. F-35'lerde, bir taarruz uçağına şimdiye kadar yerleştirilen en güçlü motor olan, 40.000 itiş gücüne sahip Pratt & Whitney F135 turbofan motoru bulunuyor.
Radarda görünmezlik özelliğine sahip F-35'in finansman ve geliştirilmesinde, ABD'nin yanı sıra Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 ülke yer alıyor. F-35'ler, konvansiyonel kalkış-iniş (CTOL), kısa kalkış dikey iniş yapabilenler (STOVL) ve nakliye (CV) olmak üzere üç farklı modelde geliştiriliyor.
DENEME UÇUŞU
Konvansiyonel kalkış ve inişli (CTOL) F-35 modeli uçuşunu TSİ 20.44'te Fort Worth Texas'ta bulunan Lockheed Martin tesisinden başlattı. Jet havalandıktan sonra 15.000 feet yüksekliğe çıktı. Daha sonra Kaptan Pilot Beesley uçak motorunun ve alt sistemlerinin çalışmasını test etmek için bir dizi manevra yaptı. F-35, TSİ 21.19'da piste indi.
F-35'in ilk uçuşuna, 2 F-16 ve bir F/A-18 takip uçağı eşlik etti.
Radarda görünmezlik özelliğine sahip F-35, şu anda varolan ve aralarında AV-8B Harrier, A-10, F-16, F/A-18 Hornet ve İngiliz Harrier GR.7 ve Sea Harrier uçaklarının da bulunduğu çok sayıda uçağın yerini alması için tasarlanmış süpersonik, çok rollü, 5. nesil bir taarruz uçağı.
Lockheed Martin Aeronautics Başkanı Ralph Heath, maliyeti karşılanabilir bir pakette sunulan, ileri radarda görünmezlik ve taarruz atikliğine sahip F-35 Şimşek II'nin ilk uçuşunun tarihi bir an olduğunu belirterek, "F-35 uzun yıllar boyunca uluslararası pazardaki en gelişmiş ve en ileri teknolojili, çok fonksiyonlu taarruz uçağı olacak" dedi.
Lockheed Martin F-35 Programı Genel Müdürü Dan Crowley de uçağın montaj ve uçuş öncesi kontrolleri sırasında da beklentileri karşıladığını, hatta beklentilerin üzerinde performans gösterdiğini söyledi.
Crowley, 12.000 saatlik uçuş testi programına başlandığını belirterek, "F-35, tarihteki en ayrıntılı şekilde test edilmiş taarruz sistemi olarak hizmete sunulacak. Ayrıca tamamen dijital tasarımı, olağanüstü yetenekli uluslararası mühendislik ekibi ve dünyanın en iyi montajcı ve teknik ekibi sayesinde F-35, taarruz montaj kalitesinde yeni bir çığır açacak" dedi.
Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve F-35 Program Entegrasyonu Genel Müdürü Tom Burbage, F-35'in "dünya taarruz uçağı" olacağına inandığını belirtti. Amerikan Hava Kuvvetleri ve Donanması ile İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Kraliyet Donanması toplam 2.581 adet F-35'e sahip olmayı planlıyor. Programa dahil olan İtalya, Hollanda, Türkiye, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç'in 700'den fazla uçak alması bekleniyor.