Ortak gelecek bizi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Ortak gelecek bizi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2005 01:45

AB ile müzakereler öncesinde İngiliz basınında Türkiye’yi destekleyen haber ve yorumlar sürüyor. Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa, Türkiye ve dünya için önemine işaret eden İngiliz gazeteleri, ‘Türkiye’ye ihtiyacımız var’ içerikli haber ve yorumlarla çıktı.

The Observer: Türkiye’ye ihtiyacımız var, ortak gelecek bizi bekliyor. Kamuoylarındaki itirazlar Türkiye’nin başvurusunu engellemek için yeterli bir neden oluşturmuyor. Türkiye ile müzakerelere başlamak için güçlü nedenler var.

Independent on Sunday: Türkiye’nin üyeliğinin neden desteklenmesi gerektiği sorusunun gerçek yanıtı, bunun, Avrupa için, Türkiye için ve bütün dünyada insan haklarının gelişmesi için doğru olmasıdır.

Sunday Telegraph (Avrupa Parlamentosu’nun Muhafazakar Grup üyelerinden Daniel Hannan tarafından kaleme alınmış makale): Türkleri bugün reddetmek tabii ki önemli bir şey. Ama bundan daha da önemlisi, onları 10 yıl boyunca küçültücü fedakarlıklarda bulunmaya zorladıktan, yüzlerce binlerce AB yasasını sindirmelerini sağladıktan sonra reddetmektir. Bu tam bir felaket olacaktır. Türkiye’nin önüne Kıbrıs’ı tanımak, sözde Ermeni soykırımını kabul etmek gibi şartlar koyuyorlar. AB, diğer hiçbir aday ülkeye böyle şartlar koşmadı.

Sunday Times: Türkiye’de artan sayıda insan AB hedefini sorguluyor. Türk halkı istenmediğini hissetmekte haklı olabilir. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, imtiyazlı ortaklık önerisini destekleyenlerin, 19’uncu yüzyıla ait bir mentaliteyi sergilediğini söylüyor.

AB üyesi olacağımızda bize de tepki vardı

YUNANİSTAN
Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin tüm aşamalarında gerekeni yapması halinde her aday ülke gibi AB üyesi olması gerektiğini belirterek Ankara’ya ‘AB’ye girmemiz söz konusu olduğunda Avrupa’da bize de yoğun tepkiler vardı. Türkiye bu tarihi fırsatı kaçırmamalıdır’ mesajı yolladı. Molivyatis, ‘Yunanistan üyelik müzakerleri sürecinde Türkiye’ye karşı hem sıkı hem adil bir jüri üyesi olacaktır’ diye konuştu. AB’nin karşı deklerasyonu, çerçeve belgesi ve AB muktesebatının, Türkiye’nin Yunanistan politikasını etkileyeceğine inandığını ifade eden Molivyatis, Atina’nın ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu belgelerde istediklerini elde ettiğini vurguladı.

Türkiye’nin üyeliği, Araplara örnek olur

BİR İslam ülkesi olarak Türkiye’nin AB üyeliğinin Arap ülkelerini de olumlu etkileyeceği ve Ortadoğu ile Avrupa arasındaki ilişkilerin kalıcı olarak düzeleceği yorumu yapılıyor. Araplar’ın önde gelen uzmanlarının görüşleri şöyle:

Fares Bıreyzad, Ürdün Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi: ‘Türkiye ile müzakerelerin başlatılması, bir ‘yüreklendirme’ örneği olacaktır. Araplar, AB üyesi bir Türkiye’nin Ortadoğu’da Müslümanlar’ın çıkarlarını daha iyi savunabileceğini düşünüyor. Güçlü bir Türkiye, modernizm ve demokrasi örneği olarak Araplara ilham verebilir.’

Abdülhamid el Ansari, Katar Doha Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin eski dekanı: ‘Bir Hıristiyan kulübüne girecek Müslüman bir ülke, her iki taraf için de yararlı olur. AB’nin üzerinden bu yafta kalkarken, Türkiye de, tartışmalı konulardaki tüm politikalarını rasyonalize eder. Diğer İslam ülkelerinde de libarellerin, aşırılara karşı elleri güçlenir.’

Elias Murad, Suriye’nin iktidar yanlısı gazetesi El Baas’ın Genel Yayın Yönetmeni: ‘Suriye’nin AB’nin sınır komşusu olması çok önemli. Böylece Avrupa ile siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz gelişecek.

Lübnanlı bir yetkili: ‘Türkiye, Müslüman bir ülke olduğu için dışlanmamalı. AB üyeliği uluslarası işbirliği ve Lübnan açısından da yararlı olacaktır.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!