Ortak düşmana karşı dört yıldızlı cephe

Güncelleme Tarihi:

Ortak düşmana karşı dört yıldızlı cephe
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2007 00:00

Bush-Erdoğan görüşmesinde düşman olarak ilan edilen terör örgütü PKK’ya karşı iki ülke arasında orgeneraller düzeyinde işbirliği yapılması kararı çıktı. Erdoğan, üç somut hedefi şöyle açıkladı:

  • Irak’taki PKK kamplarını dağıtın
  • Bölücü elebaşıları yakalayın
  • Örgüte lojistik desteği kesin
  • Haberin Devamı

    BEYAZ SARAY'DAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

     

    ABD
    Başkanı George W. Bush ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasında birbuçuk saat süren Oval Ofis görüşmesinden PKK’ya karşı dört yıldızlı askeri cephe kararı çıktı. Emekli Ralston ile Edip Başer denemesi tutmayınca iş muvazzaf komutanlara bırakıldı, Irak’lı temsilci alınmadı. Bush, PKK’yı Türkiye, Irak ve ABD’nin ortak düşmanı ilan etti. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ABD Genelkurmay İkinci Başkanı James E. Cartwright, Irak Koalisyon Güçleri Komutanı Org. David Petraeus işbirliği içinde çalışacak. ABD ve Türkiye "etkili istihbarat" paylaşacak.

    Başbakan Erdoğan Beyaz Saray’da, Başkan Bush’un yanında ortak mücadelenin somut hedeflerini saydı: 1)Irak’ın kuzeyindeki PKK kampları dağıtılacak 2) PKK liderleri yakalanıp teslim edilecek 3) PKK’ya para, silah ve patlayıcı sağlayan lojistik yollar kesilecek. 4) Örgütün uyuşturucu kaçakçılığı geliri önlenecek. 5) Sesli ve görsel anlık istihbarat paylaşımı olacak.

    ÜÇLÜ MEKANİZMAYI BUSH AÇIKLADI

    Beyaz Saray’da 1,5 saatlik görüşmenin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan ile Başkan Bush basının karşısına çıktı. Liderler, PKK ile mücadele için generallerin katılımıyla yeni bir yapı oluşturulduğunu açıkladı. Bush, yeni kurulan yapıyı, "Ordularımızın en üst düzey ikinci yetkililerinin sürekli irtibat kurabileceği üçlü bir mekanizma" sözleriyle açıkladı. Bush, yeni koordinasyon kurulunun, ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı ile ABD’nin Irak Birlikleri Komutanı General David Petraeus ve Türk Genelkurmayı İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un katılımıyla oluşturulduğunu belirtti. Bush, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

    ORDULARIN SÜREKLİ İLETİŞİMİ

    PKK bir terör örgütüdür. Türkiye’nin düşmanıdır, özgür Irak’ın düşmanıdır, ABD’nin düşmanıdır. PKK’dan kendimizi korumak için birlikte nasıl çalışacağımıza değindik. Daha iyi istihbarat paylaşımına olan ihtiyacı görüştük. Katilleri bulabilmek ve yakalaybilmek için iyi istihbarata ihtiyacımız var. Ordularımızın sürekli iletişimde kalma ihtiyacından bahsettik. PKK’ya finansal kaynakların kesilmesi konusunu da görüştük.

    ÇOK NET İFADE ETTİM

    Sayın Başbakan’a şunu net bir şekilde ifade ettim; kendileriyle çok yakın bir işbirliği yaparak, bu soruna çözüm bulmayı umuyoruz. Sayın Erdoğan’a, Irak’a komşular zirvesine evsahipliği yaptığı için teşekkür etmek istiyorum. Çok önemli bir zirveydi. Irak’taki halkın özgürlüğün nimetlerinden faydalanmaları için çok yararlı bir zirveydi.

    Başbakan Erdoğan da Bush’un ardından, görüşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

    STRATEJİK ORTAĞIZ

    Tabii ağırlıklı ziyaret konumuzu dünyadaki terör, ülkemizdeki PKK terör örgütünün, özellikle Kuzey Irak’taki konuşlanması teşkil etti. Stratejik ortaklar olarak, dünyada uluslararası teröre karşı bir ortak mücadelemiz söz konusu. Bu ortak mücadelemizin gereği olarak kuzey Irak’a konuşlanmış olan bu bölücü terör örgütüne karşı neler yapabiliriz, bunu değerlendirme fırsatını bulduk.

    TEZKERE VURGUSU

    Bildiğiniz gibi 17 Ekim’de parlamentomuz, hemen hemen tamamına yakınının desteğiyle iktidarımıza bir sınırötesi operasyon görevlendirmesi yaptı. Bu tamamiyle PKK terör örgütüne yönelik bir sınırötesi operasyon yetkilendirmesidir. Asla sivilleri kapsayamaz. Tabii bu noktada bizler istihbarat paylaşımına öncelik veriyoruz. Bu konuda stratejik ortağımızla dayanışma içinde olmamız çok önemli. Çünkü PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmeleri ve terör örgütü liderleri olsun, katiller olsun, bunlara karşı ortak mücadele etmemiz şart

    ORTAKLIK SÜRMELİ

    Sadece terör değil, yani dünyanın barışı için ortak olarak verdiğimiz mücadeleler var. Beraberce bunu Somali’de verdik, Bosna-Hersek’te verdik, Kosova’da verdik ve şu anda Afganistan’da hálá veriyoruz. Teröre karşı da bu ortak mücadelemizin sürmesinin gereğine inanıyoruz. İnanıyorum ki bölgede barışın, huzurun gereği budur.

    LOJİSTİK DESTEK

    Terörist kamplarının dağıtılmasından liderlerin yakalanmasına varıncaya kadar, bunun yanında atmamız gereken diğer adımlar, lojistik desteğin sağlanması noktasında, bunların engellenmesine varıncaya kadar, bütün bunları konuşma fırsatımız oldu. Gerek diplomatik, gerek siyasi, gerekse askeri noktada müşterek çalışmamızın devamı önem arz ediyor.

    BÜYÜK ORANDA ÖRTÜŞTÜ

    Tememnin ediyorum ki bu çalışmalar neticesini en kısa zamanda verecektir. Çünkü Irak’ın istikrarı da bunu gerektirmektedir. Kuzey Irak’ın istikrarı da bunu gerektirmektedir. Çünkü onların istikrarı, bizim istikrarımızdır. Bölge zaten bir huzursuzluk bölgesi. Bunu stratejik ortaklar olarak birlikte gidermek de bizim görevimizdir. Düşüncelerimizin büyük oranda örtüştüğünü gördük, bundan dolayı ayrıca mutluyum.

    Erdoğan konuştu, Bush onayladı

    BEYAZ Saray’da 1 saat 30 dakika süren görüşme sonrası yapılan ortak basın açıklamasında Başbakan Erdoğan’ın konuşması sırasında Başkan Bush’un kafasını sallayarak sürekli söylenenleri onayladığı dikkat çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George Bush ile dün yaptığı kritik görüşmeye, uğurlu kravatı olarak bilinen "kırmızı-beyaz" çizgili kravatı ile katıldı. Erdoğan, uluslararası toplantılarda ve görüşmelerde genellikle Türk bayrağının renklerini taşıyan bu kravatını takıyor. Erdoğan, aynı kravatını İstanbul’daki Irak Zirvesi’nde, Letonya’daki NATO Zirvesi’nde ve geçtiğimiz yılın sonlarında Bush ile yaptığı görüşmede de takmıştı.

    Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!