Ortak dilimiz ‘Türkçe’

Güncelleme Tarihi:

Ortak dilimiz ‘Türkçe’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2010 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM'deki bütçe görüşmelerindeki konuşmasında çok sert mesajlar verirken, konuşmasının bir bölümünde MHP grubu tarafından alkışlandı. Erdoğan konuşmasının ardından ise CHP ve MHP liderleri ve grupbaşkanvekilleriyle el sıkışarak TBMM'de güzel görüntülerin oluşmasına neden oldu.

Haberin Devamı

TBMM'DE SAMİMİ ANLAR

Tek ve ortak dilin Türkçe olduğunu belirten Erdoğan, özerklik taleplerini de “tehlikeli oyun, tezgah” olarak nitelendirdi. “Bu ülke üzerinde kimseye ameliyat yaptırmam” diyen Başbakan, can çekişen çetelerin ve mafyanın Türkiye’yi tuzağa düşürmeye çalıştığına dikkat çekti. Başbakan 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin son gününde kürsüye çıktı ve özetle şunları söyledi:

Bu ülkede ben bir Başbakan olarak Kürt sorununu savunuyorum, ama Kürtçülüğün karşısındayım, aynen Türkçülüğün de karşısındayım. Çünkü bizim değerlerimizde ırkçılık yok. Belediyecilikten gelen biri olarak ademi merkeziyetçiliği savunan biriyim.

Çözümü sabote ediyorlar

Milletimin dili tektir ve Türkçedir. Ortak dil Türkçedir. Bu gerçeği değiştirmeye yönelik hiçbir girişim kabul edilemez. Bu tartışmaları gündemde tutmak da milli birliğe ve kardeşliğe köstek olur. Birileri bayat senaryoları devreye alıp, çözüm sürecini sabote etmeye çalışıyor. Türkiye seçime giderken, karanlık odaklar tarafından aynı oyun yeniden kuruluyor.
Bu tezgahın içinde terör örgütü var, örgütün vesayeti altında hareket edenler var, can çekişen çeteler var mafya var. Biz sorunların tartışılmasından yanayız. Ama hiç kimseden demokrasi dersi almaya ihtiyacımız yok.

Ameliyat yaptırmayız

Biz kimseye bu ülke üzerinde ameliyat yaptırmayız. Çözüm için nasıl bir mücadele verdiysek, çözüm sürecini sabote edenlerle mücadele ederiz.

Diyarbakır’da bir toplantıda bir bildiri taslağı tartışıldı. Dikkate dahi alınmayacak, ciddiye dahi alınmayacak bu taslak günlerdir tartışılıyor. Bu taslak son derece kasıtlı bir şekilde gündeme taşınıyor. Açık söylüyorum, tehlikeli bir oyun bu. Özerklik tartışması demokratikleşmeyi, Türkiye’nin ileri demokratik standartlara kavuşmasını hazmedemeyenlerin çirkin bir tezgahıdır.

Senaryo çok açık. Seçim öncesinde su bulandırılacak, milletin zihni karıştırılacak.

Erdoğan, iki dil ve özerklik tartışmaları konusunda medyayı da uyardı. Erdoğan, “Terör örgütünün gündeme taşıdığı konuları siyasete taşımak, bunları medyada abartmak hangi amaca hizmet eder” dedi.

Bütçeden notlar

BAŞBAKAN Erdoğan, demokratik özerklik tartışmalarına yönelik suskunluğunu TBMM’de bozdu.

Erdoğan’ın konuşmaları ayrıntılı dinlediği yaptığı atıflardan ortaya çıktı. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de bütçe görüşmelerinin sonuna doğru salona gelmeyi tercih ettiler.

Erdoğan, grubundan en coşkulu alkışı “Kürtçülüğe de Türkçülüğe de karşıyım” sözleriyle aldı.

Başbakan’ın “Tek bir milletiz” sözüne, MHP sıralarından “Hangi millet?” sorusu geldi. Erdoğan’ın “Türk milleti” sözleri ilk kez MHP’den de alkış aldı.

Erdoğan’ın “resmi dil ve özerklik” konusundaki net açıklamaları BDP’nin tepkisini çekti. Tepkiler, AK Partililer’in alkışlarıyla bastırıldı.

Başbakan CHP’lilerin “Dile gel dile” sözlerine “Sıra ona da gelecek. 9 ay 10 gündür biliyorsun, sakin ol” sözleriyle yanıt verdi.

‘Kaynak Kemal’ umut tefecisi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe konuşmasında Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklendi. Kılıçdaroğlu’nun vaatlerini sıralarken “kaynak benim” sözlerini hedef alan Erdoğan “Yeni bir kaynak çıktı; ‘kaynak Kemal’. Umut simsarlığı kârlıdır, ama hayal kırıklığı da ağırdır. Umut tefeciliği yapanlar millete kaybettirir” dedi.

Konuşmasında, Anadolu Ajansı’nın 1974-79 arası haberlerinden zam, ayakyakıt sıkıntısı, devalüasyon, yüksek faizle borçlanma ve olağanüstü hal bilgilerini okuyan Erdoğan şunları söyledi: “Ana muhalefet Genel Başkanı kime hitap etse nabza göre şerbet veriyor. Bazen de Kaf Dağı’nın ardındakini vadediyor. CHP Genel Başkanı’nın bazı vaatleri 10 katrilyonlarca... Umut simsarlığı kârlıdır, ama hayal kırıklığı da ağırdır. Umut tefeciliği yapanlar kendine değil millete de kaybettirir. Millet ne çektiyse umut simsarlığı yapanlardan çekti.

Adınız Hıdır mı bilmem!

‘Kaynak nedir’ dediler. Yeni bir kaynak çıktı; ‘kaynak Kemal.’ Sayın Genel Başkan’ın adı farklı mıydı o zaman; Hıdır. ‘Benim adım Hıdır elimden gelen budur mu’ diyeceğiz? Siyasi lidere her şeyden önce ciddiyet yakışır, laubalilik değil. Genel af diyeceksin çark edeceksin, başörtüsü, “U” dönüşü, havuzlu villa, kendi havuzlu villası çıkacak. ‘Çarşaf liste’ dedi, blok liste. ‘Aday değilim’ diyeceksin aday olacaksın. Adınız Kemal mi Hıdır mı bilemem. Biz yola çıkarken hep ‘kaynak Türkiye’ dedik, ‘kaynak Tayyip Erdoğan’ demedik.”

Kılıçdaroğlu: Hıdır olmaktan onur duyarım

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın “Hıdır”lı eleştirisine bütçe görüşmelerinden sonra yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Size yönelik konuşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu “Ben Hıdır olmaktan da Kemal olmaktan da onur duyarım. Geçmişte de demişti, ‘Memur Kemal Efendi’ diye. Efendi adamız ne olacak?” sözleriyle yanıtladı.

Muhalefetle tokalaştı

BAŞBAKAN Erdoğan, teşekkür konuşmasının ardından, muhalefet sıralarına giderek, önce Kılıçdaroğlu ve grup başkanvekilleriyle tokalaştı. Erdoğan ardından da Bahçeli ve grup başka vekilleriyle tokalaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!