Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2007 00:00
Sabancı Holding şirketlerinden Olmuksa’nın Bursa İnegöl’de geçen yıl yanan fabrikası yeniden faaliyete geçti.
Fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, bugünün kendileri için güzel bir gün olduğunu dile getirerek, "Ancak şöyle 13 ay geriye gittiğimizde Ağustos günüydü, yangından bir gün sonra... O günün güzel olmadığını hatırlıyorum. 13 ay sonra bu güzel günlere geldik" diye konuştu.
ÇIKARTTIĞIM DERSLER: Bu olayın ardından bir takım derslerin alındığını ümit ettiğini belirten Dördüncü, şöyle devam etti: "Kendi adıma aldığımız bu dersleri şöyle özetleyebilirim; işletmelerimizde emniyetli çalışmanın, kurallara uymanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Koskoca fabrikanın yanmasıyla, 13 ay gibi bir süre bu fabrika ekonomiye katkı sağlayamadı. İkincisi ise, eğer bir işi yapıyorsanız ortağınızın sizinle aynı lisanı konuştuğuna dikkat etmelisiniz. Biz aynı lisanı konuştuk. (Fabrikayı kısa sürede tekrar faaliyete geçireceğiz) dedik. Üçüncüsü, insanlarımızın ne kadar değerli olduğunu görmek oldu. Yangından 1 gün sonra çalışanların nasıl bir kararlılıkla bütün işleri ele aldıklarını, her şeyi yapmaya alıştıklarını gördüm. Riskleri kontrol etmek durumundayız. Bu olaydan çıkardığımız dersleri diğer fabrikalarımızda uyguluyoruz."
ENKAZA BAKIYORDUM: International Paper Avrupa Oluklu Mukavva Grubu Başkanı Paul Brown ise, fabrikanın yeniden faaliyete geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bir yıl önce durup yıkıcı yangından kaynaklanan enkaza bakıyordum. Kesinlikle söylemeliyim ki bu yanmış yıkıntıyı gördükten sonra ilk tepkim, Olmuksa’nın bu korkunç yangının sebep olduğu hasarı nasıl ve ne zaman telafi edeceğiydi" dedi. Brown, "Şimdi yeni bir geleceğe yönelirken İnegöl fabrikasının pazarda öncekilerden daha güçlü bir üretici olması gerekmekte. Hepimiz biliyoruz ki, oluklu mukavvaya olan talep, hem Türkiye’de hem bu bölgede etkileyici bir biçimde hızlı büyümeye devam etmektedir. Müşterilerimizin ihtiyacını karşılamak için İnegöl fabrikasının her zamankinden daha iyi olmasına ihtiyacımız vardır ki, böylece onların işleri büyürken biz de beraber büyüyelim" dedi.
MALİYET 25 MİLYON DOLAR: Olmuksa Genel Müdürü Tuğrul Arıkan da, 6 Ağustos 2006 tarihinde talihsiz şekilde yanan İnegöl tesislerinin, 1 yıl içinde ekonomiye yeniden katkı sağlayacak şekilde operasyona başladığını söyledi. Yanan tesisin yenilenme maliyetinin ise 25 milyon dolar olduğunu kaydeden Arıkan, iki yeni tesisle birlikte üretim kapasitelerinin 300 bin tona ulaşacağını, sektörde yaklaşık 150 firma bulunduğunu ve Olmuksa’nın payının yüzde 15 civarında olduğunu bildirdi.