Güncelleme Tarihi:
Yardım konvoyunun geçişini protesto eden Gazzeliler ile Mısır güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda bir asker hayatını kaybederken, onlarca Filistinli yaralandı.
Bu olay, uluslararası gözlemciler tarafından Mısır'ın yaklaşık bir ay önce yeraltı duvarı inşasına başlamasından bu yana iki taraf arasında yaşanan en ciddi gerginlik olarak gösteriliyor.
Zaten Mısır bir süredir, İsrail'in 28 aydır Gazze'ye yönelik ablukasına iştirak etmesi nedeniyle Arap ve Müslüman dünyasının tepkisini çekiyordu.
Mısır ile Gazze sınırındaki tüneller ve buradan kaçak olarak getirilen gıda, ilaç, para ve silah gibi malzemeler Hamas yönetiminin adeta can damarı olarak görülüyor.
İsrail'in ağır baskısıyla karşı karşıya kalan Kahire yönetimi, yaklaşık bir ay önce bu kaçak geçişleri kesmek için yeraltına bir duvar inşa etmeye başladı. Ancak bu duvarın, silahların yanı sıra sağlık ve gıda gibi insani alanda da girişleri keseceği için Gazze'deki durumu daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.
Hamas, "ölüm duvarı" olarak nitelendirdiği bu projeye sert tepki gösterirken, Mısır ise sınırını korumasının bir "ulusal güvenlik ve egemenlik" hakkı olduğunu savundu.
İsrail ise duvarın birkaç ay içinde tamamlanmasının ardından Filistinli gruplara silah akışının da önemli ölçüde kesileceğini açıklamıştı.
Sınırda, İsrail'in Aralık 2008'de başlattığı Gazze operasyonu öncesinde yaklaşık 3,000 aktif tünelin olduğu sanılıyor.
Ancak İsrail'in operasyonda verdiği ağır hasar nedeniyle şu anda aktif tünel sayısının 150 civarında olduğu belirtiliyor.