Ortadoğu yatırımcı çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu yatırımcı çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2010 17:34

Çin ya da Rusya’dan sıkılan yatırımcılar, yeni girişimleri için Türkiye, Mısır ve hatta Filistin’deki fırsatları değerlendirebilir.

Haberin Devamı

Dünyanın en hızlı büyüyen nüfusuna sahip olan Ortadoğu’da hükümetler altyapı projelerine 2.6 trilyon dolardan fazla para harcıyor. Bu bölgedeki bankalar güçlü mali yapılara sahip. Bankaların müşterileri borçlarını geri ödeme konusunda sorun yaşamıyor. Bölgedeki borsalarını batıdan büyük yatırımcılar çekiyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika, yatırımcılarına gelecek yıllarda büyük kazançlar sağlamayı garanti ediyor.

İngiltere merkezli varlık yönetimi şirketi Barings, bölgede 2 bin 500 dolar gibi küçük bir miktarla bile yatırım yapılabildiğini ortaya çıkardı. JPMorgan, Franklin, Investec ve Schroders gibi dev finans kuruluşlarının özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika için özel fonlar oluşturduklarını belirti.    

Barings bir zamanlar çok fazla önem verilmeyen bu iki bölgenin şu anda ciddi bir yatırım tercihi olarak belirmeye başladığının da altını çiziyor. 

Haberin Devamı

Fon yöneticisi olan Ghadir Abu Leil-Cooper, “Bu iki bölge yatırımcıların ilgi odağı halinde. Bu bölgelerde yer alan ülkelerin hızlı nüfus artışı, şehirleşmesi, sanayileşmesi ve alt yapı geliştirme projeleri herkese çekici geliyor. Uzun vadede hem Ortadoğu hem de Kuzey Afrika’nın ciddi kazanç fırsatları yaratacağından eminiz” dedi.

Leil-Cooper, Filistin’de siyasi istikrarsızlık devam ettiği için dikkatli olunması gerektiğini ancak bu halde bile ülkenin iyi fırsatlar sunduğunu ifade etti.

EN İYİSİ MISIR   

Fon yöneticisi bu iki bölgede en fazla kazancın Mısır’a yapılacak yatırımlardan elde edileceğine de dikkat çekti.

Mısır yabancı yatırımcılara en az kısıtlamayı getiren ülke. Leil-Cooper’ın yatırım fonlarının en fazla Mısır’a yöneldiği ancak Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin de güzel kazanç fırsatları barındırdıklarına dikkat çekti.

Fon yöneticisi, Ortadoğu’da sadece petrol ile ilgilenmediklerini, çünkü bu bölgelerdeki petrol şirketlerinin neredeyse tamamının devlet bünyesinde olduğunu belirtti.

Leil-Cooper aynı zamanda, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da bankacılık sistemleri çok güçlü olan ülkelerin bulunmasından dolayı, uzun vadede bu sektörün gelişmesini beklediğini de ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!