Ortadoğu, Tunus’ta yaşananları kaygıyla izliyor

Güncelleme Tarihi:

Ortadoğu, Tunus’ta yaşananları kaygıyla izliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 12:54

Milyonlarca Ortadoğulu uydu kanallarından ve internet üzerinden Tunus’ta devlet başkanını deviren halk ayaklanmasını takip ederken, gelişmeler bölgedeki siyasi liderleri endişelendiriyor.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor            
Haberin Devamı

 

TUNUS BİRBİRİNE GİRDİ- Foto Galeri

 

Tunus’un güçlü Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali, son bir aydır devam eden protestoların geçtiğimiz günlerde şiddetini artırmasıyla birlikte, Kuzey Afrika ülkesinden kaçmak zorunda kaldı.

 

Devlet Başkanı’nın kaçışı bölge genelinde, yaklaşık on yıldır yayın yapan El Cezire de dahil olmak üzere farklı televizyon kanalları, internet üzerinden ve Twitter ve Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinden duyuruldu.

 

Arap Facebook kullanıcılarının, profil fotoğraflarını Tunus bayrağı olarak değiştirdiği ve Tunus halkına tebrik mesajları gönderdiği görüldü.

 

Haberin Devamı

Gönderilen mesajlardan birinde, “Mısırlılar da bundan sonra özgürlük hayali kurmaya cesarete edebilir mi?” yazıyordu.

 

Bölgede, ülke liderleri olaya çok büyük tepkiler vermedi. Körfez’in küçük ülkelerinden Katar, az nüfusuna rağmen, sesini yükselten ilk ülkelerden biri oldu. Katar hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, “Katar, Tunus halkının istek ve taleplerine saygı duyuyor” ifadesine yer verildi.

 

Bölgedeki diğer ülkelerin sessiz kaldıkları görüldü. Özellikle Mısır, Suriye ve İran’da da Tunus’takine benzer sosyal ve ekonomik sorunlar yaşanıyor. Bu ülkeler, gençler arasında yüksek işsizlik, siyasi özgürlük gibi sıkıntılarla boğuşuyor.

 

ÖNLEMLER ALINIYOR

Geçen hafta, Cezayir de genç insanlar artan gıda fiyatları ve işsizlik sorunu yüzünden ayaklandı. Salı günü, Ürdün hükümeti gıda fiyatlarını kontrol altına alarak ve yüksek yakıt vergilerini keserek, olası bir halk ayaklanmasının önüne geçmek istedi. Diğer yandan, Çarşamba günü, Mısır Ticaret Bakanı, yerel medyaya verdiği demeçte, ülkesinde Tunus bir senaryonun gerçekleşme olasılığını göz ardı ettiklerini söyledi.

 

Haberin Devamı

Perşembe günü, Arap Birliği, Katar’daki düzenli toplantıları sırasında Tunus’taki gelişmeleri değerlendirmek için özel bir seans düzenledi. Arap liderler, ülkedeki ayaklanmalara yönelik endişelerini dile getirdi.

 

Diğer yandan Bin Ali, kendisini kabul edecek bir ülke aradıktan sonra, Cumartesi günü erken saatlerde Suudi Arabistan’a geçti.

 

Suudi Arabistan Kraliyet Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, “Suudi Arabistan hükümeti, Ekselansları Başkan Bin Ali ve ailesini Kraliyet’te ağırlamaktan memnuniyet duyuyor” ifadesine yer verildi.

 

Açıklamada aynı zamanda “Suudi Arabistan Krallığı Hükümeti, Tunus halkının istekleri ve umutlarını desteklemektedir ve ülkenin tarihinin bu kötü dönemini atlatacağına inanıyor” ifadeleri kullanıldı.

 

Haberin Devamı

İran’da muhalif internet siteleri Tunus’taki olaylarla yakından ilgilendi ve zaman zaman 2009’da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden seçilmesinin ardından yaşanan olaylarla bağdaştırdı.

 

Şu anda tahmin edilmesi zor olan şeylerden biri, ABD’nin bu olaylara nasıl tepki vereceği. Ortadoğu’da pek çok lider, ABD’nin bölgenin iç işlerine karışmasından dolayı rahatsızlıklarını dile getiriyor. Washington yönetiminin ise, ABD ve yakın Avrupalı müttefiklerini savunmasız yakalayan Tunus’taki olaylara karşı dengeli bir tavır sergilediği görüldü.

 

*Bu yazı WSJ’de “As Tunisia Events Play Out Live, The Middle East Watches Warily” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

Haberin Devamı

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!