A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2007 11:47
Gelibolu Gemi Endüstrisi Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Cevizli köyü yakınlarındaki 847 bin 430 metre karelik alana kurulacak olan ve 5 yılda 390 milyon dolarlık yatırımın planlandığı tersane inşaatının 2008'de başlayıp, 4 etapta 2012 yılında tamamlanması planlanıyor.
Yeni tersanede ham petrol taşıma kapasitesine sahip büyük tonajlı gemiler, büyük tonajlı kuru yük gemisi, 150 bin metre küp kapasiteli sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ile sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankeri, konteyner gemisi, lüks ve modern yolcu gemisi, özel ve lüks tekne üretilecek.
Tersanede ayrıca, yüksek teknolojiye, kapasiteye ve görünmezlik teknolojisine sahip firkateynler ile korvetler de imal edilebilecek.
Şirket, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hedef planında olan ihtiyaçları ile üçüncü dünya ülkelerin savaş gemisi tasarımını ve inşaatını gerçekleştirmeyi de hedefliyor.
“ORTA DOĞU'NUN EN BÜYÜK TERSANESİ”
Proje Yürütme Kurulu Temsilcisi Ahmet Kalkavan, Gelibolu'ya Orta Doğu'nun en büyük tersanesini kuracaklarını söyledi.
Kalkavan, tersanenin 5 bin kişiye istihdam sağlayacağını, yan sanayi işçileriyle birlikte 10 bin kişiye iş kapısı olacağını belirtti.
Tersanenin bölgeye sağlayacağı toplam istihdamın yaklaşık 12-15 bin işçi olacağını anlatan Kalkavan, tersanenin bölgede lokomotif sektör olacağını bildirdi.
Bölge piyasalarının canlanmasının devlete ayrı bir katkı sağlayacağını dile getiren Kalkavan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu tersane, Türkiye'deki tersanelere rakip değil, Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelere, alternatif bir tersane olacak. Şirket olarak, milli, çevresel, tarihsel, kültürel değerlerimizi korurken, ülkemize yeni bir bakış açısıyla yeni gemi inşa sanayisini kazandırmayı hedefliyoruz. Çevrenin gelişmesi modern yerleşimin oluşturulması, seçilmiş insan gücü için gerekli kuruluşlarla eğitim programlarının hazırlanmasını ve uygulamaya konulmasını amaç edindik.”
ULAŞIM, TAŞIMA VE ENERJİ
Kalkavan, tersanenin söz konusu bölgede kurulmasındaki en önemli nedenlerden birinin de ulaşım ve taşımacılık olduğunu söyledi.
Gelibolu'nun, Çanakkale Boğazı'nda yerleşik bir ilçe olması nedeniyle denizden ulaşım olanağı bulunduğunu, Ege Denizi'ne açılan bir kapı ve deniz ticaret yolu üzerinde bulunduğunu ifade eden Kalkavan, bölgenin kara yoluyla ulaşım imkanlarının mevcut olduğunu, Çanakkale'de rahatlıkla kullanılabilecek bir hava alanının yer aldığını anımsattı.
Kalkavan, tersaneye çok yakın mesafede 34,5 kilovat hat ile Kumlu Limanı ve Gelibolu arasındaki 154 kilovatlık bir enerji hattının bulunduğunu söyledi.
Tersanenin kendi trafo merkezi ile ana şebekeden trifaze güç alacağını belirten Kalkavan, bununla birlikte tersanenin kendi enerjisini üretebilmesi için rüzgar enerjisi çalışmalarının da yürüttüğünü ifade etti.
TERSANE İNŞAATI VE TERSANENİN MİSYONU
Ahmet Kalkavan, tersanenin Cevizli köyü yakınlarındaki şirkete ait 406 bin 365 metre karelik arazi ile, devlete ait arazi ve dolgudan elde edilecek sahayla birlikte toplam 847 bin 430 metre karelik alan üzerine kurulacağını bildirdi.
Tersanede 3 adet kuru havuzla birlikte bir adet gemi asansör sisteminin yer alacağını belirten Kalkavan, tersanede 165 bin metre karelik kapalı alanın bulunacağını, rıhtım boyunun 1220 metre olacağını söyledi.
Kalkavan, tersanenin maksimum kreyn kaldırma kapasitesinin 1400 ton, yıllık çelik işleme kapasitesinin 225 bin ton olacağını, her yıl 8 adet gemi inşa edilebileceğini kaydetti.
Tersanenin, tamamlanması için 5 yıl içinde 390 milyon dolarlık yatırımın planlandığını, 2008-2010, 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 yılları olmak üzere 4 etapta tamamlanacağını belirtti.
Ahmet Kalkavan, Gelibolu Gemi Endüstrisi Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin seçmiş olduğu hedef ürünlere bağlı olan pazarda, fiyat ve kalite performansını en uygun şekle getirip, ticari ve askeri gemilerde mümkün olan en yüksek kaliteyi müşteriye sunarken, mümkün olan en rekabetçi fiyatı yakalamayı amaç edindiğini ifade ederek, “Gemi inşaatı piyasasının sipariş listesi, dünya tersanelerinin dolu olması nedeniyle Türkiye bu alanda iyi bir fırsat yakaladı. Avrupa gemi inşaatı firmaları ve Avrupa menşeli armatörlerle iyi ilişkiler ve projelere dayalı çalışma şeklini geliştirip, Uzak Doğu tersaneleriyle rekabet edebilme imkanı bulacağız” diye konuştu.