‘Ormancı’ya rakip çıkmasın

Güncelleme Tarihi:

‘Ormancı’ya rakip çıkmasın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2005 02:03

Orman teşkilatının, yeni ormancı türküsü hazırlatması, Muğla’daki ünlü Belen Kahvesi’nin sakinlerini üzdü. Muğla’nın Çaybükü Köyü’nde 1946 yılında işlenen cinayetin ardından yakılan ‘Ormancı’ türküsündeki ormancının kötü imajını silmek için Orman Genel Müdürlüğü bir süre önce yeni bir türkü hazırlattı.

‘Ormancı’ türküsündeki sarhoş ve zorba ormancının, yeşili korumak uğruna canını vermekten kaçınmayan orman çalışanlarını rencide ettiği gerekçesiyle hazırlanan yeni türkü, cinayetin işlendiği Çaybükü Köyü’nde üzüntü yarattı.

KÜÇÜK DÜŞÜRME YOK

Ormancı türküsündeki, cinayete kurban giden Muhtar Tevfik Cezayir’in şimdi onun gibi muhtar olan torunu Necati Cezayir, ‘Göreve geldiğimde Muğla valimizle irtibata geçip Belen kahvesinin açılması için çalışma başlattım. Kahvehane restore edildi ve hizmete açıldı. Tur otobüsleri Belen kahvesini ziyaret için geliyor. Biz de devamlı ormancı türküsünü çalıyoruz. Bu türkü artık halkın. Sevilerek dinlenen türküde kesinlikle ormancılar küçük düşürülmüyor. Yani orman genel müdürlüğünün yeni türkü hazırlatmasına hiç gerek yoktu’ diye konuştu.

OLAY NASIL OLMUŞTU

Çaybükü (Gevenes) Köyü’nde ağa çocuğu Mustafa Şahbudak, Köy Muhtarı Tevfik Cezayir’in en yakın arkadaşıdır. İkili her akşam köy kahvesinde dama oynar. Bu karşılaşmalar, ilgiyle izlenir. Bir temmuz akşamı yine dama tahtasının başına otururlar. Oyunun yarısında ‘Sarı Mehmet’ lakaplı orman memuru Mehmet İn gelir. Ormancı ile muhtar arasında evrak yüzünden tartışma başlar. Ormancı dama masasını yumrukla darmadağın eder. Mustafa Şahbudak buna tahammül edemez ve ormancıya tokat atar. Ormancı Mehmet kamasını çıkarıp Şahbudak’ı kolundan yaralar. Şahbudak da ormancıyı korkutmak için belindeki tabancayı çıkarır, yere doğru ateş eder. Ormancı kaçar, Şahbudak kaçmasın diye bir el daha ateş eder ve kaza kurşunuyla dostu Tevfik’i vurur.

TRT SANATÇILARI SESLENDİRDİ

Gerçek ormancıyı ve yeşil sevgisini anlatan yeni türkünün sözlerini Murat Kalaycıoğlu yazdı, genel müdürlükçe incelenip düzenlemeleri yapıldıktan sonra Orman Genel Müdürlüğü ve OGEM-VAK işbirliğiyle bestelendi ve TRT sanatçıları tarafından seslendirildi. Hazırlanan CD’ler, ilk olarak 8 Haziran 2005’te İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Ormanlarımız Yanmasın -Alo 177’ sloganlı Ulusal Destek Kampanyası’nda halka dinlettirildi ve olumlu tepkiler alındıktan sonra bölge müdürlüklerine dağıtıldı. Bu konudaki gelişmeler Orman Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde da yeraldı.

Çok üzüldüler

Türküde adı geçen Belen Kahvesi’nin sakinleri, yeni türküye anlam veremediklerini söyledi. Belen Kahvesi’nin müdavimleri, üzüntülerini dile getirdi, ‘Türkiye, o acı olayı anlatan Ormancı türküsünü çok sevdi. Burada ormancının zorbalığı anlatılmıyor. Ormancının küçük düşürülmesi hedeflenmiyor. Bu halka malolmuş. Olayı çıkaran ormancının yaptıkları bütün teşkilata maledilemez ki. Neden böyle hassasiyet gösterdiklerini anlamadık’ dedi.

Bildiğimiz türkü

BELEN Kahvesi’ndeki tatsız olaydan sonra Tahir Usta’nın bestelediği türkü:

AMAN ORMANCI

Çıktım Belen Kahvesi’ne baktım ovaya

Bay Mustafa çağırdı dam oynamaya

Ormancı da gelir gelmez yıkar masayı

Söz dinlemez ormancı çekmiş kafayı

Aman ormancı, canım ormancı

Köyümüze bıraktın yoktan bir acı

Gevenes’in ortasında değirmen döner

Değirmenin suları dağından iner

Ormancıya atılan kurşun Tevfik’e döner

Tevfik’in feryatları yürekleri deler

(NAKARAT)

Gevenes’in suları hoştur içmeye

Üstünde köprüsü var gelip geçmeye

Tevfikimi vurdular hiç mi hiç yere

Yazık ettin ormancı köyün iki gencine

(NAKARAT)


Bu da yeni türkü


Murat Kalaycıoğlu’nun yazdığı yeni Ormancı Türküsü ise şöyle:

ORMANCI

Görevimiz bu ülkeye hizmettir

Ormanları olan vatan cennettir

Ağaç yetiştirmek de bir ibadettir

Nerde orman varsa hizmetindeyiz

Ormanların bekçisi ormancıyız biz

Çevreciyiz hepimiz ormancıyız biz

Ağaçtır toprağın baktığı gözler

Ağaçtır yaşamı anlatan sözler

Ormanlar bin türlü canlıyı gizler

(NAKARAT)

Ağaç gönlümüzün sevgi köşesi

Bir yanda su akar dalda kuş sesi

Akça ağaç çamlarıyla meşesi

Gece gündüz orman nöbetindeyiz

Ormana sevdalı ormancıyız biz

Çevreciyiz hepimiz ormancıyız biz

Yeşil bir denizdir görülmez dibi

İçimizde bitmez yaşam sevinci

Her ağaç milletin çocuğu gibi

(NAKARAT)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!