A.A
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 10:34
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'de yılda ortalama 2 bin civarında orman yangını çıktığını ve bu yangınlarda 8-10 bin hektarlık alanın zarar gördüğünü belirterek, geçen yıl zarar gören alan miktarının yarı yarıya azaldığını bildirdi.
Kahveci, Türk ormancılığının hızlı bir gelişim süreci geçirdiğini ve son teknolojiyi kullandığını söyledi.
Kahveci, “fedakar ve çalışkan ormancıların” yanında, yazılımı Türkiye'ye ait olan Yangın Erken Uyarı Sistemi'nin de yangına erken müdahalede önemli bir unsur olduğunu belirterek, çıkan yangın sayısının aynı olmasına rağmen, zarar gören alanlardaki düşüşün ise sevindirici olduğunu söyledi.
Türkiye'de genel olarak yılda 2 bin civarında yangın çıktığını, bunların yüzde 95'inin de insan kaynaklı olduğunu anımsatan Kahveci, şöyle konuştu:
“Geçen yıl Türkiye'de bin 760 adet orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 4 bin 769 hektar orman alanımız, az veya çok zarar gördü. Bizim geçmiş on yılların ortalamasına baktığımızda yılda ortalama 8 ile 10 bin hektar orman alanı, orman yangınlarında zarar görüyordu. Geçen yıl, şanslı bir dönem geçirdik, ekiplerimiz çok daha etkili ve aktif oldular. Önceki yılların ortalamasının altında bir yangın zararıyla geçen yılı geçirdik. Bu yılı da anormal bir durum olmazsa geçen yılki gibi en az zararla geçirmeyi umuyoruz.”
“YÜZDE 95'İ 1-2 SAATTE KONTROL ALTINA ALINIYOR”
Kahveci, çıkan yangınların yüzde 95'inin 1-2 saat içerisinde kontrol altına alındığını belirterek, “Yılbaşından bu yana da her gün çıkıyor, kamuoyu çok bilmiyor ama bir çok yangın kısa sürede söndürülüyor” dedi.
Kamuoyunun haberdar olduğu yangın oranının yüzde 1-2'yi geçmeyeceğini ifade eden Kahveci, tek temennilerinin ise hiç yangın çıkmaması olduğunu söyledi.
Yangınlarda ormancılar açısından en büyük riskin, rüzgar ve gece olduğunu belirten Orman Genel Müdürü Kahveci, “Bazen aynı gün aynı saatlerde 40-50 yangın çıkabiliyor, bu durumda ekiplerimizi dağıtmak zorunda kalıyoruz, dolayısıyla arzu edilen gücü kısa sürede içerisinde yığmakta zorlanıyoruz” diye konuştu.
ORMANDAN GELEN YİNE ORMANA
Yangınlara yılda 300 milyon dolar harcadıklarını belirten Kahveci, zarar gören alanların da kısa sürede yeniden ağaçlandırıldığını söyledi.
Yılda 12 milyon metreküp endüstriyel odun ürettiklerini bunun yanında, çam fıstığı, defne yaprağı, harnup gibi ürünlerden de yılda 1 milyar dolar gelir elde ettiklerini anlatan Kahveci, “Bu kazandığımız parayla ormanların bakımını, imar ve ıslahı ile fidan üretimi yapıyoruz. Yani ormandan geleni yine ormanlarımıza harcıyoruz” dedi.