A.A
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2006 10:05
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünce, ormanlara zarar veren kabuk böceklerini yok etmek için laboratuvar ortamında üretilen 1750 “thanasimus formicarius” böceği doğaya bırakıldı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, ormana yangınlardan daha fazla zarar veren kabuk böceklerini biyolojik yöntemle yok etmek için çalışma başlattı.
Bu amaçla müdürlük bünyesinde 2 ay önce kurulan laboratuvarda, kabuk böceklerinin düşmanı olan 1750 “thanasimus formicarius” böceği üretilerek, ormana bırakıldı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürü Yılmaz Özcan, laboratuvarda üretilen ”thanasimus formicarius” böceklerinin, kabuk böceklerinin yoğun olduğu bölgelere bırakılmaya başlandığını söyledi.
Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Muharrem Uçukoğlu ise böcek üretmenin iğneyle kuyu kazmaya benzediğini ifade ederek, “Bu yırtıcı böcekleri ormandan toplayarak laboratuvar ortamında çoğalmalarını sağladık. Böcek üretimine aralıksız devam edeceğiz” dedi.
Ormana zarar veren kabuk böceklerini kimyasal ilaçlarla yok etmenin mümkün olduğunu, ancak bu ilaçların diğer canlılara zarar verdiğini belirten Uçukoğlu, “Biz kesinlikle kimyasal ilaca karşıyız. Çünkü ormanda tabiatı dengeleyen binlerce faydalı canlı yaşıyor. Kimyasal ilaç kullanılırsa bu denge bozulur. Bu nedenle biyolojik mücadele yöntemini benimsiyoruz” diye konuştu.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünce, ortalama olarak 2 ayda bir 2 bin böcek üretilerek, kabuk böceklerinin yoğun olduğu bölgelere bırakılması hedefleniyor.