Güncelleme Tarihi:
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'ndeki törende konuşan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, Türkoloji'nin efsane ismi, özellikle “Bu Vatan Kimin” şiiri ve Dede Korkut masallarını yalınlaştırmasıyla belleklerde yer eden şair, edebiyat ve düşünce adamı Gökyay'ın, Türk edebiyatında önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Kara, cumhuriyet döneminin Türk şiir yaşamı ve edebiyat dünyasının önemli ismi Gökyay'ın öğrencisi olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, Gökyay'ın ömrünü bilime, irfana ve kitaba adadığını bildirdi.
“Bu Vatan Kimin” şiirini ilk kez ilkokul sıralarında öğrendiğini, öğrenciliğinin ilerleyen yıllarında şairi bizzat tanıma fırsatı bulduğunu ifade eden Kara, bilgi, deneyim ve nefis bir sunum üslubuna sahip Gökyay'ı, Türkoloji kongrelerinde kalabalık bir dinleyici grubunun izlediğini anlattı.
Kara, Gökyay ile 1981'de tanıştığını belirterek, şöyle devam etti:
“80 yaşındaki hocanın ilk dikkatimi çeken özelliği, heyecanı, ilim aşkı, takip fikri ve çalışma azmi oldu. Evde çalışır, Süleymaniye Kütüphanesi'nde ders verir, gözünü dolduran talebelerle evde metinleri mukabele eder, yeni kitapları takip edip seminerden seminere koşardı. Zaten kendisini hiç yaşlı kabul etmedi. 'Nasılsınız?' sorusuna karşı da herhangi bir tereddüte mahal bırakmayacak nitelikte ve yüksek sesle her zaman 'iyiyim' cevabını verdi.”
Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde, ayrıca Gökyay'ın eserlerinden oluşan sergi de açıldı.