‘Örgüt’süz dinlemeye 4 tutuklama

Güncelleme Tarihi:

‘Örgüt’süz dinlemeye 4 tutuklama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 01:14

EMNİYET’teki yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili operasyon kapsamında tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edilen 10 şüpheli polisten 4’ü tutuklandı, 6’sı serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Özsoy tarafından tutuklanması istemiyle İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 10 şüpheli polisin 8.5 saatlik sorgusunun ardından sabah saat 05.30’da sorgu işlemini bitiren hâkim Cevdet Özcan kararını öğle saatlerinde açıkladı. Hâkim Özcan, şüpheliler Furkan Donkar, Hacı Şerif Erimken, Serdal Kurtoğlu ve Ebubekir Gül’ün “Kişiler arasında aleni olmayan konuşmaları kaydetmek” ve “Resmi belgede sahtecilik” suçlarından tutuklanmalarına karar verdi. Hakim Özcan, savcının tutuklama sevk gerekçesinde yer alan “Örgüte üye olmak” suçlamasını ise yeterli delil olmadığı gerekçesiyle kabul etmedi. Serbest bırakılan 6 polis ile ilgili de yurt dışı çıkış yasağı konuldu. Mahkeme, şüpheli polislerin avukatlarının reddi hâkim talebini de reddetti.
Bağcılar’da görev yapan tutuklu polislerden Ebubekir Gül, sorgusunda 20 yıl istihbarat şubede çalıştığını anlattı. Mahkemedeki sorgusunda görevinin tanımının dinleme yapmak olduğunu anlatan Gül, “Binlerce kişi dinledim, kişileri hatırlamam mümkün değildir. Vedat Ali Yılmaz ekip şefimdir. Kendisi hakkında dinleme yaptığımı hatırlamıyorum. Bir dönem İKK’da çalıştım. Bu nedenle bir kısım emniyet personelini de dinlemiş olabiliriz. Emniyet Müdürü Coşkun Ayal’ı dinleyip dinlemediğimi hatırlamıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Serbest bırakılan polislerden Veli Karlı, görev tanımının dinleme yapmak olduğunu, Sadık Yakut, Saygı Öztürk ve Oray Eğin isimli şahısları tanıdığını, ancak aradan uzun zaman geçmesi nedeniyle bu kişileri dinleyip dinlemediklerini hatırlamadığını söyledi. Komiser Hakan Ural da, DKHP-C masasında amir olarak çalıştığını, sadece
Çoban kod adıyla bilinen ve bu şekilde kullanıcı bilgisi olan telefon hattının dinlenmesi için usulüne uygun bir şekilde mahkemelerden karar alındığını savunmasında söyledi.

Komiser Ergün Acun da son dört yıldır El Kaide ve IŞİD gibi örgütleri takip etmekle görevli olduğunu sorgusunda anlattı. Acun, “Görevim bu örgütler hakkında istihbari bilgi toplamaktır. Özellikle 2012 yılından sonra Türkiye’ye gelen Çeçen Özbek Türkmen Kırgız asıllı El Kaide terör örgütü ile bağlantılı bazı şahıslar takip ediliyordu. Bu kapsamda Murat isimli şahsın telefonunun dinlenmesinde benim imzam olduğu doğrudur” dedi.

20 POLİS DAHA ADLİYEDE

Haberin Devamı

Yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili ikinci dalga operasyonunda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan 20 polis Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na getirilirken, 1 şüpheli polis ise emniyetteki sorgu işleminin ardından serbest bırakıldı. Savcı Okan Özsoy, şüphelilerin emniyetteki ifadelerini yeterli görerek, polislerin yeniden ifadelerini almadan dosya üzerinden inceleme yaptı. 13 polisin tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk eden savcı Özsoy, 7 polisin ise serbest bırakılmasına karar verdi.

Toygun’u nasıl dinlediklerini anlattı

TUTUKLANAN Komiser Furkan Donkar da, “Biz kanunlara göre önleme dinlemesi yaparız. Ses dinleme yetkisi veya not alma yetkimiz yoktur. Dinleme talep edilen süre sonunda tüm kayıtlar sesler yasal olan 10 günlük süre içerisinde imha edilir. Eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Emin Arslan ile ilgili olarak o dönemde Ergenekon terör örgütüyle bağlantılı olduğuna dair gelen ihbarlar veya başka şubelerden gelen yazılardan dolayı talepte bulunduk. Sabri Uzun hakkında da aynı hususlar vardı. Ergenekon terör örgütü ile bağlantılı olunabileceği yönünde bilgi geldiği için masa amiri olarak talep formunu imzaladım. Toygun Atilla (Hürriyet muhabiri) hakkında da aynı hususlar vardı. Yaptığım işler, mahkeme kararına dayalı olarak yaptığımız dinlemelerdir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!