Örgüt kayıtları yok Suriye’ye kaçtılar

Güncelleme Tarihi:

Örgüt kayıtları yok Suriye’ye kaçtılar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 00:00

Reyhanlı’daki saldırıyı planlayan ve patlamayı sağlayan Yusuf B., Nasır E., Yusuf N. ve Suriye uyruklu Muhammed D.K.’nin kayıtlı örgütsel kayıtları bulunmadığı, bu nedenle istihbarat alınmasına rağmen saldırının önlenemediği kaydedildi. Bu arada saldırıda kullanılan iki aracın da Reyhanlı'ya doğru giderken MOBESE'ye yansıyan görüntüleri ortaya çıktı. Patlamaların üzerinden 5 gün geçmesine rağmen hastane morgunda bulunan 3 cenazeye sahip çıkan olmadı, 5 cenazenin ise kimliği henüz belirlenemedi.

Haberin Devamı

Saldırının ardından detaylı çalışma yürüten terör-istihbarat uzmanları, olayla baÄŸlantılı 17 kiÅŸiyi belirledi. 3 günde 70’e yakın kiÅŸinin ifadesine baÅŸvuruldu. Şüphelilerden 13’ü gözaltına alınırken bunlardan 7’sinin saldırıyla direk baÄŸlantılı olduÄŸu kaydedildi. Gözaltına alınan şüphelilerin, para karşılığında bombaları taşıyan, depo kiralayan, araçlara zula yapan, saldırıyı organize edenlere ulaşım hizmeti veren, araçların alınmasına aracılık edenler olduÄŸu öğrenildi. Olayın planlayıcısı olduÄŸu ileri sürülen 4 kiÅŸinin ise Suriye’ye kaçtıkları kaydedildi.Â

Bomba yüklü araçları olay yerine koyduktan sonra uzaktan kumandayla patlatan şahısların patlamanın ardından Reyhanlı’dan ayrıldıkları öğrenildi. Şüphelilerin, sınır bölgesinden sınır kapıları kullanmadan Suriye’ye geçtikleri değerlendiriliyor. Kaçan şüphelilerin, herhangi bir örgütte kayıtları bulunmadığı bu nedenle ihbar olmasına rağmen saldırının önlenemediği belirtildi. Şüphelilerden Suriye uyruklu Muhammed D.K. ile Yusuf N’nin El Muhaberat ile bağlantı kurduğu öne sürüldü. Yusuf N.’nin Ocak ayından itibaren Suriye’ye çok sayıda giriş-çıkış yaptığı kaydedildi.

Haberin Devamı



PLAKA TANIMA SÄ°STEMÄ° YOK

Patlamada kullanılan araçlarla ilgili ihbar vardı. Tüm emniyet birimleri uyarıldı.Ancak Hatay ve Reyhanlı’da MOBESE bulunmasına rağmen plaka tanıma sistemleri olmadığından araçların takibinin yapılmadığı iddia edildi. Araçların, bir ay önce, olayın ardından gözaltına alınan Mehmet G. adına satın alınarak tescil ettirildiği belirlendi. 

GÖZALTINA ALINANLAR ADLİYEDE

Reyhanlı'da peş peşe meydana gelen iki patlamanın şüphelisi olarak olayın yaşandığı cumartesi günü gözaltına alınanlardan 8'i Hatay Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından Adana Adliyesi getirildi. Adana'dan görevlendirilen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından sorgulanan 8 erkek şüpheli, geniş güvenlik önlemleri altında getirildiği Adana Adliyesi'nde kelepçeli olarak mahkum girişinden adliye binasına sokuldu. Basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için emniyet güçleri geniş güvenlik tedbirleri aldı.

Haberin Devamı

İŞTE GÖZALTINA ALINANLAR / Foto Galeri

Bu arada şüphelileri getiren araç, adliye önünden ayrılmak isterken cezaevi ring aracına çarptı.


REYHANLI'DA O KORKUNÇ PATLAMANIN OLDUĞU AN

PATLAMADAN DAKİKALAR ÖNCE BOMBALI ARAÇLAR MOBESE'DE

Reyhanlı’daki saldırıda kullanan 31 ARS 83 plakalı 2007 model ve 06 AH 6072 plakalı 2004 model Ford Transit araçın, Antakya Harbiye semtinden Reyhanlı’ya doğru hareket ederken görüntüleri ortaya çıktı. Saklanılan depodan bomba yüklendikten sonra yola çıkan minibüsler 25 dakika arayla Reyhanlı’daki patlama noktasına ulaştı. Belediye binası önüne park edilen minibüsün patlamadan dakikalar öncesine ait görüntülerine Hürriyet ulaştı. MOBESE’ye yansıyan görüntülerde minibüsde 2 kişi görülüyor. Araç sürücüsü ile yanındaki kişinin oldukça sakin bir şekilde hedef noktasına hareket etmeleri dikkat çekiyor. Yansıyan görüntülerden dakkilar sonra ise patlamanın meydana geldiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Örgüt kayıtları yok Suriye’ye kaçtılar

Örgüt kayıtları yok Suriye’ye kaçtılar

3 CENAZEYE SAHİP ÇIKAN YOK, 5 CENAZENİN KİMLİĞİ BELİRSİZ

11 Mayıs’taki patlamaların üzerinden 5 gün geçmesine rağmen Reyhanlı Devlet Hastanesi morgunda bulunan ve yüzleri tanınır halde olan 3 kişinin cenazesine sahip çıkan olmadı. Bu kişilerin Suriye uyruklu olabileceği belirtildi.

Tanınmayacak haldeki 5 cenazenin kime ait olduğunun belirlenmesi için Adana Adli Tıp Kurumu’ndaki çalışmalar sürüyor. Bu cesetlerin aileleri tarafından kayıp olduğu bildirilen Mehmet Taş (38), Sedat Pişen (28), Zahide Kuday, Mustafa Kaya ve Kemal Baz (58) olduğu sanılıyor. Ailelerden alınan kan örnekleriyle yapılacak DNA testi sonunda belirsizliğin ortadan kalkacağı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!