Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2007 00:00
Başarılı bir karaciğer nakli operasyonu geçiren TBMM Başkanvekili Ali Dinçer, organ bağışında "Belçika Modeli"nin esas alınmasını önerdi. Dinçer, "bağış yapanların" değil, "bağış yapmak istemeyenlerin" kayda geçirilmesini isteyerek bu konuda bir yasa teklifi vereceğini bildirdi.
ALİ Dinçer, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin önüne, karaciğer nakli operasyonunu gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sadık Ersöz, Prof. Dr. Kağan Karayalçın ve Doç. Dr. Selçuk Haznedaroğlu ile birlikte çıktı. Dinçer konuşmasına, karaciğeri kendisine nakledilen Hasan Saka’ya rahmet dileyerek ve oğlunun organ bağışına izin veren Şükran Er’e teşekkürlerini ileterek başladı. Dinçer, "Organ bağışı can kurtarır" yazılı pastayı da keserek gazetecilere ikram etti. Dinçer, organ bağışına ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı:
BELÇİKA’DA YÜZDE 98"Belçika’da dünyaya gelen herkes, organlarının tamamını bağışlamış olarak kabul ediliyor. Organlarını bağışlamak istemeyenlerin dilekçeyle başvurması gerekiyor. Bu oran da sadece yüzde 2. Yani bu ülkede yaşayanların yüzde 98’i organlarının nakledilmesini kabul etmiş durumda. Askere gideceğimiz zaman aileden veya şahsın kendisinden onay alınmıyor. Ülkenin birliğini, bütünlüğünü, milletin canını korumak, huzurunu sağlamak için askere gidiyoruz. Organ nakli de aslında böyle bir vatan görevidir. Belçika modeli, AB’ye uyum yasası olarak düşünülebilir. Bunu, Türk yasal sistemine adapte edebiliriz. Ben bu konuda üzerime düşeni yapacağım. Konuyu yasa teklifi olarak TBMM gündemine getireceğim."
Mendilde nazar boncuğu
18 Yaşında hayatını kaybeden Hasan Saka’nın karaciğeriyle yeni bir hayata başlayan TBMM Başkanvekili Ali Dinçer’in basın toplantısında, yaka mendilindeki nazar boncuğu dikkat çekti. Dinçer, nazarlığın kızı tarafından takıldığını söyledi. Dinçer’in yanında doktoru Prof. Sadık Ersöz de yer aldı.