Güncelleme Tarihi:
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki organik tarım potansiyelini değerlendirmek amacıyla kurulan DATÜB’ün Birleşmiş Milletler Fonun’ndan aldığı destekle başlattığı ‘organik tarım projesi’ sonuç verdi. Bünyesindeki 633 çiftçiye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan onaylı ‘organik ürün sertifikası’ alan DATÜB, önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzalayarak üç yıldan beri İstanbul Halk Ekmek A.Ş.’ye organik ekmek için un satmaya başladı.
Bu çalışmanın ardından yurt dışından çok sayıda talep geldiğini belirten DATÜB Başkanı Nazmi Ilıcalı, ilk olarak ABD’ye organik un gönderdiklerini söyledi. Ekmek ve çocuk mamalarında kullanılmak üzere New York’taki Hot- Crusty firmasına her ay 15 ton un gönderdiklerini dile getiren Ilıcalı, Almanya’nın da organik un istediğini kaydetti. Eylül ayından itibaren 2008 yılının mart ayına kadar Almanya’ya 3 bin ton organik un ihraç edeceklerini belirten Ilıcalı, birçok Avrupalı firmayla da görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve yedi tahıllı un olmak üzere 5 kalem organik un ürettiklerinin vurgulayan Ilıcalı, şunları söyledi:
“Yeni gelişen bir sektör. Türkiye’de tüketici bu konuda pek bilinçli değil. Ancak Avrupa’da büyük ilgi görüyor. Geniş ürün yelpazemizle onlara hitap etmeye başladık. Son iki yıl içinde 633 olan üretici sayımızı 3 bine çıkarmayı başardık. Uluslararası Organik Tarım Fuarları'na katılarak kendimizi tanıttık ve yabancılara kalitemizi anlattık. Amerika’ya yaptığımız ihracat ses getirince, diğer ülkeler bizimle temasa geçti. Artık uzun bir yolumuz var ve çok çalışıp ihtiyacı karşılayacağız.”