Güncelleme Tarihi:
İzmir Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, özveriyle sürdürülen organ bağış ve nakil çalışmaları sayesinde Türkiye'de her yıl beyin ölümü tespitleri ve donör sayısının arttığını ifade etti.
Her organ ve dokunun kadavradan alınıp alıcıya nakledilinceye kadar canlılığını koruyabildiği bekleme süresi bulunduğunu, bu nedenle özellikle kadavradan nakillerde zamanla yarışıldığını vurgulayan Özkan, “İzmir Sağık Müdürlüğü bünyesinde sadece organ nakline tahsis edilmiş bir ambulans hizmet veriyor. 112 ambulans helikopterimiz de kullanılıyor. İmkanların artmasıyla organ bulma ve kullanma oranlarımızda ciddi artış oldu” dedi.
Kadavra donörlerle ilgili organizasyon kapsamında Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM) Bölge Koordinasyon Merkezleri (BKM) ile emniyet müdürlüklerinin düzenli iletişim halinde olduğuna dikkati çeken Özkan, şöyle konuştu:
“Geçen yıl gündemde sıkça yer alan organ ticareti amaçlı kaçırılma, organı çalınıp öldürülme haberlerini destekleyecek tek kanıt bulunmamaktadır. Organları alınmış halde bulunmuş tek ceset yoktur. Ancak ülkemizin çeşitli
yerlerinde organ ticaretiyle ilgili spekülasyonlar vatandaşları etkiledi.
İnsanların ilgisi azaldı. İzmir'de 2001'de 28 olan kadavra donör sayısı her yıl artıp 2008'de 79'a çıkarak rekor düzeye ulaştı. 2009'a geldiğimizde kadavra donör sayısının 57 olduğunu görüyoruz. 2009 yılı, ülke genelinde beyin ölümü tespitlerinin arttığı ve donör sayılarının azaldığı bir yıl olarak tamamlandı. Yine de İzmir, 2009'da milyon nüfus başına donör sayısında Türkiye birincisi oldu. Organ bağışı bekleyen binlerce insan var. İnsanların duyarlılığının artması en büyük temennimiz. Sağlık çalışanlarının özverili çabaları ve başlatılan kampanyaların dikkate alınmasına büyük önem veriyoruz. Bir gün hepimizin organa ihtiyacı olabilir.”
İzmir BKM bünyesinde kentte 2 üniversite hastanesi, 3 devlet hastanesi ve 2 özel hastaneyle Denizli Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde organ nakli gerçekleştirildiğini söyleyen Özkan, İzmir'deki 57 donörden bağışlanan 12 kalp, 1 akciğer, 50 karaciğer, 88 böbrek, 3 pankreas, 1 ince bağırsak, 21 kalp kapağı ile 31 korneanın 207 kişiye nakledildiğini bildirdi.
“TÜRKİYE'NİN YÜZ AKI”
İl Sağlık Müdürü Özkan, kadavradan organ bağışında dünya genelinde kabul gören başarı oranının milyon nüfus başına donör sayıları olduğunu, bu kapsamda en başarılı organizasyona sahip ülkenin milyon nüfus başına 50 donöre ulaşmış İspanya olduğunu söyledi.
Avrupa ülkelerinin milyon nüfus başına donör sayısı ortalamasının 15 ile 30 arasında değiştiğini ifade eden Özkan, şunları kaydetti:
“Türkiye'de milyon nüfus başına donör sayısı ortalama olarak sadece 3,7. İzmir BKM'ye baktığımızda ise milyon nüfus başına 8,5 donörle karşılaşıyoruz. Ankara BKM'de 4,9, Antalya BKM'de ve İstanbul BKM'de 3,4. İzmir BKM olarak Türkiye'nin çok ötesindeyiz ama Avrupa ülkelerinin halen çok gerisindeyiz. Türkiye'de elde ettiğimiz başarıdan mutluyuz ancak duyarlığın artması gerektiği ortada. En kaliteli hizmeti vermek için çabalıyoruz. Türkiye'de hizmet veren 9 BKM içinde İzmir BKM'nin eğitimli koordinatör sayısı yeterli olup beyin ölümü tespitlerimizde ve donör organizasyonlarımızda sorun yaşanmamaktadır. Ülke genelinde 956 beyin ölümü tespiti yapılmış, bunlardan 298'i donör olmuştur. İzmir BKM'de ise beyin ölümü tespiti 169, kadavra donör sayısı ise 57 oldu. 2010 yılına baktığımızdaysa İzmir için olumlu bir tabloyla karşı karşıyayız. 1,5 ay içinde 20 beyin ölümü tespitimiz var. Bu beyin ölümlerinden 7'sinin aile onayı alınarak donör olması sağlanmış ve onlarca cana hayat vermiştir.”