Organ nakliyle hayatta kalan şanslı çocuklar

Güncelleme Tarihi:

Organ nakliyle hayatta kalan şanslı çocuklar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2009 00:00

Çocuklara organ temininde yardımcı olan Organ Nakli Koordinatörleri Derneği kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek nakli yapılan 7-15 yaşlarındaki 24 çocuğu Antalya’da buluşturdu. Derneğin Başkanı Dr. Ahmet Çakıroğlu, “Bunlar organ bulabilen şanslı çocuklar. Bulamayanlar maalesef kaybediliyor” diyor.

ÇOĞUNUN yaşıtlarından hiçbir farkı yok. Mayolarını giydiklerinde göğüs veya karınlarındaki kocaman dikiş izi olmasa her birinin ölümün kıyısından organ nakliyle döndüklerini anlamak zor. Kimi ölenlerin yakınlarınca bağışlanan, kimi ise kendi akrabalarınca verilen organlara borçlu hayatta kalmalarını. “Yaşamak Güzel, Yaşatmak da” kampını düzenleyen Organ Nakli Koordinatörleri Derneği’nin Başkanı Dr. Ahmet Çakıroğlu, “Bunlar organ bulabilen şanslı çocuklar. Bulamayanlar maalesef kaybediliyor” diyor.

Çocuklar, Antalya’da düzenlenen dört günlük kampta farklı etkinlik ve eğlencelerin tadını çıkarırken koordinatörler yalnız bırakmadı. Dr. Çakıroğlu, “Organ nakli olan çocuk normale dönebiliyor. Ama iki büyük engel var. İlki organ bulma güçlüğü. Diğeri çocuklara nakil yapabilen merkezlerin azlığı. Toplam 40 nakil merkezinden sadece 6’sı çocuklara organ nakledebiliyor” diyor. Nakil olan çocukların önünde uzun bir hayatın olduğunu anlatan Dr. Çakıroğlu, “Kalp, akciğer, karaciğer yetersizliğine giren çocuğun nakil olmak dışında şansı yok. Sadece diyalize girenler bekleyebiliyor. Nakil olamadığı için ölen yüzlerce çocuğu da konuşmalıyız. Halen milyon nüfus başına organ bağışı oranı yüzde 3.5. Bu çok düşük bir rakam” diyor. Türkiye’de şu anda çoğu böbrek hastası 600 çocuk organ bekleme listesinde. Böbrek hastalarının bekleme süresi diyaliz yardımıyla uzatılabiliyor. Ancak kalp, karaciğer gibi organların bekleme listesindeki birçok çocuk, zamanında organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor.

İki akciğer nakledildi

15 yaşındaki Mehmet Palas, Türkiye’nin ilk çift taraflı akciğer nakli olan hastası. Şimdi akciğerlerini oksijenle doldurabiliyor. Mehmet Palas, “Organlar bağışlanmasıydı çürüyüp toprak olacaktı. Halbuki bağışlanınca ömür veriyor” diyor.

İki kardeş de nakil böbrekli

Dilek (9.5) ile İlyas (8) her ikisi de böbrek nakli olan kardeşler. Diyalize bağlanan iki kardeş de kadavradan böbrek bekleme sırasına girdi. Derken bir gece yarısı aile arandı ve müjdeli haber verildi.

Yeni kalbiyle çocukluğunu yaşıyor

Egemen Erdem (7) kampın en hareketli çocuklarından. Doğuştan kalp sorunu vardı. Ona trafik kazası geçiren yaşıtı küçük bir kızın yüreği takıldı. Şimdi evinden çıkmadığı günlerin açısını durmadan koşarak çıkarıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!