Org. Tolon: Cinayetleri not ettik

Güncelleme Tarihi:

Org. Tolon: Cinayetleri not ettik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2004 01:21

Org. Hurşit Tolon şöyle dedi: ‘Bu olayın dost ve müttefik bildiğimiz ve öyle tanımladığımız ülkenin kontrolü altında bulunan bir yerde cereyan etmiş olması fevkalade üzücü. Bu olay burada kalmayacak. Biz de bu durumu not ediyoruz.’

Haberin Devamı

1. Ordu Komutanı Org. Hurşit Tolon, 5 Türk’ün şehit edilmesi konusunda, ABD’ye gönderme yaparak, ‘Bu olayın dost ve müttefik bildiğimiz ülkenin kontrolündeki bir yerde cereyan etmiş olması fevkalade üzücü. O bölge tam da ‘Besle kargayı oysun gözünü’ misali. Bu durumu not ediyoruz.’

BİRİNCİ Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon, Musul’da 5’i Türk 7 görevlinin ‘ABD kontrolündeki’ topraklarda kurulan pusuda can vermesini ‘Not ettiklerini’ söyledi. Orgeneral Tolon’un bir süre önce ABD Dışişleri Sözcüsü’nün Türkiye için sarf ettiği ifadeyi aynen kullanması dikkat çekti. TSK’nın restore ettiği Gaziosmanpaşa Hacımaşlı Köyü İlköğretim Okulu’nun dünkü açılış töreninde konuşan Tolon, Musul’daki saldırının ‘Dost ve müttefik bildiğimiz ve öyle tanımladığımız ülkenin kontrolü altında bulunan bir yerde cereyan etmiş olmasının fevkalade üzücü’ olduğunu vurguladı.

Tolon, ‘O bölge tam da ‘besle kargayı oysun gözünü’ misali. Yıllardır beslediğimiz bir yerin Türkiye’ye nasıl hasmane tavır takındığının göstergesidir. Bu olay burada kalmayacak. Bugüne kadar 90’a yakın vatandaşımız öldü o bölgede. Biz de bu durumu not ediyoruz’ dedi.

Bir süre önce Ankara Büyükelçisi Eric Edelman Ankara’da Rum cemaatinin önde gelen liderleri onuruna bir resepsiyon vermiş, ancak gönderilen davetiyelerde Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’tan ‘ekümenik’ diye bahsedildiği için AKP hükümeti resepsiyona katılmama kararı almıştı. Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, Türk yetkililerin resepsiyona katılmama kararını ‘not ettiklerini’ bildiren bir açıklama yapmıştı.

PKK işi olabilir

KISA bir süre önce Musul’da 5 PKK’lı öldürülmüş, bazı basın-yayın organlarında bu saldırının Suriye ajanları tarafından düzenlendiği öne sürülmüştü. Ancak, 12 Ekim’de PKK’nın askeri kanat sorumlusu Duran Kalkan, militanları Türklerin öldürdüğünü öne sürdü ve buna karşılık vereceklerini iddia etti. Bazı güvenlik kaynakları, bu nedenle Musul’da Türk polislerinin öldürülmesinin PKK’nın misillemesi olabileceğini düşünüyor.

30 kişilerdi

MUSUL’daki saldırıdan yara almadan kurtulan Özel Harekatçı Polis Memuru Mustafa Aktaş, olayı şöyle anlattı:

‘Musul’da çok dikkatli olmamız için uyarılmıştık. Hepimiz tetikteydik. Asıl tehlikeli bölgeyi çıkmıştık. Şehri kazasız-belasız geçtik diye sevinirken, her yanımızdan kurşunlar yağmaya başladı. Bize ateş edenlerin sayısı 25-30 kişi vardı. Biz de ateş ediyorduk. Ateş ettiğimiz kişiler arasında mutlaka ölen ve yaralananlar olmuştur. Tam bir can pazarıydı. Bağırmalar, çağırmalar, silah, bomba ve otomobilin üzerine gelen mermilerin seslerinden başka ses duymuyorduk.’

İçimizdeki casuslar ihbar etti

IRAK
’ta şehit düşen 5 polisten 3 çocuk babası 38 yaşındaki Süleyman Karahasanoğlu’nun ölüm haberi, memleketi Rize’de yakınlarını yasa boğdu. Anne Melek Karahasanoğlu ‘Ben cahil değilim. Casus içimizde. Bizim taraftan gidecekleri saat bildirildi. Evlatlarımız pusuya düşürülüp şehit edildi’ diye konuştu.

Ölüm haberi hediye televizyondan geldi

BAĞDAT’
a giden 8 polis, aldıkları harcırahlardan kendi aralarında para toplayıp, polis gazinosuna 84 ekran bir televizyon almışlardı. Televizyon yerleştirilip, kanal ayarları yapılırken, polis memuru Süleyman Karahasanoğlu, ‘İnşallah şehitlik haberimizi bu televizyondan duymazsınız’ dedi. Bazıları ‘Allah korusun. İnşallah sağ-salim gider, 6 ay sonra dönersiniz’ dediler. Ancak bir gün sonra 8 kişiden 5’inin şehit edildiği haberini aldılar.

Şehitler için tören bugün

TÜRKİYE’
nin Bağdat Büyükelçiği’ndeki görevlerine giderken Irak’ın Musul kentinde uğradıkları silahlı saldırıda şehit olan 5 Özel Harekatçı’nın cenazeleri dün Ankara’ya getirildi. 5 şehit için önce Silopi’de tören düzenlendi. Cenazeler daha sonra 2 Sikorsky helikopterle Diyarbakır’a götürüldü. 2. Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı’ndaki törenden sonra cenazeler Ankara’ya getirildi. Şehitler, bugün İçişleri Bakanlığı’ndaki törenin ardından memleketlerinde toprağa verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!