Org. Başbuğ'dan erozyonla mücadeleye destek

Güncelleme Tarihi:

Org. Başbuğdan erozyonla mücadeleye destek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2009 14:36

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) erozyonla mücadele kapsamında yürüttüğü teraslama ve ağaçlandırma seferberliği, Mamak'taki Eşref Akıncı Kışlası'na dikilen 10 bin fidanla devam etti.

4. Kolordu Komutanlığı'nın teraslama ve ağaçlandırma uygulamasına katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Eşref Akıncı Kışlası'nda fidan dikerek, erozyonla mücadeleye destek verdi.

TEMA Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, Kışla'da teraslama ve ağaçlandırma uygulamasının başlatılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, mutluluktan ne söyleyeceğini bilemediğini, bu yaştan sonra bugünleri görmenin hayatının en mutlu anlarını yaşamasına neden olduğunu söyledi. Silahlı kuvvetlere şükran duygularını ileten Karaca, “Bu yapılan faaliyetler bugün belki bir alanı ağaçlandırmak veya teraslamak gibi görünse de silahlı kuvvetlerimizin bu işe başlamasının sonucunda başka bir Türkiye'nin hayalini kuruyorum” dedi.

Dünyadaki tarım alanlarının verim gücünü kaybettiğine dikkati çeken Karaca, geri kalmış ülkelerdeki tarım alanlarının varsıl ülkeler ve sermayeler tarafından uzun dönemli kiralandığını ve satın alındığını vurguladı. Karaca, “Tarım alanları artık bir stratejik silah haline geldi. Bugün dünyanın en stratejik silahı buğday haline geldi. Buğday da toprakta yetişiyor” diye konuştu.

Topraklarının verim gücünü kaybetmiş Sümerler ve Romalılar gibi devletlerin yok oluşlarını tarihin yazdığını ifade eden Karaca, şöyle devam etti:
“Ülkem bugün dünyada tarım alanlarının ve diğer toprak alanlarının kaybında açık ara şampiyon. Dünyada erozyonla kaybedilen toprak 26 milyar ton. Türkiye, bir sayıma göre 1 veya 4 milyar ton üst düzey toprak kaybediyor. Bu, erozyonla kaybedilen toprak. Kullanım süreci içinde bilinçsiz sulama, aşırı gübreleme ve ilaçlama ile toprağın verim gücü azala azala devam ediyor.”

“TÜRK ULUSUNA ÖRNEK OLACAK”

Karaca, dünyada tarıma en çok yüzde 50 düzeyinde destek verilirken pirinç ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşılamak isteyen Japonya'nın çiftçisine yüzde 600 oranında destek vermesine karşın 10 yılda 1 kilo fazla pirinç elde etmeyi başaramadığına dikkati çekerek, “Çünkü toprağın verim gücü gitmiş. İşte toprak bu kadar stratejik hale geldi. Şanlı ordumuzun bu faaliyeti Türk ulusuna örnek olacak, ona inanıyorum” dedi.

İlkokul çağındaki çocukların erozyonla mücadelede ulaştığı bilince dikkati çeken Karaca, genç TEMA'nın yetiştirdiği meşe fidanlarının silahlı kuvvetler tarafından dikiminin yapılmasını da arzuladığını söyledi. Millet ve silahlı kuvvetlerin bir heyecan üzerinde böylece birleşeceğini ifade eden Karaca, “Silahlı kuvvetlerimizin bu hizmeti yaptığından dolayı, bize örnek olduklarından dolayı, silahlı kuvvetlerimizin siyasi kadrolarımızı utandıracaklarına inanıyorum. Başka bir kelime bulamıyorum bugün, şey var ya, Ergenekon var ya, söyleyemiyorum, o bakımdan. İnşallah onlar da farkına varırlar” dedi.

TSK, 13 YILDA 50 MİLYON FİDAN DİKTİ

4. Kolordu Kurmay Başkanı Kurmay Albay Aydın Saruhanlar da insanlığı ve dünyayı tehdit eden sorunların başında erozyonun geldiğini belirterek, erozyonla mücadelede en etkili yöntemin teraslama ve ağaçlandırma olduğunu söyledi. TSK'nın ağaçlandırma faaliyetlerine büyük önem verdiğini vurgulayan Albay Saruhanlar, 1996-2009 yılları arasında yaklaşık 8 bin hektar alana 50 milyon fidan dikildiğini bildirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde TSK'nın ormanları ağaçlandırma planları hazırladığını ifade eden Albay Saruhanlar, amaçlarından birinin de Atatürk'ün “kışlaların sadece harp sanatının öğretildiği yerler değil kültür ve sanat okulu olduğu” görüşü çerçevesinde personelin çevre bilincini geliştirmek olduğunu söyledi.

Albay Saruhanlar, Çevre ve Orman Bakanlığı, TEMA Vakfı, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile koordineli bir çalışma başlattıklarını, Kışla'daki 160 dönüm alanda teraslama yaptıklarını, 10 bini bugün olmak üzere Akçaağaç, Sedir, Akasya, Karaçam, Meşe, Mazı, Dişbudak ve Ladin türlerinde toplam 14 bin 500 ağacı yıl sonuna kadar dikeceklerini anlattı.

Verilen bilgiye göre, 9.3 kilometrekare yüzölçümüne sahip kışlanın 3.5 kilometrekarelik bölümü ağaçlandırma alanı olarak planlandı. 120 bin ağacın bulunduğu kışladaki ağaç sayısı yıl sonunda 134 bin 500'e ulaşacak.

Ümitköy'deki bin 254 dönümlük Garnizon Hatıra Ormanı'na da bugüne kadar 145 bin 600 fidan dikildi. Hatıra ormanına yıl sonuna kadar 16 bin 500 fidan daha dikilecek.

Kışla dışı arazilerin erozyona karşı korunması faaliyeti kapsamında da kışlaya 25 kilometre mesafede Kırıkkale yolu üzerindeki Gökçeyurt köyünün 2 kilometre kuzeyindeki 500 dönümlük araziye yıl sonuna kadar 40 bin fidan dikilmesi planlandı.

ORGENERAL BAŞBUĞ FİDAN DİKTİ

Konuşmaların ardından Piyade Kurmay Yarbay Bülent Durmaz tarafından örnek ağaç dikimi uygulamalı olarak anlatıldı. Yarbay Durmaz'ın anlatımı sırasında Hayrettin Karaca zaman zaman müdahale ederek, fidan dikiminin nasıl yapılması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Mamak Abidinpaşa Lisesi halk oyunları ekibi Bitlis, Salih Alptekin İlköğretim Okulu halk oyunları ekibi de Burdur yöresine ait oyunlar sundu. Oyunları ilgiyle izleyen Orgeneral Başbuğ, beraberindeki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Arslan Güner, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ve Hayrettin Karaca ile folklor ekibindeki öğrencilerle fotoğraf çektirdi, sohbet etti. Orgeneral Başbuğ, “Çocuklar hepinize teşekkür ediyorum. Tebrik ediyorum” dedi.

Basın mensuplarının yanına gelen Karaca, konuşmasında bir şey söylemeyi unuttuğunu belirterek, “Atatürk'ün toprak için söylediklerini heyecandan unuttum. 'Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilmez. Başlıca güç ve varlık dayanağımız topraktır' demiş Ulu Önder Atatürk” dedi.

Yakasına “Doğayı sev ve koru” yazılı yeşil renkte kokart takan Orgeneral Başbuğ, eşi Sevil Başbuğ ile ağaçlandırma bölgesine geçerek fidan dikti. Fidanın kuru köklerini özenle temizleyen Orgeneral Başbuğ, daha sonra gazetecilere dönerek, “Suyu nereden dökeceğiz?” diye sordu. Sorusunu “aşağıdan” diyerek yanıtlayan Orgeneral Başbuğ, teraslama alanını gezdi ve burada fidan diken küçük çocuklarla ilgilendi. Orgeneral Başbuğ, çocuklardan diktikleri fidanları daha sonra sulamaya gelmelerini ve kontrol etmelerini istedi.

Hayrettin Karaca da fidanını Deniz isimli küçük bir kızın yardımıyla dikti. Türk Armoni Yıldızları (TÜRKAY) orkestrasının çaldığı parçalarla renk kattığı etkinliğe sivil kıyafetle katılan komutanlara eşleri de fidan dikimi sırasında eşlik etti.

Orgeneral Başbuğ, Hayrettin Karaca ile TSK'nın yürüttükleri teraslama ve ağaçlandırma faaliyetlerine ilişkin fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Karaca, “İşte asker bunu yapıyor. Ağaç önemli değil, toprağın korunması, yitirilmemesi önemli” dedi.

Serginin “Tarihten Fotoğraflar” başlıklı bölümünü gezerken 14 Temmuz 1923 ve 1930 tarihli iki fotoğraftaki ağaç dikimine dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, “Bakın TSK'nın ağaç sevgisi bugün yeni bir şey değil. Cumhuriyetin kuruluşuyla başlıyor” dedi.

Kale İzci Grubu üyesi minik izcilerin de yanına giden Orgeneral Başbuğ, çocuklara, “Bugün neler hissediyorsunuz?” diye sordu. Bir kız izcinin “Çok iyiyim, çok güzel” yanıtına “Neden güzel?” sorusunu yönelten Orgeneral Başbuğ, “Bir insanın doğada ağacının olması çok güzel” yanıtını aldı. Orgeneral Başbuğ da “Onun için geleceğimize güveniyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!