Güncelleme Tarihi:
Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Başbakan Mesut Yılmaz'a örtülü olarak, ‘Orduyu rahat sbırak, siyasete karıştırma’ uyarısında bulundu. Ecevit, seçim ittifakı öneren CHP Lideri Deniz Baykal'a da, ‘‘Bize değil, kendi partine güven’’ dedi. Ecevit, dünkü DSP Grubu'nda şu mesajları verdi:
SİYASETE ÇEKMEYİN
Ülkemizde demokrasi kuralları içinde huzur ve güven isteniyorsa; bunun başta gelen koşullarından biri orduyu rahat bırakmak, siyasal tartışmaların içine çekici davranışlardan kaçınmaktır. Askeri Şura toplantısına 6 ay varken, atama ve emekliliklerin gündeme getirilmesi son derece yanlış olmuştur. Koalisyon ortağı 3 lider olarak yaptığımız hiçbir toplantıda bu konu gündeme gelmemiştir. Haberler çıktıktan sonra Başbakan ve Cindoruk'u aradım, onlar da bunu doğruladı.
TSK ÖRNEK OLMALI
TSK' nın sağlıklı bir iç düzeni vardır. İktidar değişikliklerinden en az etkilenen, hatta genellikle hiç etkilenmeyen kurum Silahlı Kuvvetler'dir. Siyasal yaşamında askeri müdahalelere karşı çıktım, ama başbakan olduğum dönemlerde TSK'nın iç işlerine karışmamaya büyük özen gösterdim. TSK'nın iç düzeni başka devlet kuruluşlarına da örnek olmalıdır.
LAİKLİĞİ MECLİS KORUR
Siyaseti orduya, orduyu siyasete karıştırmayı önlemenin bir koşulu da, laikliğin korunmasını ordudan beklememektir. Laikliği, inançlara saygıyla bağdaştırarak korumak, Meclis ve hükümetin görevidir. Bu konuda en başarılı hükümet de 55'inci hükümettir.
OYUNA GELMEDİK
Hükümet hem kendi içinde uyumlu, hem de toplumla uyumlu olmak için çalışmaktadır. Hükümet ve Meclis'in gündemi, değişik toplum kesimlerine huzur getirecek, enflasyonun hızını kesecek tasarılarla doludur.
Son haftalarda yapay bunalımlarla çalışma hızımız kesilmek istendi, ama bu oyuna gelmedik. Baykal'ın, son grup konuşması da, bu yapay bunalımı sürdürmek için son çırpınışlarıdır. Baykal'ın dediği gibi dengimizi toplamıyoruz, işimize bakıyoruz. Seçim ve rejim tartışmalarıyla yitirilecek zamanımız yok.
CHP İÇİN ÖZÜR
Baykal, bir yandan her gün seçim çığırtkanlığı yapıyor, ama bir yandan da seçimlerde partisinin uğrayacağı yenilgiyi çok iyi bildiği için yine bize birleşme ve ittifak çağrısında bulunuyor.
Eğer Baykal seçim istiyorsa bize güvenmesin, kendi partisine güvensin. Baykal, partisinin her marifeti için toplumdan özür diliyor. Seçim ittifakı yapıp da CHP adına biz mi özür dileyelim?
İTTİFAK MECLİS'TE
Bazı çevreler, ne zaman biraz paniğe kapılsalar hemen birleşmeyi gündeme getiriyorlar. Bu çevreler, demokrasinin bir çoğulcu rejim olduğunu unutmuş görünüyorlar. Seçim sistemi değişsin diye direnenlerin bilinçaltında da, aslında tek partili düzen özlemi yatıyor.
Seçim sistemi değişecekse, başta gelen koşul, barajları en azından yüzde 5'e indirmektir. Sandıkta yapılan ittifakların verdiği sonuçları gördük.
En sağlıklı ittifak sandıkta değil, Mecliste yapılandır. Bu ittifak, ister koalisyon şeklinde, ister belli konularda partilerin anlaşmalarıyla olur.