Ördekleri, bıldırcınları 'yok etme' kotası

Güncelleme Tarihi:

Ördekleri, bıldırcınları yok etme kotası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2010 00:00

Orman Bakanlığı’nın haftada 3 gün olan avlanma iznini 4 güne yükseltmesi ve ördek türlerinin av kotasını 4’ten 6’ya çıkarması doğaseverlerin tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Çevre örgütleri bıldırcın ve üveyiğin av baskısına dayanamayacağını söylerken, Bakanlık “Türlerde bir azalma söz konusu değil” açıklaması yaptı.

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı’nın koordinesinde 18 Mayıs 2010 tarihinde toplanan Merkez Av Komisyonu, haftada 3 gün olan avlanma iznini 4 güne yükseltti. Ördek türlerinin av kotası artırıldı. Bugüne kadar ava açık alanlarda uygulanan 1 günde 4 ördek avlama kotası bu yıl günde 6 ördeğe çıkarıldı.

Bilimsel bir karar değil

Kararla ilgili Doğa Derneği, bilimsel dayanağı olmadan alınan kararlar olarak nitelediği Merkez Av Komisyonu toplantısı sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Ülkemizde sayıları azalma eğilimi gösteren bıldırcın ve üveyiğin avlanabileceği gün sayısı da 1 gün artırıldı. Şimdiye kadar 3 gün avlanabilen bu türler artık 4 gün avlanabilecek. Av baskısına dayanmakta zorlanan bu türlerin ülkemizde azalması tüm dünya nüfusunu olumsuz etkileyeceği gibi ava açılan 4’üncü gün, avı yasak kuş türlerini de etkileyecek.”

Doğa Koruma Vakfı Başkanı ve Milli Parklar Eski Genel Müdürü Nevzat Ceylan, şunları söyledi: “Avcılar yeni karara göre çarşamba, cumartesi, pazar günleri dışında salı günleri de avlanabilecek.

Ama sadece bıldırcın ve üveyik avlamayacakları kesin. Bu sürede başka hayvanları da avlayacaklar ve limiti iki katına çıkarabilecekler. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Merkez Av Komisyonunu tekrar toplayarak, yaban hayvanlarının azalmasına sebep olacak bu vahim karardan vazgeçilmesini sağlamalıdır.”

35 bin avcı denetlenemiyor

Haberin Devamı

Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu ise komisyonun, 14’ünde başlaması istenen av sezonunu 28 Ağustos’ta başlatma kararı aldığını belirtirken, 35 bin avcının denetlenemediğini de itiraf etti: “Haftada 3 günlük avlanma süresi sadece 1 ay için 4 güne çıkarıldı. Üstelik bu kararı sadece bakanlık vermedi. 21 üyeli Av Komisyonu verdi. 4 günlük avlanma süresi zarfında bıldırcın ve üveyik dışında başka hayvanların avlanmaması için gerekli kontroller yapılacak. Türkiye’de 85 bin avcı var. Bunların 50 binden fazlasını denetleyebiliyoruz. Bu denetimler sırasında geçen sezon 3 bine yakın avcıya, limiti aştıkları ve yasak yerlerde avlandıkları için idari para cezası kesildi.”

Haberin Devamı

Avlak sistemi köylüye para kazandıracak

MİLLİ Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, yaban hayvanlarının nesillerinin tükeneceğine yönelik eleştirileri kabul etmediğini belirtirken, tartışmaları sona erdireceğini öne sürdüğü çalışmayı şöyle açıkladı: “Her yıl envanter yaptırıyoruz, ülkemizde bir azalma söz konusu değil. Hatta birçok türde artış var. Beş sene içinde tüm ülkede avlak sistemine geçeceğiz. Bundan böyle köylüler ve dernekler kendi hayvanlarını üretecek ve av alanlarına bırakacaklar.
Bu işten para kazanacaklar. Diğer alanlarda da avlanmak yasak olacak. Artık ürettikleri hayvanları avlayacaklar. Bu çalışma tüm tartışmaları sonlandıracak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!