Oramiral Mike Mullen, ABD Genelkurmay Başkanı

Güncelleme Tarihi:

Oramiral Mike Mullen, ABD Genelkurmay Başkanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 16:26

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'ın özgeçmişi ve kariyeri hakkında bilgiler.

Haberin Devamı

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, ABD Askeri Kuvvetlerinin en üst düzey yetkilisi ve Başkan’ın askeri konulardaki baş danışmanıdır.

Bu sıfatla ABD Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nın (JCS) çalışmalarını koordine eden ve tüm toplantılarına başkanlık yapan Oramiral Mullen, Savunma Bakanı, Milli Güvenlik Kurulu ve İçgüvenlik Kuruluna tavsiyede bulunur.

Oramiral Mullen, bu görevinden önce 28. Deniz Harekatları Başkanı (CNO) ünvanı ile Donanmanın en üst düzey üniformalı yetkilisi ve JCS temsilcisi olarak çalıştı.

Oramiral Mullen’ın Donanma’daki yükselişi denizde başladı. 1968 yılında ABD Deniz Akademisinden mezun olmasından üç ay sonra o zamanlar Teğmen olan Mullen, Denizaltı Savar Subayı olarak USS COLLETT (DD 730) gemisinde göreve başladı ve Batı Pasifik’e giderek, Vietnam sahillerindeki muharip harekatlara katıldı.

Haberin Devamı

Denizdeki meslek hayatı süresince altı savaş uçağında daha çalışan Mullen, bunların üçünde gemi komutanlığı yaptı; ve amiral olarak USS GEORGE WASHINGTON Uçak Gemisi Taarruz Grubunu ve ABD İkinci Filosunu komuta etti. 
 
Denizdeki görev süreleri kaynak ve personel alanlarında yoğunlaşan Oramiral Mullen, Personel Bürosu, Donanma personeli ve Savunma Bakanlığı personeli ile ilgili çalışmalar yürüttü.
 
Monterey, California’da bulunan Donanma Lisansüstü Okulu’ndan Harekat Araştırması dalında master derecesi bulunan Oramiral Mullen, ayrıca Harvard İşletme Fakültesi İleri Düzey Yönetim Programını tamamlamıştır.
 
Oramiral Mullen, Ağustos 2003 ve Ekim 2004 tarihleri arasında Donanma’nın Deniz Harekatı 32. Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2005 yılının ilk yarısında ise NATO Napoli Müşterek Kuvvetler Komutanı ve ABD’nin Avrupa Deniz Kuvvetleri Komutanlığını yaparak, İttifak’ın Balkanlardaki barış koruma operasyonlarına ve Irak’ta yürütülen eğitim misyonuna liderlik etti.

Ekim 2007 tarihinde Genelkurmay Başkanı olarak göreve başlamasından bu yana Oramiral Mullen çalışmalarını üç ana konuda  yoğunlaştırmıştır: 1) Ortadoğu’da zaruri milli menfaatleri savunmak; 2) Silahlı Kuvvetleri yeniden düzenlemek, canlandırmak ve yapılandırmak; ve 3) küresel riskleri uygun şekilde dengelemek. Karşı-direniş savaş eğitiminin ve kaynaklarının genişletilmesine özel önem gösteren Oramiral, Afganistan’daki operasyonlara daha fazla eğilinmesi gerektiğini ilk savunanlar arasında yer aldı. Oramiral Mullen, bu savaşı ABD askeriyesinin şu anki “esas çabası” olarak görmektedir.

Haberin Devamı

Oramiral Mullen ve eşi Deborah zamanların büyük bir bölümünü, mağdurlar için sosyal yardımlar, intiharın önlenmesi, akıl sağlığı, yaralıların bakımı ve gazilerin istihdamı ve eğitimi gibi asker ve ailelerine yönelik yardım ve destek girişimlerini desteklemeye ayırmaktadır.

U.S. Embassy Ankara Press Office
Ph: (312) 457 7337     Fax: (312) 457 7336   e-mail: Ankara-Press-DL@state.gov

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!