Neyyire ÖZKAN Amasya’dan yazıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2002 01:52
Daha o zaman anlamalıydım. 1979'da... O zamandan, geçen hafta Amasya'ya ilk kez ayak basana kadar bu şehir hakkında tek iz vardı kafamda: Amasyalı arkadaşım. Belliydi, yanaklarının ışıltılı pembesini Amasya elmasından çalmıştı. Ama özgür kızlığı, dünyanın neresine yaşarsa yaşasın taşralı kalmayacağı da (nitekim öyle oldu) Amasyalı olmasındanmış, yeni anladım.
MHP'Lİ ALEVİ
Eski TİP'li bir sosyalist, ters köşede durmasına rağmen, ‘‘MHP oyları AKP'ye kaptırıyor ama Başkan'ın çalışkanlığı iki milletvekili bile çıkarır’’ diyor. MHP'li Belediye Başkanı Hüseyin Baş (47) ise partisinden ziyade Amasya'yı anlatmaya hevesli: ‘‘Biz burayı dünya şehri yapmak istiyoruz. Valilik, belediye, sivil toplum örgütleri birlikte çalışıyoruz. Çıkışı eğitimde ve turizmde görüyoruz. Amasyalı munis yapılıdır. Görevinizi yapın, istihdam yaratabilecek yatırımları artırın yeter.
AKP'LİNİN 2 LİDERİ
Herkes, devletten beklenti içinde değil. Kendi çıkışını arıyor.’’ ‘‘Nerde Devlet’’ diyene ben de rastlamadım. Mesela Amasya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Eğitim Vakfı, valilik ve belediye ile yalı evlerini bir bir restore ediyor.
AKP İl Başkanı Hamza Albayrak (49) Tayyip Erdoğan zamanının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı. Birinci parti çıkacaklarından emin. Soruyorum: ‘‘Partiniz programıyla mı, yoksa lideriyle mi insanları çekiyor?’’ Tayyip Bey'in partisi diyorlarmış. Bu sırada çok ilginç bir şey söylüyor:
- Türkiye'den iki lider geçti. Biri
Atatürk, diğeri Özal.
- Tayyip Erdoğan lider değil mi sizce?
- Hayır.
1983'te oyunu Özal'a vermiş. ‘‘Burası cumhuriyete öncülük yapan şehir. Gerçekten çağdaşlığı esas alıyoruz. AKP yönetiminde de Alevi üyemiz var’’ diyor. Görüyoruz, Amasya'da Atatürkçülük pompalama değil!
Yüz kişiden 83'ü doğma büyüme Amasyalı. Göç vermiyor, almıyor. CHP il Başkanı İsmail Yüksel (54), ‘‘Memuriyete gelenler de emekli olur yerleşir’’ diyor.
GECEKONDU YOK
2001'de sadece 177 inşaat ruhsatı vermiş belediye. Vatandaşlık duyguları yüksek. Temiz sokaklar belediye kadar mahallelinin eseri. Üniversite mezunu çok ama ekonomi tarıma dayalı. İşçi sınıfı da pek yok. 2 bin civarında işsizi var. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nin burada kurulu bölümlerinde okuyan 7 bin öğrencisi ekonomiyi canlandırıyor. Yerel Yorum Gazetesi sahibi ve Amasyaspor'un geçici başkanı Suat Akcan (40) çarpıcı iki özellik daha söylüyor: ‘‘Bizde kara para yok. Otopark parası da...’’
SAHİLDE PİYASA
Kaya mezarlarının ışıkları yanıp, şelalenin suları akmaya başladı mı ırmak kenarı piyasası başlıyor. Belli ki kadınlar, gençler baskı altında değil. Bu oylara nasıl yansıyor? Amasya'da, benim 50 oyum var diyene rastlamak imkánsız. Yani bir aşiret durumu yok. Köylerde bile tek partiye silme oy çıkmazmış. ‘‘Babam FP'liydi. Kardeşim MHP yöneticisi, ben CHP'den teklif aldım’’ diyor biri. CHP yönetiminden birinin karısı ANAP'a verirmiş oyunu. Ama yine de ‘‘Hanımlar beylerinin partisinden’’ durumu mevcut.
Oyları İsmail Cem'eAylin Kılıç (22) ve Aydan Kılıç (21) Sıvas Cumhuriyet Üniversitesi'nde üniversite okuyup Amasya'ya dönmüşler. Aylin (ortada) oyunu İsmail Cem'e verecek. Aydan (sağda) oy kullanmak istemiyor. Nehir (18) en küçükleri, eğer oy verseymiş İsmail Cem'e atarmış. Yassıçal'da meyve toplayan ve televizyondaki haberleri hiç kaçırmayan Hacer Taşyıldız da (30) Cem'ci... ‘‘Oyumu İsmail Cem'e veririm’’ diyor. Kocası, Mesut Yılmaz'cıymış. Hacer'e çok bilmiş diye biraz bozuk atan diğer kadınların oyu ise ‘‘koca parti’’sine...