Toygun ATİLLA - Çetin AYDIN / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2010 00:00
İstanbul Terörle Mücadele’den bir yetkili: “Şüpheliler söz konusu terör eylemlerine karıştı. Gözaltındaki A.D. bunu ifadesinde itiraf etti.” Terör uzmanı üst düzey emniyet yetkilisi: “A.D. sansasyonel amaçlı eylem yapmak üzere İstanbul’a geldi. Gözaltındakilerin bu eylemlerle ilgisi yok.”
İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü, İskenderun Deniz İkmal Komutanlığı’nda 7 askerin şehit olduğu, 6’sının yaralandığı, Osmaniye’de Jandarma Komando Karakolu’nda subay eşi Pınar Akdağ’ın hayatını kaybettiği eylemlerin de aralarında bulunduğu bir dizi eylemin aydınlatıldığını, olaylarla bağlantılı 9 kişinin yakalandığını duyurdu.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili, yakalanan şüphelilerden A.D.’nin sorgusunda söz konusu eylemlere karıştığını söylediği ifade edildi. Aynı yetkili A.D.’nin Halkalı’da 17 yaşındaki Buse Sarıyağ ile 5 askerin şehit olduğu bombalı saldırı ile ilgili bağlantısının da araştırıldığını söyledi. Emniyet sorgusundan sonra bu kişilerden 6’sı serbest bırakıldı.
İstanbul Nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 3 şüpheliden Abuzer D. “Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmak”, “Patlayıcı madde bulundurmak”, “örgüt yöneticisi olmak” ve Nedret A. “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla tutuklandı, Nedret A’nın kızı Hanım K. ise salıverildi.
Terör uzmanı üst düzey bir emniyet yetkilisi ise yapılan açıklamanın aksine, gözaltına alınan kişilerin sözkonusu eylemlerle bir bağlantılarının olmadığını, Suriye’den girdiği belirlenen Zerdeşt kod adlı A.D. sansasyonel amaçlı eylem yapmak üzere İstanbul’a geldiğini öne sürdü.
Bomba eğitimi aldı
A.D.’nin poliste verdiği ifadesinde, 2005 yılında girdiği üniversite sınavını kazanamadığını, İstanbul’da arkadaşları aracılığıyla örgüte girdiğini söylediği belirtildi. Örgüt içinde depocu olarak görev alan A.D.’nin örgüt tarafından eğitim için Kuzey Irak’a gönderildiği ve burada aldığı eğitimin ardından özel kuvvetlere seçildiği kaydedildi. Bomba eğitimi alan A.D.’nin, Hatay civarında faaliyet gösteren örgütün Amanos grubuna girdiği kaydedildi. Panzer kod adlı Kemal Kurt’un talimatı doğrultusunda göreve başladığı ifade edilen A.D.’ın sorgusunda, İskenderun ve Osmaniye’deki saldırıların talimatını da Kemal Kurt’un verdiğini söylediği öne sürüldü. A.D.’nin üzerinde, yakalandığında intihar hapı bulundu.
İşte o açıklama
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüklerince koordineli olarak bölücü terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda;
Bölücü terör örgütü adına kırsal alanda faaliyet yürütmüş ve örgütün yurtdışında bulunan kamplarında bomba eğitimi almış olan, kırsal alandaki örgüt mensupları ile irtibatlı olarak ilimizde faaliyetlerine devam ettiği ve ilimizde sansasyonel nitelikte eylem hazırlıkları içerisinde olduğu tespit edilen (1) şahıs ile bu şahsa yardım ve yataklık eden (8) şahıs dahil toplam (9) şüpheli 17.09.2010 tarihinde yakalanmıştır. Yakalanan (6) şahıs ifadelerinin alınmasına müteakip Müdürlüğümüzden salıverilmiş, (3) şahıs ise 21.09.2010 tarihinde adli makamlara sevk edilmiştir.”
Aydınlatılan eylemler ise şöyle sıralandı:
- 29.05.2010 tarihinde Hatay bölgesinde faaliyet gösteren maden ocağının basılarak (1) Özel Güvenlik Görevlisinin şehit edilmesi, (2) Özel Güvenlik görevlisinin yaralanması.
- 31.05.2010 tarihinde İskenderun Deniz İkmal Komutanlığı Askeri birliğine roketatarlarla saldırı yapılarak (7) askerin şehit edilmesi, (6) askerin yaralanması.
- 10.06.2010 tarihinde Osmaniye ilinde Jandarma Komando Karakolu’na roketatarlı saldırı neticesi (1) subay eşinin şehit edilmesi.
- 09.08.2010 tarihinde Antalya ili Alanya ilçesinde bir motosiklete bomba konularak patlaması neticesi (2)’si yabancı uyruklu olmak üzere (3) şahsın yaralanması eylemleri aydınlatılmıştır. İstanbul Emniyeti, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Teşkilatı ve kamu kurum ve kuruluşları ile hükümet konakları, turistik ve ekonomik hedeflere yönelik sansasyonel nitelikli eylemlerinde önlendiğini duyurdu.
Eylem amaçlı geldi
Terör uzmanı üst düzey bir emniyet yetkilisi ise yapılan açıklamanın aksine eylem amaçlı İstanbul’a gelen A.D.’nin, aydınlatıldığı belirtilen eylemlerle bir bağlantısının bulunmadığını iddia etti. Buna göre, Zerdeşt kod adlı A.D., Suriye, Hatay, Adana güzergâhını kullanarak İstanbul’a geldi, bu yolculuğu sırasında da dağlarda karşılaştığı örgüt üyelerinden, aydınlatıldığı iddia edilen eylemlerle ilgili bilgi sahibi oldu. A.D., bu eylemleri gerçekleştiren kişilerin isimlerini de görüştüğü örgüt üyelerinden öğrendi.
Daha önce de oldu
- Terör örgütü bir eylem gerçekleştirdiğinde, eyleme katılan mensuplarını örgütün Kuzey Irak’taki kamplarına gönderiyor. Önemli bir eyleme katılan örgüt mensubu Türkiye’ye uzun bir süre girmiyor. Osmaniye ve İskenderun’da eyleme katılan bir örgüt mensubunun İstanbul’a yeni eylem yapmak için gönderilmesi, çok görülmüş bir uygulama değil. Güngören ve Halkalı saldırılarını gerçekleştiren bombacılar da yakalananamış, Kuzey Irak’taki kamplara kaçırılmıştı. İstanbul Emniyeti, daha önce de Güngören bombacısının yakalandığını açıklamış, ancak daha sonra bombacının kimliğinin bile tespit edilemediği hazırlanan iddianame ile ortaya çıkmıştı.
- Gözaltına alınan 9 kişiden 7’sinin serbest kalması ise başka bir çelişki olarak dikkat çekiyor. Bundan önceki operasyonlarda toplumda infiale yol açmış bombalı saldırıyı gerçekleştiren ve bu olaylara karışan kişilerin tamamına yakını tutuklanırken, buradaki operasyonda 7 kişinin serbest kalması dikkat çekiyor.