Operasyona katılan askerlere yasal zırh

Güncelleme Tarihi:

Operasyona katılan askerlere yasal zırh
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 21:15

TSK personeline, terörle mücadelede koruma kalkanı geliyor. Hükümetin Meclis’e gönderdiği torba tasarıyla askerlerin suçlamalar karşısında yargılanmaları zorlaştırılıyor. Askerlerin işlediği iddia edilen suçlar ‘askeri suç’ sayılacak ve dava askeri yargıda görülecek. Soruşturma izni verilene kadar gözaltı yapılamayacak.

Haberin Devamı

AK Parti Hükümeti, hazırladığı TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı’yı TBMM’ye gönderdi. Yeni torba tasarıya göre, terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde TSK’nın görevlendirmesi Bakanlar Kurulu’nca yapılacak. Birliklerinin çapı, teşkilatı, konuşlandırılacağı yerler, emir komuta ilişkileri, kuvvet kaydırılması ve bu kapsamda gerekli görülen diğer konular, Genelkurmay Başkanı’nca belirlenecek. Valilerin yetkisi ise “askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasındaki işbirliği, koordinasyon ve gözetim” konularıyla sınırlı olacak.

HIZLI PAYLAŞIM ŞARTI

Askeri birliklerin polisle birlikte operasyon yapması halinde komuta, sevk ve idare askeri birliğin en kıdemli komutanında olacak. Yetkili komutanın ihtiyaç duyduğu istihbarat bilgileri, istihbarat birimlerince öncelikle toplanacak ve gecikmeksizin paylaşılacak. Bu operasyonlarda, kaçmakta olan kişiler izlenirken girdikleri konuta, işyerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlar ile bunların eklentilerine, birlik komutanının yazılı emriyle girilebilecek. Yetkili birlik komutanı, “can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması” amacıyla bu kararı alabilecek. Bu karar 24 saat içinde hâkimin onayına sunulacak.

Haberin Devamı

SADECE ASKERİ YARGI

Askeri personelin terörle mücadele operasyonlarında işledikleri iddia edilen suçlar ‘askeri suç’ sayılacak. Böylece operasyonda işledikleri iddia edilen suçlar hakkında yapılacak soruşturmalar ile açılacak davalar askeri yargıda görülecek. Emeklilik, terhis, istifa ve benzeri nedenlerle askerlikle ilişiği kesilse dahi, operasyon dönemindeki suçlamalar askeri yargıda karara bağlanacak. Soruşturma izni verilene kadar yakalama, gözaltı ve tutuklama yapılamayacak. Terörle mücadele operasyonları sırasında, ‘görevin niteliği gereği veya ifası sebebiyle’ verilen zararlar devletçe tazmin edilecek.
Terörle mücadele operasyonlarında kamu
görevlilerine yönelik suçlamalarda; askerler hakkında Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için Başbakan’ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı’nın, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı ile bu komutanlıklardaki diğer personel için İçişleri Bakanı’nın izniyle soruşturma açılabilecek. Askerler ile diğer kamu görevlilerinin, operasyonlara ilişkin suçlamalarda soruşturulmasını ve yargılanmasını zorlaştıran hükümler geçmişe yönelik de uygulanacak. Yasanın yürürlüğe gireceği tarihten önceki terörle mücadele operasyonlarına katılanlar da bu koruyucu haklardan yararlanacak.

Haberin Devamı

ASKERİ CEZAYA ERTELEME HAKKI

TSK personeli, mülki idare amirleri, istihbarat ve kolluk görevlileri ile bu amaçla görevlendirilmiş diğer personelin davalı veya davacı konumunda olması halinde, seçeceği bir avukatın ücretini devlet ödeyecek. Yalnız davacı konumundaki görevliler için bakanın onayı aranacak. Tasarının diğer maddelerine göre, Ceza Muhakemesi Yasası’nda yer alan hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya ceza ertelemesi hakları, askeri suç ve cezalarda da uygulanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!