Güncelleme Tarihi:
Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün (ADOB) eserlerini sahnelediği tarihi Ankara Opera Sahnesi’nde yapılan tadilat sırasında sahnenin altında kafatası ve çeşitli kemikler bulundu. Gelişmeler üzerine tadilatın durduğu binayı arkeologlar inceledi.
ADOB, Ankara’daki eserlerinin büyük bir bölümünü, 1933’te Sergi Evi olarak inşa edilen, 1948’de ise opera salonuna dönüştürülen tarihi opera binasında sahneliyor. Aynı zamanda Devlet Tiyatroları da bu salonu Büyük Tiyatro adıyla kullanıyor. Eski bir yapı olması nedeniyle operanın ihtiyacını tam anlamıyla karşılayamayan sahne, gösteri sezonu kapanınca tadilata giriyor.
Orkestra çukurunun altında
Opera yönetimi bu tadilat döneminde beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Sahnenin 25-30 metre altında yapılan çalışmalar sırasında bir kafatası, kol ve bacak kemikleri ile çanak çömleklere rastlandı. Bunun üzerine harekete geçen Müdürlük, bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na durumu bildirdi. Kemikleri incelemek üzere Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden arkeologlar gelerek bir araştırma yaptı.
ADOB’un müdürü Aykut Çınar, olayı şöyle anlattı: “Sahne asansörlerinin yenilendiği büyük bir tadilat var. Sahnenin yaklaşık 25-30 metre altında bu asansörlerin makinelerinin olduğu bir zemin var. Bu makineler çok eski oldukları için kaldırılıp yenileniyor. Bu yüzden oranın biraz kazılması gerekiyordu. Kazı sırasında birkaç buluntuya rastlandığı bilgisi geldi. Zaten Genel Müdür Rengim Gökmen ve ben de operadaydık. Kazıyı durdurup güvenlik şeridi çektirip, bakanlıktan bir antropolog ve arkeolog istedik.
Tadilat devam etti
“O gece hemen gelerek incelemelerini sürdürdüler. Buluntuların süreklilik göstermediğini ve düzenli bir durum olmadığını tespit ettiler. Arkeolog gözetiminde kazı yapma izni verdiler. Zaten kazı 2 gün devam etti. Çok küçük bir alandı. Arkasından da bir şey çıkmadı, konu kapandı. 1 kafatası, birkaç tane de kol bacak gibi insan kemiği parçaları çıktı. Eski dönemlere ait çok küçük 1- 2 tane de çanak çömlek parçası bulundu.
Roma dönemi ihtimali
“Şimdi rapor yazılacak. Biz de bu raporu bekliyoruz. Roma dönemine ait olma ihtimali çok yüksek. Böyle bir bilgi var; ama resmi raporu bekliyoruz. Kazı işimiz bitti. Görevlendirilen arkeolog da geri döndü. Çıkan kemikleri Anadolu Medeniyetler Müzesi’ne teslim ettik.”
Ermeni mezarlığı iddiası
Bazı kaynaklar ise o bölgenin Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermeni mezarlığı olduğuna dikkat çekerek, kemiklerin bu mezarın bir parçası olabileceği değerlendirmesinde bulundular.