Onur kıran yardımlara son

Güncelleme Tarihi:

Onur kıran yardımlara son
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 02:20

İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, kriz içindeki Arjantin'de görülen yağma olayları başta olmak üzere, yardım amaçlı dağıtımlarda insanların birbirini ezmesine kadar varan görüntülerin ortaya çıkmaması için bir dizi tedbir alınmasını istedi.

Bakanın tüm valiliklere gönderdiği genelgeye göre, artık yardım yapmak için herkes bir yerde toplanamayacak; böylece yardım sırasında görülen kamu vicdanını sızlatan, insanlık dışı, birbirini ezen insan görüntülerinin oluşması önlenecek.

YARDIMA DAĞITIM PLANI ŞARTI

Bundan böyle hayırseverler ve kuruluşlar, dağıtım planı hazırlayıp valilik ya da kaymakamlığa onaylatmadan yardım yapamayacaklar. Genelgeye göre yardım, yardım yapılacak kişinin yaşadığı yere, yani ayağına götürülecek.

Böylece, meydanlarda, çamur içinde yardım malzemesi kapmak için birbiriyle kavga eden, insan onurunu zedeleyici sahneler yaşanmayacak.

SOKAKTA YAŞAYANLAR KORUMA EVLERİNE

Ayrıca sokakta kalan barınmaya muhtaç kişiler de etkili bir izleme sistemiyle takip edilecek, muhtaç durumda olanlar yapılacak koruma evlerine alınacak. Hiçbir ilde sokakta yaşayan dilenen ve sokakta çalışan çocuk bırakılmaması istenen genelgeye göre, yardıma muhtaçların düzenli şekilde kayıtları tutulacak, ilgililerin yardım ve hizmet ihtiyaçları sona erinceye kadar da kayıtlar güncelleştirilecek.


Sosyal hizmete ‘Arjantin Genelgesi’


İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'in, valiliklere gönderdiği genelge, kaymakamlık ve belediyelere de ulaştırıldı. Bakan 2002 yılını sosyal hizmet alanında atılım yılı haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.


İnsana yaraşır yardım


Yerel düzeyde yardım yapmak isteyen kişi ve kuruluşlar bir yardım dağıtım planı hazırlayarak, Mülki İdare Amirlikleri'ne başvuracaklardır. Mülki İdare Amirleri, bu planı inceleyerek yardımın muhtaç durumdaki kişilere bizzat teslim şartının yerine getirilmiş olduğunu gördükleri takdirde, dağıtım izni vereceklerdir. Eğer bu imkan bulunmuyorsa, Mülki İdare Amirleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları veya belediye imkanlarıyla, yardımın yerinde teslimini sağlayacaklar ve ilgili kişi ve kuruluşlara bilgi vereceklerdir.


Gençlik merkezleri kurulmalı


Belediyeler ve mülki idare amirleri gençlerin kötü alışkanlıklarından korunmaları, zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri ve meslek kazanmalarını temin için spor tesisleri, kültür merkezleri, gençlik merkezleri yapılmasına ve kurslar açılmasına özel önem vermelidir.


Koruma evleri


İl genelinde barınmaya muhtaç, kimsesiz durumunda olan kişiler tespit edilerek ve bunların yaş, cinsiyet gibi özellikleri de dikkate alınarak korunma, barınma ve beslenme sağlık gibi temel ihtiyaçlarının giderileceği 'koruma evleri' tesis edilmeli ve buralarda etkili ve düzenli rehabilitasyon hizmetleri verilmelidir. Bunun için de etkili bir izleme sistemi kurulmalı, dilencilik yapan, sokaklarda yaşayan kişilerden gerçekten muhtaç durumda olanlar, koruma evlerine alınarak ihtiyaçları giderilmeli, diğerlerine ise belediye ve emniyet zabıtası marifetiyle kesinlikle müsaade edilmemelidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!