Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2002 15:25
Sanal ortamdaki bir kurye gibi hareket eden bolero.net dünya çapında 285 ülkede üyelerinin ticari doküman transferini sağlıyor. 1998'de kurulan, özellikle finans ve ticaret şirketlerinin üye olduğu bu sistem geçtiğimiz mayıstan bu yana Türkiye'de de uygulanıyor. Bolero, dokümanlar doğru kişiye gizli bir şekilde ulaşmazsa 100 bin dolar ödemeyi taahhüt ediyor.
Türkiye jeopolitik konumu nedeniyle uluslararası ticarette önemli bir yere sahip. Bu nedenle küresel e-ticaret alanında yaşanan gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Bunu gören Probil bu alanda önemli bir adım attı. Dünyanın en büyük finans ve ticari kuruluşlarını internette aynı platformda toplayan Bolero sistemini Türkiye'ye getirdi. Böylelikle ithalatçılar, ihracatçılar, bankalar ve uluslararası ticaretle ilgili her kuruluş internet üzerinden güvenli bir şekilde dokümanlarını gönderebilecek.
1989'da kurulan Probil bilgi teknolojisi çözümleri sunan bir firma. Banka, finans, telekomünikasyon, kamu, eğitim gibi birçok sektöre danışmanlık ve destek çözümleri sunuyor. Bolero sistemi ile Türk kuruluşlarının iş süreçlerini değiştirmeyi hedefliyor.
Bolero Limited Şirketi'nin ticari ismi bolero.net. 1998'de lojistik ve finansal topluluklar olan TT Club (Through Transport Club) ve SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) ortaklığında Londra'da kurulmuş. Dünya çapında 12 bin 500 kargo taşıyıcısını, deniz nakliyat firmasını ve finansal kuruluşu bir araya getiriyor. Üyeleri arasında HSBC, Citibank, JPMorgan, ABN-AMRO, Samsung, Hitachi gibi firmalar var.
Şirketler üyelik yoluyla Bolero'yu kullanmaya hak kazanıyor. Böylece üye olan tüm şirketler arası dokümanlar elektronik ortamda taşınabiliyor. Global ticaretin yürüdüğü ülkelerdeki şirketler bu sisteme üye olabiliyor.
Probil Genel Müdürü Ahmet Sezer Bolero'nun elektronik bir kurye gibi işlediğini belirtiyor: ‘‘Nasıl kargo şirketlerine dokümanları teslim edip, gerekli yerlere ulaştırmalarını talep ediyorsak, Bolero ile de bu dokümanlar elektronik ortamda ulaştırılıyor. Özellikle ithalat-ihracat belgeleri veya iki ayrı ofis arasındaki dokümanların transferi her zaman gizlilik gerektiriyor. Klasik yöntemlerle belgeleri postaladığınızda hiçbir kontrolünüz kalmıyor. Bolero dokümanların teslim edildiğine dair gönderene rapor veriyor. Eğer herhangi bir doküman açılırsa, yerine ulaşmazsa Bolero International 100 bin dolar vermeyi taahhüt ediyor. Yani sizin dokümanınızı sigorta ediyor.‘‘
Bolero bir kulüp gibi işliyor. Şirketler üyelik için bir başlangıç aidatı ödüyor. Daha sonra her gönderdikleri doküman için aynen kurye şirketlerine ödedikleri gibi belli bir ücret ödüyorlar. Bolero bugün 285 ülkede kullanılıyor. Dünyadaki tüm devlet kuruluşları Bolero'ya ücretsiz üye olabiliyor.
Sezer önce üye olmak isteyen kuruluşların işleyişini inceleyerek işe başladıklarını belirtiyor:
‘‘Kurumun özellikle elektronik ticarette ne tür dokümanlar kullandığına bakıyoruz. Ortak bir çalışmayla o kurumun ihtiyacını belirliyoruz. Bir test süreci oluşturuyoruz. Bu aşamada kurum dokümanları bankasına ya da tedarikçisine gönderiyor. Sistemin yararını gören kurumlarla da gerçek kullanıma geçiyoruz.’
Şimdiye kadar HSBC, Citibank, ABN-AMRO gibi büyük firmaların Türkiye bacakları otomatik olarak e-ticarette Bolero'yu kullanmaya başlamışlar.
NELER SAĞLIYOR?
Bir malın teslim edilmesi için geçen ortalama 25 günü, üç güne indiriyor.
Doldurulan formlar otomatik olarak gitmesi gereken yerlere ulaşıyor, böylece verimlilik sağlanıyor.
Kurumlar sistemlerini otomatize ederek, hata yapma oranlarını azaltıyorlar.
Belgelerde sahtekarlık yapma oranı azalıyor.
Müşteri hizmetleri iyileşiyor.
Bilgi sistemlerindeki akış hızlanıyor.