Önlerinde düğme iliklendi

Güncelleme Tarihi:

Önlerinde düğme iliklendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen Yolsuzluk Konferansı'nda konuşan İçişleri Bakanı Tantan, ‘‘Yolsuzluk ekonomisinin mimarları ve aktörleri, güçlü ve saygın insanlar olarak topluma lanse edildiler. Hatta önlerinde düğmeler saygıyla iliklenmiştir’’ dedi. Mücadelede kararlı olduklarını söyleyen Tantan, hassasiyetinden dolayı medyaya teşekkür etti.

İÇİŞLERİ Bakanı Saadettin Tantan, yolsuzluğun organize suçların en önemli silahı haline geldiğini belirterek, ‘‘Yolsuzluk ekonomisinin mimarları ve aktörleri etkili, güçlü ve saygın insanlar olarak topluma lanse edildiler. Hatta önlerinde düğmeler saygıyla iliklenmiştir. Güçlü ve etkili oldukları için gündemi de onlar tayin ettiler’’ dedi. TESEV'in (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) ‘Yolsuzluk Konusunda Bilimsel Araştırma ve Mücadele Yöntemleri Projesi’ çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlediği ‘Yolsuzluk Konferansı’nda konuşan Tantan, büyük çıkarlar sözkonusu olduğu zaman yolsuzluk olaylarının, tehdit, şiddet, sindirme boyutu olan, karmaşık ilişkiler ağı içinde gelişen ulusal ya da uluslararası organize eylemler olarak karşımıza çıktığını belirtti. Tantan, bu nedenle yolsuzluğun ‘organize suçların en önemli silahı’ haline geldiğini söyledi.

GÜÇLÜ VE SAYGIN KİŞİLER

Yolsuzluk ekonomisinin mimarları ve aktörlerinin etkili, güçlü ve saygın insanlar olarak, lanse edildiğini belirten Tantan, şunları söyledi: ‘‘Kirli siyasetin ve bürokrasinin koruması altında, yolsuzluk ekonomisinden hayat bulanlar, toplum içinde kabul görmelerini sağlamak amacıyla değişik sivil toplum örgütleri ve tapınak şövalyeleri içerisinde de yapılanmaya gittiler ve giderek bu örgütlerin yönetiminde söz sahibi oldular. Güçlü ve etkin oldukları için gündemimizi de onlar tayin etti. Soygun ve talan düzenine karşı, sivil toplum bilincine yeterli ölçüde sahip olunamamasında, sahte ve suni gündemlerin önemli payı olduğuna inanıyorum. Böyle olduğu için, halkın vicdanında ebediyen mahkum olması gereken kişiler, saygın ve itibarlı kişiler olarak aramızda dolaşabilmiş, hatta önlerinden düğmeler saygı ile iliklenmiştir.’’

MEDYAYA TEŞEKKÜRLER

Hükümetin yolsuzlukla mücadelede kararlı olduğunu vurgulayan Tantan, geçtiğimiz yıl çıkarılan 4422 sayılı ‘Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele’ yasasının sağladığı imkanlar olmasaydı, kamuoyunun gündemindeki siyasal ve ekonomik bir çok suç organizasyonlarının ortaya çıkamayacağını anlattı. Tantan, ‘‘Belirtmek zorundayım ki 4422 sayılı yasa, cumhuriyet savcılarımızca henüz gerekli şekilde, tam olarak uygulamaya konmamıştır’’ dedi. Kanunun çıkmasından sonra yapılan 7 operasyonun faciayı insanların gözleri önüne serdiğini belirten Tantan, sivil toplum hareketinin mücadeleye katılmasının zorunlu olduğunu, üniversite hocalarının da artık sokağa karışarak, halkı bilinçlendirmesi gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanı, konunun üzerinde hassasiyetle duran medyaya da teşekkür etti.

DİĞER KONUŞMACILAR

Toplantıda Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabih Tansal, TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Can Paker, Araştırma Yürütücülerinden Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği Başkanı Erciş Kurtuluş, OECD görevlisi Reims Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jean Cartier Bresson da birer konuşma yaptılar. Konferans IRI (Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü), CIPE (Uluslararası Özel Teşebbüs Merkezi), CSIS (Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi) ile TÜSİAD, İş Bankası ve Boyner Holding tarafından desteklendi.

Akbabalara bırakmam

Yolsuzluğun içinde olan u kişilerin yine gündemi değiştirmek için fırsat beklediklerini belirten İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, ‘‘Bu fırsatı halkımızla birlikte, bu akbaba sürüsüne tanımamak azim ve kararlılığı içindeyiz. Artık söylemlerden eylemlere geçme mecburiyetimiz var’’ diye konuştu. Tantan, yolsuzluğun sosyal ve ekonomik sonuçlarını anlatarak, bir çok sorunun temelinde yatan, toplumu ve anayasal rejimi tedit eden yolsuzluk ekonomisinin ‘Türkiye için birinci tehdit’ olduğunu söyledi. Tantan, şunları anlattı: ‘‘İrtica, bölücülük ve terörün, kirli siyasetin, bozuk devlet idaresinin esas kaynağının yolsuzluk ekonomisi olduğunu anlamaz ve bunun gereklerini yapmazsak bataklığı kurutmak yerine sivrisineklerle mücadele anlayışına saplanıp kalırız. Kirli siyaset, irtica ve bölücülüğün finansmanı, halkın birikimleri ve kamu kaynaklarının soyulması ile sağlanır. Bu kaynak kurutulmadan devlet idaresi ve siyaset temizlenemez, toplumda güvenlik ve adalet sağlanamaz.’’

RÜŞVET BATI İŞİ

Yolsuzluğun soğuk savaş dönemlerinde süper güçler tarafından az gelişmiş ülke yönetici ve bürokratlarını işbirlikçi hale getirmek için de kullanıldığını belirten Saadettin Tantan, ‘‘Unutmayalım ki daha düne kadar silah satıcısı ülkelerdeki çok uluslu firmalar az gelişmiş ülke yöneticilerine verdikleri rüşvetleri, yasal olarak vergiden düşebilmekte ve bunu gayri ahlaki bulmamaktaydı. Kimse bize ahlak dersi vermeye kalkmasın. Unutmayalım ki rüşvet alan ülkeler sıralamasını yapan ulaslararası güçler, henüz rüşvet veren ülkeler sıralaması yapmaktan imtina etmektedirler’’ diye konuştu.

TESEV yolsuzluk anketi yapacak

TESEV tarafından yürütülen ve yolsuzluk konusunu bilimsel yönden mercek altına almayı amaçlayan ‘Yolsuzlukla Mücadele Araştırtırması’ Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar ile Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Ali Çarkoğlu ve Doç. Dr. Fikret Adaman tarafından yapılıyor. Dünya Bankası'nın metodolojisi esas alınarak yapılan araştırmada, OECD, BM ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün çalışmaları da gözönüne alınıyor. Prof. Dr. Burhan Şenatalar, 3000 kişi ile yapılacak saha çalışması öncesinde İstanbul'da 2, Diyarbakır ve İzmir'de 1'er grupla yaptıkları focus çalışmalarında (7-10 kişi ile yapılan grup çalışması) vardıkları sonuçları, ‘yolsuzluğun yaygın olduğu kanaati hakim’, ‘kurumlara güven zayıf’, kişilerin konuyla ilgili analizleri doğru' ve ‘çözüm için güçlü istek var’ diye özetledi.

YIL SONU AÇIKLANACAK

Saha çalışmasının sonuçları 2000 yılı sonu, 2001 yılı başında açıklanacak. Prof. Dr. Şenatalar, politikacılara ‘yolsuzlukla mücadeleye yaptığınız katkılar, toplumdan size oy olarak geri dönecektir’’ mesajı verdi. Proje kapsamında daha sonra iş çevreleriyle ve İçişleri Bakanlığı izniyle kamu görevlileriyle iki ayrı çalışma daha yapılacak.

Fahişelikten kötü

TESEV'in (Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı) ‘Yolsuzluk Konusunda Bilimsel Araştırma ve Mücadele Yöntemleri Projesi’ çerçevesinde Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlediği ‘Yolsuzluk Konferansı’nda konuşan İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, toplumu ahlaki çöküntüye sürükleyen yolsuzluğun sosyal maliyetlerinin de çok yüksek olduğuna işaret etti. Tantan, ‘‘Bir filozofun da dediği gibi yolsuzluk fahişelikten daha kötüdür. Fahişelik bir tek insanın ahlakının bozulmasıdır. Oysa yolsuzluk tüm toplumun ahlakını tehlikeye düşürür’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!