Onlar göçüp gitmeden önce

Güncelleme Tarihi:

Onlar göçüp gitmeden önce
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2013 09:41

Fotoğrafçı Jimmy Nelson, “Onlar Göçüp Gitmeden Önce” adlı uzun vadeli projesiyle, 30’dan fazla izole ve yok olmaya yüz tutmuş kabileyi keşfetmemiz için bizlere eşsiz bir fırsat sunuyor.

Haberin Devamı

Moğolistan’ın kuzeyindeki Türki bir kabile olan Duhalar (Tsaatanlar) şöyle düşünüyor:

“Musluktan akan sıcak suyunuz, yiyeceğinizi serin tutan buzdolabınız ve sizi dünyanın kalanına bağlayan kablosuz ağlarınızla bir kutunun içinde yaşarken, dışardaki hayatta bir gün bile geçirmenizi hayal edebilmek zor."

Yılda 5 ile 10 defa arasında taşınıp, -40 derecede kalmak üzere çadırdan bozma kulübeler inşa ediyor, bu arada taşıma, deri ve yiyecek için besledikleri ren geyiklerini de yanlarından ayırmıyorlar.

Fotoğrafçı Jimmy Nelson, “Onlar Göçüp Gitmeden Önce” adlı uzun vadeli projesiyle, 30’dan fazla izole ve yok olmaya yüz tutmuş kabileyi keşfetmemiz için bizlere eşsiz bir fırsat sunuyor.
Bir filmle de desteklenecek olan kapsamlı kitabının hazırlık aşamasında her kabilede ikişer hafta geçiren Nelson, yerlilerin zamanla sınanmış geleneklerine aşina oldu, ritüellerine katıldı ve tüm bunları en ilgi çekici şekliyle kayda geçirdi.

Haberin Devamı

Çektiği fotoğraflarda, kabile üyelerinin günlük yaşamlarından eşsiz takılar, saç modelleri ve giysi gibi detaylar, ayrıca kabilelerin yaşadıkları doğal çevre ve Gaucho’ların atları gibi, her birinin en temel kültürel elementleri yer alıyor.

Nelson, misyonunu "dünyanın geçmişini asla unutmadığının altını çizmek" olarak tanımlıyor:

“En önemlisi, onların varlıklarını kendi zevkimi de yansıtacak görsellerle belgelemek ; hızla yok olmakta olan bir dünyanın, eşsiz bir etnografik kaydını bırakmak istedim.”

Tarihe karışmak üzere olan bir dünyanın tanıklarıyla tanışmak üzere gezegenin en ücra köşelerine seyahat etmeye siz ne dersiniz? Onlarınki gibi bir özgürlük uğruna akıllı telefonunuz, internet ve televizyonunuzdan vazgeçebilir miydiniz?

Açıklama 1: Kazaklar, Moğolistan
2: Himba kabilesi, Namibia
3: Huli kabilesi, Endonezya ve Papua Yeni Gine
4: Asaro kabilesi, Endonezya ve Papua Yeni Gine
5: Kalam kabilesi, Endonezya ve Papua Yeni Gine
6: Goroka kabilesi, Endonezya ve Papua Yeni Gine
7: Chukchalar, Rusya
8: Maori kabilesi, Yeni Zelanda
9: Gaucholar, Arjantin
10: Tsaatanlar, Moğolistan
11: Samburu kabilesi, Kenya
12: Rabariler, Hindistan
13: Mursi kabilesi, Etiyopya
14: Ladakhiler, Hindistan
15: Vanuatu kabilesi, Vanuatu Adaları
16: Drokpalar, Hindistan
17: Dassanech kabilesi, Etiyopya
18: Karo kabilesi, Etiyopya
19: Banna kabilesi, Etiyopya
20: Dani kabilesi, Endonezya ve Papua Yeni Gine
21: Maasai kabilesi, Tanzanya
22: Nentsler, Rusya

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!