Onlar getirecek

Güncelleme Tarihi:

Onlar getirecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2013 00:00

PKK’nın elindeki 8 kamu görevlisi Kuzey Irak’ta bugün devlet yetkililerine teslim edilecek.

Haberin Devamı

Habur benzeri bir şov yaşanmaması için süreci hassasiyetle yürüten BDP’li 3 vekil ve 3 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin bu sabah Kuzey Irak’a geçmesi bekleniyor.

MİT’in koordinasyonunda “PKK’nın silah bırakması” hedefiyle sürdürülen yeni müzakere sürecinin “işaret fişeğinin” atıldığı 21 Eylül’deki Abdullah Öcalan- Mehmet Öcalan buluşmasından 6 ay sonra, ilk kritik adım, PKK’nın elindeki 8 kişinin serbest bırakılmasıyla atılacak. Sonrasında da Öcalan’ın “Çatışmazlık ve PKK unsurlarının Türkiye dışına çıkması” kararının kamuoyuna duyurulmasına sıra gelecek. İki kritik adıma ilişkin detaylar ise şöyle:

MİT BÖLGEYE GİTTİ
Öcalan’ın, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan aracılığıyla yaptığı, “PKK’nın elindeki tutsaklar” açıklamasıyla, bırakılmalarının yolunu açtığı 6’sı asker, 1’i polis, 1’i de kaymakam adayı 8 kişinin bugün Irak Kürdistanı Bölgesel yönetiminin gözlemciliğinde Habur yakınlarında devlet yetkililerine teslim edilmesi planlanıyor. MİT de serbest bırakmanın planlamasını yapmak üzere Kuzey Irak’a üst düzey bir ekip yolladı.

Haberin Devamı

HABUR HASSASİYETİ
Devlet yetkililerinin, “Habur benzeri bir şova dönmemesi” uyarısını dikkate alan BDP de süreci hassasiyetle yürütüyor. BDP, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ve MAZLUMDER Genel Başkanı Faruk Ünsal’ın yer aldığı bir heyet oluşturdu. Heyetin bu sabah Habur’dan Irak’a geçmesi bekleniyor.

GÜVENLİK TEDBİRLERİ ALINDI
PKK’nın da serbest bırakılmayla ilgili hazırlıklarını tamamladığı, can güvenlikleri ve olası hava operasyonuna karşı serbest bırakılacakları yer ve zamanın gizli tutulduğu ifade edildi. 3 ayrı kampta tutuldukları öne sürülen 8 kişinin, bir kampa getirilerek toplu olarak bekletildikleri bildirildi. Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt yönetiminin örgütün elinde tutulan kamu görevlileri için özel güvenlik birimleri oluşturduğu kaydedildi.

‘YENİ YOL HARİTASI’ SIRADA
Abdullah Öcalan’ın 21 Eylül’de kardeşiyle görüşmesinden sonra 25 güne sığan bu trafikle başlayan yeni süreç kapsamında, atılacak ikinci adım Öcalan’ın taslak metnini tamamlayarak ilan edeceği “Yeni Yol Haritası” olacak. Öcalan’ın, PKK’nın “Çatışmazlık ve sınır dışına çekilme” kararını 21 Mart’ta ilan edilmesi planlanıyor. Kandil ve Avrupa ekibinin sürece ilişkin değerlendirmelerini içeren metinlerde de son aşamaya gelindi. Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un Halepçe Katliamı’nın 25’inci yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere 14 Mart’ta Halepçe’de olacakları ve Kandil’in yanıtını alacakları iddia edildi.

Haberin Devamı

BDP YANITI ALMAYA GİDECEK
Öcalan, MİT’in ulaştıracağı değerlendirmeler ışığında “Yeni Yol Haritası” metnine son şeklini verecek. Ankara kulislerine yansıyan bilgilere göre yol haritasının tamamlanmasının ardından üçüncü İmralı heyeti oluşturulacak. 3. BDP heyeti, yol haritası metnini Öcalan’dan alacak. PKK’nın muhtemelen de temmuzda Türkiye dışına çekilişini tamamlaması bekleniyor.

SIZDIRAN ÇIKARILABİLİR
İkinci İmralı heyetinin Abdullah Öcalan’la yaptığı görüşmeye ait notların basına sızması üzerine başlattığı soruşturmada da sona gelindi. Soruşturma kapsamında ihmalleri olduğu gerekçesiyle bazı genel merkez çalışanlarıyla yolların ayrılabileceği belirtiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!