Güncelleme Tarihi:
“Orman Kahramanı” seçilen beş kişi, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Otuz ülkeden 47 aday arasında yapılan seçimde Karaca dışında, Ruanda’dan Dr. Rose Mukankomeje, Tayland’dan Preecha Siri, Brezilya’dan Almir Narayamogi Surui ve Porto Rikolu Dr. Ariel Lugo oldu.
Toplantıda ayrıca, Uluslararası Kısa Film ve Uluslararası Fotoğraf yarışmalarını kazananlar da açıklandı. Türk fotoğrafçı Atakan Baykal da dereceye girdi.
Orman Forumu Sekretarya Direktörü Jan McAlpine, seçimde sadece orman için çalışanları değil, sıradan insanlar arasından orman hakkında kafa yoranları tercih ettiklerini söyledi. McAlpine, “Onların hikayeleri bizlere ilham kaynağı oluyor. Onlar bizlerin kahramanları” dedi.
ORMAN AĞAÇ DEĞİL
“Türkiye’nin Erozyon Dedesi” olarak toplantıda anons edilen Hayrettin Karaca, bir botanik parkı kurmak için Türkiye’yi dolaşmaya başladığını belirterek şunları söyledi:
“Türkiye florasının bana sunduğu imkanları ihmal edemezdim. O zaman erozyonu gördüm ve Türkiye’ye erozyonu anlatmak için Nihat Gökyiğit ile TEMA’yı kurduk. Orman ağaç değildir bunu anlatamıyoruz. Orman bir ekosistemdir. Orman işletilmez ve ormana yol yapılmaz. 10 ağaç diken benim ormanım var diyor, bu olmaz. İnsanoğlunun orman yapması mümkün değil. Orman gitti mi gider.”
McAlpine, Surui, Preecha, Lugo ve Karaca |
ÜLKEMDE KALKINMA AĞAÇ KESİLEREK YAPILIYOR
17 yaşında Brezilya’nın Amazon Ormanları’ndaki Paiter Surui Kabilesi’nin liderliğine seçilen Almir Narayamoga Surui, yağmur ormanlarını korumak için verdiği mücadeleyi anlattı. Surui, “Ormana saygı duyulmalı ama benim ülkemde kalkınmayı ağaçları keserek yapıyorlar” diye konuştu.
Toplantıya katılamayan Ruanda’dan Dr. Rose Mukankomeje, eğitim aldığı Avrupa’dan ülkesine 1994’te yaşanan iç savaş sonrası dönerek çevre koruma programlarında yer aldı. Mukankomeje, insanların her ay sokaklarını temizlemesi ve plastik torbaların yasaklanması için kampanyalar düzenledi.