Güncelleme Tarihi:
Törene Çolak ve akademik kadronun yanı sıra, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Faruk Ünsal ve Ali Baştürk, Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ile Danıştay 16. Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil, Emniyet Genel Müdürlüğündeki bazı daire başkanları ve mezunların aileleri katıldı.
Yeni amirlerin alanda yerlerini almalarının ardından şehitler için saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Dönem birincisi Komiser Yardımcısı Cengiz Coramanlıoğlu, konuşmasının ardından yaş kütüğüne plaket çaktı.
Törende konuşan Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak, bir eğitim kurumunun en mutlu gününün yoğun emek verdiği öğrencilerinin mezuniyet töreni olduğunu belirterek, törene katılan herkese teşekkür etti.
Polis Akademisinin son iki yılda zihniyet ve kurumsal değişim geçirdiğini ifade eden Çolak, bu değişimin hem amir hem de memur eğitiminde yaşandığını söyledi. Mezun edilen 999 meslek mensubu komiser yardımcısının bu değişimin "ilk meyveleri" olduğunu belirten Çolak, şunları kaydetti:
"Önceden 8 yıl gibi uzun bir süre alan amir eğitimi, Polis Koleji ve Güvenlik Bilimleri Fakültesinin kapanması ve onun yerine Polis Amirleri Eğitim Merkezi'nin kurulması ile yeni bir boyut kazandı. Polis Amirleri Eğitim Merkezi'ne üniversite mezunu sivil ve polis memurları alıp ilk kademe amir eğitimi vermeye başladık. Aynı şekilde polis memurları alımlarında da üniversite mezunlarına ağırlık verilmeye başlandı. Bu amaçla üniversite mezunlarının alındığı Polis Meslek Eğitim Merkezleri Polis Akademisi çatısı altına alınarak daha akademik bir eğitim verilmeye başlandı. Bu reform gelişmiş demokratik ülkelerdeki polislik eğitim ve uygulamalarına, demokratik değişimlere bakılarak gerçekleştirildi.
Temel amacımız, polisin toplumdan ayrı yetiştirilmesinden ziyade, olması gerektiği gibi toplumla iç içe var olmasını sağlamaktır. Kapalı ve toplumdan izole bir eğitim veren eski sistem, Türkiye'nin gelişmişlik düzeyi ile uyumlu değildi. Bu sistem bürokratik zihniyeti merkeze alan, kendilerini toplumdan belirli ölçüde ayrı gören ve dolayısıyla önceliği sivil otorite olmayan amir ve memurları yetiştirebiliyordu. Ayrıca eski eğitim sistemi 'paralel yapı' gibi marjinal, ideolojik grupların eline geçtiğinde kolaylıkla adam devşirebildikleri yer haline gelebiliyordu. Nitekim de öyle oldu."
'SİVİL OTORİTEYE İTAATKAR POLİS YETİŞİTİRİLECEK'
Polis eğitiminde yaşanan reformun toplumun tüm kesimlerine açılacağını ifade eden Çolak, bu değişimin "topluma rağmen güvenlik" fikri yerine toplumun huzur ve güvenliğini merkeze alan "millete hizmetkar polis" fikrinin yerleşmesine yardımcı olacağını aktardı.
Çolak, bu anlayışın aynı zamanda Türkiye'nin insan hakları ve hukuk devleti ilkelerinin tamamen hakim olduğu daha demokratik bir konuma yükselmesine yardımcı olacağını söyledi.
"Polis Akademisi'nde yapılan reform insan hak ve hukukunun korunmasını temel ilke edinen, toplum merkezli bir bakış açısına sahip, sadece sivil otoriteye itaatkar polisler yetiştirme hedefi ile gerçekleştirildi" diye konuşan Çolak, Polis Akademisi'ni milletin kurumu haline getirdiklerini kaydetti.
Polis Akademisi'nde 3 bin 500'ü komiser yardımcısı adayı ve 23 bini polis memuru adayı 26 bin 500 öğrenci bulunduğunu anlatan Çolak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Görevde bulunduğumuz iki yıllık süre zarfında, geçen yıl ve bugün mezun ettiklerimizle birlikte toplam 2 bin 100 komiser yardımcısı mezun ettik. Önümüzdeki eylül ayında vereceğimiz 2 bin 500 mezun ile iki yıllık süre zarfında 4 bin 500'den fazla komiser yardımcısını mezun ederek emniyet teşkilatına katmış olacağız. Bu rakam kapatılan Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nin 12 yılda verdiği mezun sayısına eşittir. 2015 yılında 11 bin polis memurumuzu mezun ettik. 2016 yılında ise 20 bin polis memuru mezun edeceğiz
Çolak, konuşmasının sonunda öğrencilere, ailelerine ve akademi personeline teşekkür etti.
Tören, geçit töreninin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ve "keplerin havaya atılmasıyla" sona erdi.