Önergelerde Dışişleri farkı

Güncelleme Tarihi:

Önergelerde Dışişleri farkı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2016 22:08

TBMM üyelerinin bakanlara ve kamu kurumlarına yönelttikleri yazılı soru önergeleri, yasama organının ‘denetim’ görevinin en önemli araçlarından biri.

Haberin Devamı

Gelin görün ki, şeffaflık konusunda yasama denetiminin bu en büyük silahı uzun zamandır hakkıyla kullanılmıyor. Örneğin, mevzuata göre bir milletvekilinin soru önergesine 15 gün içinde yanıt verilmek zorunda ama 1 Kasım 2015 seçimlerinden sonra başlayan 26. dönemde 6 ay içinde TBMM’ye verilen 4 bin 526 soru önergesinin yüzde 83’üne süresi içinde yanıt verilmemiş. Yüzde 52’sine ise hiç yanıt verilmemiş.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil’in bir soru önergesine gelen yanıta göre bu konudaki istatistikler şöyle:

- Resmi süre içinde yanıtlanan önerge sayısı: 388
- Süresi içinde yanıtlanmayan önerge sayısı: 825
- Hâlâ yanıt bekleyen önerge sayısı: 2.386

YANITSIZ-YANLIŞ YANIT
soru önergesi müessesesinin hakkıyla işletilmediğinin başka kanıtları da var. İlki, bazı bakanların sırf formalite gereği yanıt vermesi. Örneğin kısa bir süre önce İçişleri Bakanı Efgan Ala’ya bir soru önergesi verildi ve Bingöl’deki intihar vakalarıyla ilgili 5 soru yöneltildi. Ala’nın 9 Mayıs’ta verdiği yanıt çok kısa oldu: “İntihar ve benzeri sorunların önlenmesine yönelik koruyucu, önleyici, eğitici ve rehabilite edici politikalar uygulanmaktadır.”  

Bir de verilen bilgilerin birbirini tutmadığı durumlar var. Bunun örneği kadına yönelik şiddetle ilgili bir soru önergesinde ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı, 2009’un ilk yedi ayında 953 kadının öldürüldüğünü bildirirken, İçişleri Bakanlığı’na göre 2009’da 324 kadın öldürülmüştü. Aynı dönemde, Aile Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakam ise 171’di.

ÖRNEK, ŞEFFAF TAVIR
Soru önergeleri konusunda genel durum olumsuz olsa da Dışişleri Bakanlığı, bir hayli farklı bir uygulamaya imza attı. CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun bakanlığa alınan günlük gazeteler, çiçekler, pasta ve şekerlemeler konusunda yönelttiği soru önergesine yanıt veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, örnek bir şeffaflık tavrı sergiledi.

Çavuşoğlu, her kuruşun hesabını, en ince ayrıntısına kadar TBMM ile paylaştı:“Bakanlığıma alınan günlük ulusal ve uluslararası gazeteler; Dünya, Cumhuriyet, Günlük Evrensel, Hürriyet, Milliyet, Posta, Radikal, Sözcü, Sunday’s Zaman, Today’s Zaman, Türkiye, Vatan, Yeni Asya, Yeni Mesaj, Zaman, Güneş, Akşam, Yeniçağ, Aydınlık, Sabah, Yenişafak, Milli Gazete, Taraf, Milat, Habertürk, Birgün, Bugün, Y. Akit, Özgür Gündem, Star, Yurt, Int. New York Times, Financial Times, Wall Street Journal, Le Monde, Hürriyet Daily News, Sabah Daily News’tir. Alınan gazetelerin aylık ortalama maliyeti 28.072,93 TL tutarındadır. Gazete alımları maliyeti 03.2.1.3 Periyodik Yayın Alımı kaleminden karşılanmaktadır.

ÇİÇEKLER KELEBEK’TEN
Bakanlığıma alınan çiçekler Kelebek Çiçekçilik’ten alınmaktadır. 2014 yılı çiçek alım gideri toplamı 120.425,00 TL, 2015 yılı çiçek alım gideri toplamı 75.800,00 TL tutarındadır. Çiçek alım giderleri 03.6.1.1 Temsil-Ağırlama harcama kaleminden karşılanmaktadır. Bakanlığıma pasta ve şekerleme alımları Ankara’da Liva Pastanesi ve Pelit Pastanesi’nden yapılmaktadır. Liva Pastanesi’nden 2014 yılında alınan pasta ve şekerlemelerin toplam maliyeti 20.683,68 TL, 2015 yılında ise 23.942,74 TL tutarındadır. Pelit Pastanesi’nden 2014 yılında 10.121,18 TL tutarında, 2015 yılında ise 10.964,08 TL tutarında pasta ve şekerleme alımı yapılmıştır. Pasta ve şekerleme giderleri 03.6.1.1 Temsil-Ağırlama harcama kaleminden karşılanmıştır.”

Dışişleri’nin bu örnek tavrı bakalım diğer bakanlıklara örnek olacak mı?

Önergelerde Dışişleri farkı



BAKMADAN GEÇME!