Güncelleme Tarihi:
Resmi haber ajansı Şinhua, 62 yaşındaki Bo'nun Ekim ayında Çin yönetiminde yapılacak görev değişiminde üst görevlere aday olarak görülüyordu.
Ancak, Bo'ya bağlı bir eski emniyet müdürünün Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğunda bir gün geçirdiğinin ortaya çıkması üzerine Çinli siyasetçinin kariyerinin büyük darbe alacağı söylentileri yayılmıştı.
Şinhua haber ajansı Bo'nun yerini Başbakan Yardımcısı Zang Dejang'ın alacağını duyurdu.
Bo'nun dün Ulusal Halk Kongresi'nin (Çin Parlamentosu) son oturumunda bulunmaması üzerine, Çinli politikacının siyasi geleceği hakkında spekülasyonlar yapılmaya başlanmıştı.
Bo, hakkındaki skandallarla ilgili uzun bir sessizlik döneminin ardından geçen hafta basına yaptığı açıklamada, "Yanlış kişilere güvenmiş gibi hissediyorum" demişti.
Bo'nun eski emniyet müdürü, Amerikan konsolosluğunda geçirdiği günün ardınadn Çin güvenlik güçlerince tutuklanmıştı.
BBC'nin Pekin'deki muhabiri Michael Bristow, Bo'nun uzun bir dönem boyunca, Çin'in en üst düzey siyasetçilerinden biri olarak görüldüğünü söyledi.
Bristow, Şinhua haber ajansının, Bo'nun yalnızca Çonging'deki Komünist Parti liderliğinden alındığını yazsa da, bu haberin Bo'nun üst düzey siyasi geleceğinin sona erdiği anlamına geldiğini de belirtti.
Çin'de 10 yılda bir yaşanan yönetim değişikliği Ekim ayında başlayacak.
ÇİN NASIL YÖNETİLİYOR
Çin'in 1982 tarihli anayasasına göre devletin en güçlü organı Ulusal Halk Kongresi yani Çin parlamentosu.
Ancak Kongre'nin rolü, çoğunlukla parti kararlarına nihai onayın verilmesiyle sınırlı.
Kongre Çin'in çeşitli bölgelerinden ve ordudan seçilen üç bin delegeden oluşuyor.
Çin Komünist Partisi, 80 milyonu aşkın üyesi ile dünyanın en büyük siyasi partisi.
Çin'in 1 milyar 300 milyon kişilik nüfusunu etkileyen her karar ilk aşamada az sayıda yöneticiden oluşan politbüro (siyasi büro) düzeyinde alınıyor.
24 üyeli politbüro, partinin merkez komitesince seçiliyor. Ancak iktidar, dokuz kişilik daimi komitenin elinde toplanıyor.