Kamuran ZEREN / ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2002 01:53
İmar Yasası değişiyor. İmar iznine okul ve okul için altyapı şartı getiriliyor. Halen öncelikle cami yeri ayrılan yerleşim alanlarında bu önceliği okul aldı.
Bir yerleşim alanının imar izni alabilmesi için gereken altyapı tesislerinden cami, yerini okullara bırakıyor. Altyapı projesinde okul alanı ayırmayan yerleşim alanlarına imar izni verilmeyecek. Okul alanları Milli Eğitim'e bedelsiz verilecek.
İmar Yasası değişiyor. Belediye ve valiliklerce verilecek imar iznine, ‘okul’ şartı getiriliyor.
Buna göre, okul veya eğitim kurumu için yer ayırmayan ve buraya ait altyapı tesisi tamamlanmayan yerleşim alanlarına imar izni verilmeyecek. Halen ilk aşamada cami için yer ayrılan yerleşim alanlarında, bundan sonra ilk olarak ‘okul’ dikkate alınacak.
75 BİNDEN FAZLA CAMİ 58 BİN EĞİTİM KURUMU
Böylece, önemli bir kaynak gerektiren kamulaştırma ve altyapı giderleri karşılanacağı için Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanlar üzerine okul veya eğitim kurumu açması da kolaylaşacak. Halen 75 binden fazla camiye karşın kreş ve üniversiteler dahil eğitim kurumu sayısı ancak 58 bine ulaşabilen Türkiye'de, okul sayısında önemli artış sağlanacak.
DÜŞÜK BÜTÇELİ EĞİTİME YENİ KAYNAK ARAYIŞI
Bütçe payları giderek azalan eğitime, yeni kaynak yaratmak için çalışma başlatan hükümetin, bunu sağlayacak düzenlemeyi yasa tasarısı olarak Meclis gündemine getireceği öğrenildi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca hazırlanan ve İmar Yasası'nın ilgili maddelerinde değişiklik öngören tasarıyı Hürriyet ele geçirdi.
TASARI BAKANLARIN İMZASINA AÇILDI
İmar Yasası'nın, ‘‘Arazi ve arsa düzenlemesi’’ ile ‘‘Gelişme alanlarında yapı ruhsatı’’ başlıklı maddelerinin değiştirilerek bir hüküm eklenmesine ilişkin tasarı, bakanların imzasına açıldı.
Maliye Bakanlığı'nın, ‘‘uygun görülmüştür’’ ibaresiyle onayladığı tasarının, Bayındırlık ve İskan, Adalet ile İçişleri Bakanlığı'nca da uygun görüldüğü öğrenildi.
Yeşil alan da artacak
Kısa süre sonra Meclis'e sevkedileceği bildirilen yeni ‘‘imar yasası tasarısı’’nın getireceği yeni düzenlemeler özetle şöyle:
TESİS PAYI
Belediye ve valiliklerce düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsalarda, hizmet tesisi için ayrılan paylar yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarılarak, okul alanlarının Milli Eğitim Bakanlığı'na bedelsiz olarak verilmesi sağlanacak.
Halen, imar planlarında okul alanları için yer ayrılmakla birlikte kamulaştırma bedellerinin büyük meblağlara ulaşması nedeniyle okul yapımı gerçekleştirilemiyor.
EĞİTİME ÖNCELİK
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanlar üzerinde okul veya gereksinime göre eğitim kurumu açması kolaylaşacak. Eğitim için ayrılan bu alanlar, başka hiçbir amaçla kullanılamayacak.
YEŞİL ALAN
Yapılaşmaya açılacak alanlara, imar izni verilebilmesi için yapılması gereken hizmet tesisleri listesinde, eğitim kurumu ilk sırada gelmek üzere ‘‘yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi ve yeşil alan’’ ardından cami ve karakol gibi ‘‘umumi tesis’’ sıralaması dikkate alınacak. Yeni yerleşim alanlarının çehresiyle birlikte şehirlerin görüntüsü de değişecek.