Güncelleme Tarihi:
 - Kaç öğrenci ile eÄŸitime baÅŸlıyorsunuz?     Â
210 öğrenci ile başlıyoruz. Bunların 30'u tam burslu, 150'si yüzde 75 bursulu, 30'u da yüzde 50 burslu olacak.
- Ä°lgi nasıl?  Â
Türk ekonomisinin önemli simalarından biri olan Hüsnü Özyeğin Finansbank'ı Yunan NBG'ye sattıktan sonra buradan aldığı para ile eğitim işine girdi.
|
Geçtiğimiz günlerde Özyeğin Üniversitesi'nin kuruluşu tamamlanırken, özellikle uyguladıkları yeni bir kredi modeli ile gündeme damga vurdular. 'Eğitimin mortgage'i olarak tanımlanabilecek bu modelle öğrenciler önce okuyacak, mezun olduktan sonra da ufak taksitlerle borçlarını ödeyecek...
Bize gelen telefonlar, internet sitesine olan ilgi ve ziyaretçilerin sayısı çok olumlu. Şu anda bir ilgi patlaması yaşıyoruz. Tahminimizin üzerinde bir yoğunluk var.
- Niye bu kadar yüksek ilgi oldu?
İlgi bizim için sürpriz değil çünkü yeni olan herşeyi insanlar bir kere merak ediyor. İkincisi geldikten sonra çok ilginç özelliklerimizle karşılaşıyorlar.
- Nedir bunlar?
Mesela uluslararası üniversite olma hedefimizi görüyorlar. Yurtdışında bir dönem okuyabilme, öğrencilerin yüzde 20'sinin, öğretim üyelerinin yüzde 35'inin yabancı olma hedefi... Bu tür özellikler ilgilerini çekiyor. Sonra öğretim kadrosuna bakıyorlar. Henüz öğrencisi olmayan bir üniversitede doktoralı 16 tane öğretim üyesi olduğunu görüyorlar. Bu hoşlarına gidiyor, burs olanaklarını görüyorlar...
Bir de şöyle birşey var. 'Hüsnü Özyeğin ne yaparsa iyi yapar biz onun ismine güveniyoruz' diyen öğrenci sayısı oldukça fazla. Bu lafı çok sık duyduğumu söyleyebilirim.
- Kaç bölümle başlayacaksınız?
Bu sene tek bir fakülte ve altında tek bir sadece bir program açıyoruz. İşletme programı. Başka bölüm düşünmüyoruz. Fakülte büyüdükçe pazarlamayı, finansı, yöneticiliği ayrı bölümler halinde açabiliiz ama mesela bir iktisat veya uluslararası ilişkiler bölümü açma planımız yok.
- Mühendislik?
O seneye. 4-5 bölümle mühendisliğe gireceğiz.
- Hangi bölümler?
Elektrik elektronik ve bilgisayar kesin olacak. Bu bölümlere talep çok yüksek ve iş bulmaları da kolay. Ayrıca sistem mühendisliği, makine mühendisliği, biyomühendislik düşünüyoruz. Bunların hepsini hemen açar mıyız, belli değil. Biz sağlam bir takım kurmadan bölüm açmak istemiyoruz.
" Ãœcret 24 bin YTL. Ama herkese burs vereceÄŸimiz için kimse bu paranın tamamını ödemeyecek.Â
Ücret 24 bin YTL. Ama herkese burs vereceğimiz için kimse bu paranın tamamını ödemeyecek. En fazla 12 bin YTL ödeyecekler. Onun 5 bin YTL'sini de kredilendirebilecekler zaten.
- Bu kredi işinde iddialısınız. Nasıl olacak?
Şimdi öncelikle şunu söyleyeyim: Lisans eğitiminde bu kadar kapsamlı bir kredi olanağı Türkiye'de bir ilk... Başka üniversitelerde de var ama onlar yüksek lisans programları için yapıyorlar. Bizde durum çok farklı.
- Öğrenciler nasıl başvuruyor?
" Banka yüzde 50 burslu okuyan bir öğrencinin ödemesi gereken 12 bin YTL'nin 5 bin YTL'si için kredi veriyor. " |
Akademik başarısına, mezun olduğu liseye, ne kadar kitap okuduğuna, gezdiği ülkelere, Sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarına, çaldığı enstrümanlara, seyrettiği filmlere kadar birçok unsura bakıyoruz.
- Karşılıklı mülakat mı yapıyorsunuz?
Hayır mülakat değil. Şu anda sadece web üzerinden bilgi alıyoruz. Renkli bir üniversite oluşturabilmemiz için öğrencinin bizim portföyümüzü ne kadar çeşitlendirebileceğimize bakıyoruz. Sonra da 'buyur Finansbank'a başvur' diye mesaj gönderiyoruz veya başvuruyu reddediyoruz.
Â
- Diyelim banka baÅŸvuruyu kabul etti...
O zaman banka yüzde 50 burslu okuyan bir öğrencinin ödemesi gereken 12 bin YTL'nin 5 bin YTL'si için kredi veriyor. Üstelik 5 yıl boyunca bu 5 bin YTL faizlendirilmiyor. Yani öğrenci 5X5= 25 bin YTL borçla mezun olmuş gibi görünüyor. Aslında bunun üzerine faizi de koyduğunuz zaman bu paranın 5 yıl sonunda 40 bin YTL civarına yükselmesi lazım. Ama biz onu 25 bin YTL olarak görüyoruz. Aradaki farkı üniversitenin öğrenciye bir katkısı olarak düşünüyoruz.
Faizsiz bir şekilde 5 sene sonra geri ödeme başlıyor. Faizi biz karşılıyoruz ve tüm riski üstleniyoruz. |
- Yani öğrenci okurken aldığı krediyi hiçbir şekilde geri ödemiyor..
- Ne kadar kredi veriyorsunuz?
Yüzde 50 burslu gelenlere 5 bin YTL yüzde 75 burslu gelenlere 3 bin YTL kredi veriyoruz. Bu rakamlar önümüzdeki senelerde artabilir. Mesela önümüzdeki sene yüzde 25 burslu diye bir kategori açacağız ve onların ödemesi gereken 18 bin YTL'nin 8 binlik kısmına kadar kredi verebiliriz. Bu kredi parametreleri her sene yeniden gözden geçirilecek. Amaç; üniversiteyi öğrenciler için erişilebilir kılmak...
- Geri ödemede faiz oranları ne olacak?
Mezuniyetten sonraki faizler standart mortgage faizi seviyesinde olacak ama biz oradaki belirsizliği de kaldırdık. Eğer o zamanki faiz yüzde 1'in üzerine çıkarsa, bu çıkan kısmı biz karşılayacağız. Öğrencinin ödeyeceği faiz en fazla yüzde 1 olacak.
- Mezun olur olmaz başlayacak mı geri ödemeler?
" Öğrencinin ödeyeceği faiz en fazla yüzde 1 olacak. " |
- Şu anda 5 yıl boyunca her sene 5 bin YTL kredi alan bir öğrenci mezun olduğunda ne kadar ödeyecek?
Bu öğrenci 2013 yılında mezun olduğu zaman ilk yıl ayda sadece 388 YTL geri ödeyecek. Biz işte katlanılabilir ücretten bunu kastediyoruz. 388 YTL şu an için bile profesyonel birisi için katlanılabilir bir rakam. Bir de aynı parayı 5 sene sonra ödediğinizi düşünün. Bunu her sene yüzde 10 artıracağız, enflasyona paralel bir şekilde artacak. Geri ödeme 7 senede bitecek ama önümüzdeki sene kredinin miktarı artarsa vade de 10-12 yıla kadar çıkabilir. Hedefimiz her şekilde geri ödenen taksitin katlanılabilir bir miktar olarak kalması.
Aylık ödemeyi 1500-2 bin YTL yaptığınız zaman kredinin bir anlamı kalmıyor. Çalış, kazandığın bütün parayı bana ver diyorsunuz adama... Kredi geri ödemesinin alınan maaşının belli bir bölümü olması lazım. Toplumun her kesiminden öğrencinin buraya gelebilmesini istiyoruz.
YARIN: Eğitim programı nasıl olacak? Mezunlar nasıl iş bulacak? Üniversite hangi dallara yoğunlaşacak? Girişimci yetiştirecek mi? Yeni bir kampüse geçilecek mi?
Â