Önce gözleri kör oldu

Güncelleme Tarihi:

Önce gözleri kör oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 14:30

1.5 yaşındaki Hasan, yakalandığı genetik ‘Osteopetrozis’ hastalığından kurtulmak için bir yıldır mücadele veriyor.

SAMSUN’da amca çocukları olan 38 yaşındaki Sevilay ve 43 yaşındaki Nurettin Akkaya çiftinin 1.5 yaşındaki çocukları Hasan, yakalandığı genetik ‘Osteopetrozis’ hastalığından kurtulmak için bir yıldır mücadele veriyor.

Hastalık nedeniyle 2 gözü de görmez olan oğluna ilik nakli yapılması gerektiğini ancak aileden hiç kimsenin dokusunun uymadığını belirten baba Akkaya, çocuğunun gözlerinin önünde eridiğini söyledi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Kuru, “Bu hastalıkta kemik sert ve kırılgan oluyor. Belli bir nedeni yok. Genetik nedenlerle görülür. Küçük bir darbeyle sık kemik kırılmaları olur. İlik nakli yapılırsa çocuk kurtulur” dedi.
Samsun’un İlkadım İlçesi’nde oturan 19 yıllık evli amca çocukları Nurettin ve Sevilay Akkaya çiftinin 1.5 yıl önce Hasan adını verdikleri ikinci çocukları dünyaya geldi. Henüz 2 aylıkken minik Hasan'ın bacak kemiği çatladı. Annesi tarafından doktora götürülen bebeğin bacağı alçıya alındı. Daha sonra kafasının normalden daha fazla büyüdüğü anlaşıldı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan tetkikler sonucunda Hasan'ın sert kemik olarak bilinen ‘Osteopetrozis’ hastası (kemikleşme bozukluğu) olduğu anlaşıldı. Hasan Akkaya'nın, 4 aylıkken kafasının normalin üzerinde büyümesi nedeniyle göz damarlarındaki sıkışmaya bağlı olarak iki gözü görmez oldu. Doktorlar, Hasan'ın iyileşmesi için ilik nakli yapılması gerektiğini söyledi.

PARA DEĞİL UYGUN İLİK İSTİYOR

Aile fertlerinin hiçbirinin iliği minik Hasan'a uymadı. Bir yıldır uygun iliğin bulunmasını beklediklerini söyleyen anne Sevilay Akkaya, “Biz eşimle amca çocukları olduğumuz için doktor akraba evliliğinin bu hastalığa neden olduğunu söyledi. Oğlumun kemiklerindeki ilikler kan yapmadığı için kemiklerinin kırılma ihtimali çok yüksek. Çok hafif bir darbe de alsa kemiklerinin kırılabileceği söylendi” dedi. Otobüs şoförü baba Nurettin Akkaya ise, “Oğlum gözümün önünde eriyor. İlerleyen zamanda oğlumuzu kaybetme ihtimalimiz var. 1 yıldır uygun ilik için bekliyoruz ama hala bulunamadı. Buna dayanamıyorum. Ben kimseden para istemiyorum. Uygun ilik bulunsun oğlum kurtulsun” diye konuştu.

‘İLİK NAKLİYLE KURTULUR’

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Kuru ise, “Bu hastalıkta kemik sert ve kırılgan oluyor. Belli bir nedeni yok. Genetik sebeplerden dolayı görülür. Küçük bir darbeyle sık kemik kırılmaları görülür. İlik nakliyle çocuk kurtulur” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!