Önce ellerim sonra kalbim büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Önce ellerim sonra kalbim büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2012 00:00

Kendisi de akromegali hastası olan Akromegali ile Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Özden, nüfusa göre Türkiye’de 4 bin 200 akromegali hastası bulunması gerektiğini, ancak sadece 1700 kişinin bu tanıyı aldığını söylüyor ve ekliyor: “Fotoğraflarınıza bakın, yüzünüz kabalaştıysa araştırın.”

Haberin Devamı

2008 YILINDA Akromegali ile Yaşam Derneği’ni kuran Mehmet Özden’in akromegaliyle ilgili yaşadıkları pekçok hastayla benziyor. Zira doğru tanı alması için yıllarca doktor doktor dolaşması gerekti. Sağlık Bakanlığı’nda üst düzey bürokrat olarak çalışan Özmen’in önce elleri ayakları büyüdü. 40’lı yaşların başındaydı. Yüzündeki kabalaşmaya, dilinin ağzının içine sığamamasına, dişlerinin seyrekleşmesine, aşırı ve çok kötü kokan terine, ayakkabı ölçünün 43 numaradan 47 numaraya çıkmasına, aldığı elbilere bir süre sonra sığmamasına, vücudunu kaplayan siğillere anlam veremiyordu.

Halsizlik, yorgunluk

Bu arada halsizlik, yorgunluk, uyku alamamazlık, solunum zorlukları, horlama, eklem ağrıları başladı. Uyku şikayetiyle gittiği doktor solunum cihazı verdi, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı burunda deviasyon var dedi. Eklem ağrıları için gittiği ortopedist ilaçlar verip gönderdi. Doktor doktor dolaşması, 5 yıldır görüşmediği yine bir doktor arkadaşının ziyaretine kadar sürdü.  Doktor arkadaşı, daha ilk görüşte “Sen akromegali olmuşsun” dedi. Hipofiz bezine yönelik yapılan tetkikler bu ön tanıyı doğruladı. Hipofiz bezinde bir santimetre çapında tümör vardı. Karaciğer ve kalbi de büyümüştü. Dr. Özden, “Sağlık Bakanlığı’nda çalışıyordum, çeşitli şikayetlerle pekçok kez hastaneye başvurdum, bütün arkadaşlarım doktordu ve doğru tanı için yaklaşık 10 yıl bekledim. Tümör, küçük ama işlevi büyük hipofizin tüm fonksiyonlarını bozmuştu” diyor.

Haberin Devamı

Fotoğraflarınız değiştiyse dikkat

AKROMEGALİ, hipofiz bezindeki tümöre bağlı olarak büyüme hormonunun aşırı salgılanmasından kaynaklanan bir hastalık. Genellikle 30-50 yaş arasındaki erişkinlerde çıkıyor. Hastalarda el, ayaklar ve dilde büyüme, yüz hatlarında kabalaşma, alt çenenin uzaması, alnın öne doğru çıkması, diş araların açılması, terlemede artış gibi belirtilerle seyrediyor. Eski fotoğraflarla karşılaştırınca fark açıkça görülüyor. Şüphesi olan hastalar endokrinoloji uzmanına başvurmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!